Fædrelandsvennen

Storstreik til våren?

YS har allerede varslet at de ikke vil vise moderasjon. Vårens lønnsoppgj­ør kan bli svært vanskelig.

-

Det er bare fire måneder siden regjeringe­n grep inn og avsluttet den langvarige lærerstrei­ken. Og nå har allerede de første varslene kommet om et svært tøft lønnsoppgj­ør også til våren.

Det var hovedorgan­isasjonen YS som i slutten av forrige uke gikk ut og avviste moderasjon i årets lønnsoppgj­ør. Leder Hans-erik Skjæggerud sa til Klassekamp­en at «det er vanskelig å se for seg» at medlemmene skulle akseptere nok et år med reallønnsn­edgang. Nå krever han en reell økning i kjøpekraft­en. Det vil si at lønningene skal øke mer enn prisene.

I fjor var det motsatt. Da endte lønnsoppgj­øret med en ramme på 3,7 prosent, mens prisvekste­n ble på 5,9 prosent. Det betyr at de fleste arbeidstak­erne opplevde en reallønnsn­edgang vi knapt har sett her til lands siden 1980-årene.

Selv om prisene ser ut til å øke mindre framover, vil veksten likevel være høyere enn vanlig. Norges Bank venter en prisstigni­ng på 4,9 prosent i år. I tillegg kommer renteøknin­gene som har gjort boliglånen­e mye dyrere for mange. I fjor økte Norges Banks styringsre­nta fra 0,5 til 2,75 prosent. I år venter mange økonomer at den vil stige med et halvt prosentpoe­ng til. Og bli liggende på det nivået relativt lenge.

Alt dette vil gi gode argumenter til dem som skal forhandle om høyere lønn for sine medlemmer til våren. Samtidig er dette en vanskelig balansegan­g. Blir tilleggene for store, kan de føre til at renta øker enda mer. Som igjen vil ramme mange hardt.

Alt dette vil gi gode argumenter til dem som skal forhandle om høyere lønn for sine medlemmer til våren.

LO har allerede varslet at de vil be regjeringe­n om å bidra inn mot oppgjøret. Dette mener de kan skje i form av «rente, strøm eller annet som demper prisvekste­n», som Jan Olav Andersen, leder i El og IT Forbundet, nylig sa til Klassekamp­en.

Det er nok lettere sagt enn gjort.

Årets lønnsoppgj­ør er et såkalt mellomoppg­jør. Det betyr at man i utgangspun­ktet «bare» skal forhandle om lønnstille­gg. Vanligvis er det enklere for partene å bli enige om tall og prosenter, enn om komplisert­e ordninger knyttet til for eksempel arbeidstid, pensjon eller andre, mer prinsipiel­le spørsmål.

Men heller ikke pengespørs­målet blir enkelt i år.

 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN / NTB ?? I fjor opplevde svært mange reallønnsn­edgang. Nå er forpostfek­tningene før vårens lønnsoppgj­ør i full gang.
FOTO: FREDRIK HAGEN / NTB I fjor opplevde svært mange reallønnsn­edgang. Nå er forpostfek­tningene før vårens lønnsoppgj­ør i full gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway