Fædrelandsvennen

– Alt vi har på oss er brukt

Suksessen med bruktmarke­d på kjøpesente­r fortsetter, og med høye strømog matvarepri­ser er kundene blitt enda mer bevisste på gjenbruk.

- KRISTIANSA­ND TEKST OG FOTO: HILDE WØHNI JOAKIMSEN hilde.joakimsen@fvn.no

–Jeg handler bare brukt. Jeg gjør det av økonomiske grunner, men først og fremst for miljøet, sier Kristine Risnes. Hun var en av mange som var innom Fellesskap­et Bruktmarke­d inne på kjøpesente­ret Amfi Vågsbygd forrige lørdag.

Risnes handlet bruktvarer sammen med dattera Thea Naomi Riisnes (12) og hennes venninne Jessica Ziadpour.

– Alt jeg og mamma har på oss er brukt, og det er også Jessicas jakke. Det er viktig og riktig med gjenbruk, men det er jo mye fint i de andre butikkene også. Det er mye billigere med gjenbruk, og det er lurt å tenke på framtida, sier 12 år gamle Thea Naomi, som fant seg en kjempefin blå kjole.

OVERVELDET

I fjor høst arrangerte senteret bruktmarke­d i kjøpesente­ret for aller første gang, og senterlede­lsen fortalte da at dette var helt nytt i kjøpesente­rverden.

– Vi var helt overveldet over responsen forrige gang. Det var utelukkend­e positivt både fra de som solgte varer, kunder og butikkene på senteret. Derfor gjør vi det igjen. Om det går like bra nå, så tenker vi at dette skal arrangeres i hvert fall fire ganger i året, sier markedskoo­rdinator ved Amfi Vågsbygd, Anja Lian.

Også nyansatt senterlede­r Christina Omland var begeistret for bruktmarke­d på senteret.

– Dette er veldig spennende, og viser at gjenbruk og vanlig handel kan gå hånd i hånd, sier hun.

Da Amfi i Vågsbygd arrangerte bruktmarke­det for første gang i høst, var de litt spente på hvordan omsetninge­n for de faste butikkene ville bli, og om kanskje butikkene på senteret kunne se på bruktmarke­det som en konkurrent.

– Men også våre butikker var fornøyde. Det kom flere til senteret på grunn av bruktmarke­det, og de besøkte våre butikker og handlet der, sier Anja Lian.

Hun forteller at tida vi er inne i nå, med dyr strøm og dyr mat, også påvirker kjøpemønst­eret til kundene.

– Om man ser på omsetninge­n totalt før jul, så gikk det bra. Men en rekke butikker forteller at kundene har lenger betenkning­stid på varer, og at de er mer bevisste på hva de vil ha, sier hun.

– SYKT GØY

Da man la ut salgsplass­en til det første markedet i fjor, ble det fullt med en gang og mange satte seg på venteliste.

Denne gangen ble det også fullbooket i løpet av noen få timer.

Selgerne er i alderen 11 til 80, så det var et godt spenn i vareutvalg­et. Influenser Susanne Kvaløy-knutsen var en av dem som solgte klær på Fellesskap­et Bruktmarke­d sist, og hun var invitert med av senterlede­lsen også denne gangen også.

– Det var sykt gøy og overvelden­de den gangen, og det blir nok like bra i dag. Det er mye folk her og man merker at mange har forandret kjøpevanen­e sine. De er blitt både mer miljøbevis­ste og prisbeviss­te. Her kan man få kjøpt flotte klær til en billig penge, og i dag håper jeg at jeg rekker en runde for så hva de andre selger, for det rakk jeg ikke sist gang, sier hun.

Også Lydia Lampe (11) hadde sikret seg en salgsbod under bruktmarke­det.

– Jeg selger klærne mine, forteller hun, og viser fram mange bunker med klær hun har vokst fra.

– Det er greit å få vekk de gamle klærne som tar plass på loftet, og så er det jo så bra med gjenbruk. Da trenger man ikke lage mer tøy som er dårlig for miljøet. Det er fint å bruke klær på nytt, mener hun.

Pappa Nicolai Lampe forteller at Lydia er god på gjenbruk og salg av klær.

– Hun har hatt en stand på gjenbruksb­utikken 2Liv, og synes det er både gøy og viktig med gjenbruk. Det er flott at barna blir bevisste på at ting koster og at mye kan brukes om igjen. De har et bra fokus på dette på skolen, også, sier han.

FÅR INNTEKTENE

De som får salgsbord betaler 100 kroner i leie, og inntektene av dette går til stiftelsen Way Back, som jobber for at de som slipper ut etter endt soning ikke skal ven

de tilbake til kriminalit­et. Stiftelsen jobber også aktivt med rydding av maritim forsøpling.

Janet Lindeland jobber for Way Back, og var innom kjøpesente­ret for å se om det var mange som var ute for å handle varer som noen hadde brukt før.

Og så ramlet hun plutselig borti en knall oransje dress og noen kule støvletter.

– Jeg har vært her i 30 sekunder, og bruker penger allerede, ler hun, mens hun skrur seg inni de høye støvletten­e. Hun er på senteret sammen med Linda Fjeld, som er frivillig i Way Back, og de var veldig glade for at salgsborde­ne ble booket så fort.

– Dette er fine inntekter for oss. Vi brenner for miljøet, og at kjøpesente­ret har bruktmarke­d er ufattelig gøy, mener de.

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, gir applaus til bruktmarke­det på kjøpesente­ret i Vågsbygd.

– Norge er et av landene i verden som forbruker mest ressurser per innbygger. Vi har doblet forbruket siden 1990. Da må vi bruke det vi har, istedenfor å kjøpe nytt, sier hun til Fædrelands­vennen.

MER BEVISSTE

Anja Bakken Riise mener folk utvilsomt har blitt mer bevisste på gjenbruk. Gjenbruksb­utikker slår sine egne salgsrekor­der, og nye gratisbuti­kker dukker opp over hele landet. Digitale kanaler har gjort det lettere og mer vanlig å gi bort eller bytte ting i lokalmiljø­et. Et fenomen som shoppestop­p har også blitt ganske vanlig, ifølge henne.

– Men dessverre er det mye som tyder på at vi kommer til å fortsette med overforbru­ket. Det sier også noe om den vanvittige påvirkning­en vi blir utsatt for, sier hun.

Derfor jobber Framtiden i våre hender for politiske løsninger på overforbru­ket. De mener at en av de enkleste tingene man kan gjøre er å fjerne momsen på bruktsalg, reparasjon og deling av klær og utstyr.

Under Fellesskap­et Bruktmarke­d i Vågsbygd fant Karin Møll Abrahamsen noe hun likte veldig godt på stativene.

– Denne er jo helt perfekt til meg, ler hun, og viser fram en fargerik kjole som nok vil kle både ferske fregner og en paraplydri­nk om noen måneder.

– Jeg hadde selv en stand her forrige gang, og da solgte jeg klær for 3000 kroner. Det er utrolig fint at man kan ha fokus på at ting kan ha lenger levetid enn bare i sitt eget skap, mener hun.

Den innstillin­gen deler Judith Moi. – One mans trash, another mans treasure, sier hun på Shakespear­e-engelsk, mens hun leter etter gode kupp

– Det er utrolig viktig å kjøpe brukt i disse tider. Det er mye unødvendig pengebruk, vi må heller ta vare på det vi har. Jeg håper enda flere bruktmarke­der blir like tilgjengel­ige som dette er, sier hun.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Senterlede­r Christina Omland og markedskoo­rdinator Anja Lian ved Amfi Vågsbygd
Senterlede­r Christina Omland og markedskoo­rdinator Anja Lian ved Amfi Vågsbygd
 ?? ?? Barna vokser fort fra sko, som kan komme andre småføtter til nytte.
Barna vokser fort fra sko, som kan komme andre småføtter til nytte.
 ?? ?? Thea Naomi Risnes, Jessica Ziadpour og Kristine Risnes har på seg gjenbruk og handler gjenbruk på Amfi i Vågsbygd.
Thea Naomi Risnes, Jessica Ziadpour og Kristine Risnes har på seg gjenbruk og handler gjenbruk på Amfi i Vågsbygd.
 ?? ?? Judith Moi liker bruktmarke­der, og håper flere kjøpesentr­e åpner opp for dette tilbudet.
Judith Moi liker bruktmarke­der, og håper flere kjøpesentr­e åpner opp for dette tilbudet.
 ?? ?? Janet Lindeland prøver støvletter, som satt helt perfekt. Linda Fjeld holder dressen som Janet også har sikret seg.
Janet Lindeland prøver støvletter, som satt helt perfekt. Linda Fjeld holder dressen som Janet også har sikret seg.
 ?? ?? Karin Møll Abrahamsen falt for en kjole som hun ble veldig glad av.
Karin Møll Abrahamsen falt for en kjole som hun ble veldig glad av.
 ?? ?? Pappa Nicolai Lampe hjelpe Lydia med å prise varene hennes.
Pappa Nicolai Lampe hjelpe Lydia med å prise varene hennes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway