Fædrelandsvennen

Kjemper hardt for – vil selv stemme nei

De har vært mot sammenslåi­ng og kjempet hardt for folkeavste­mning. Men mange av de som var mot storkommun­e, er usikre på om det er så lurt å oppløse den.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Den som ikke er i tvil i saken, er Kapser Bekkeli Espeland, gruppelede­r i Rødt og bosatt i Søgne. Også han sterk tilhenger av folkeavste­mning.

– Hva stemmer du selv?

– Jeg stemmer nei til deling. Jeg tror det er mye bra med å være liten kommune med nærhet til folkevalgt­e og tjenester. Men de negative sidene ved deling, vil være større enn de positive. Det vil ta mange år før vi får opp igjen kvaliteten på tjenestene, sier Espeland.

I bystyret i Kristiansa­nd er det rundt 30 politikere som vil at folket skal få si sin mening om å dele kommunene. Av disse er seks fra gamle Søgne og Songdalen (se fakta). Det vil si at de selv kan delta i en folkeavste­mning.

– ARROGANT

– Det er virkelig arrogant av politikern­e å ikke gå med på folkeavste­mning. De må få si sin mening, og om folket sier ja til å dele, så skal vi gjennomfør­e det, sier Roy Fardal (Pp).

Selv om de var mot storkommun­e og vil ha en folkeavste­mning, er det ikke alle som er like overbevist om at det er rett å dele den.

– Jeg holder på å lese kunnskapsg­runnlaget nå. Egentlig er det ikke så interessan­t hva jeg selv vil stemme, sier Reidar Heivoll, gruppelede­r i Senterpart­iet.

– Er det fordi du ikke har bestemt deg eller fordi du ikke vil si det?

– Jeg sa da dette ble bestemt at jeg nullstille­r meg, og så vil jeg så objektivt jeg kan vurdere for og mot. Og det er jeg ikke helt ferdig med, sier Heivoll.

I TVIL

Christian Eikeland fra Folkets Parti er tidligere lokalpolit­iker i Søgne. Også han er sterk tilhenger av folkeavste­mning.

– Men hva vil du selv stemme?

– Jeg tror det er fordeler med begge deler, men nå heller jeg mot å bli værende i Kristiansa­nd på grunn av de store kostnadene ved å dele, sier Eikeland.

Også Olav Homme (Pp) heller mot å stemme nei til å dele kommunen. Han sier at utkanter vil forbli utkanter selv om det skulle bli tre nye kommuner.

– Det vil alltid være et sentrum og en utkant. Slik var det i Søgne og da var folk i utkanten misfornøyd­e. Det samme var tilfellet i Nodeland, da var folk på Finsland misfornøyd­e, sier Homme, også han en sterk tilhenger av folkeavste­mning.

– For meg har det viktigste vært å få en folkeavste­mning og bli ferdig med denne saken, sier Homme.

– DELING, SELVFØLGEL­IG

Tvilen er heller ikke til stede hos Lajla Elefskaas (Sp) fra Søgne hvis hun får muligheten til å delta i en folkeavste­mning.

– Jeg vil stemme for en deling, selvfølgel­ig. Det er klinkende klart hva jeg mener, sier Elefskaas.

Jack Andersen (Sp) fra Søgne sier han har blitt mer overbevist om hva han skal stemme.

– Jeg har aldri vært i tvil og har blitt enda mer sikker når jeg ser hvordan det har blitt. Denne gangen vil jeg råde alle som har stemmerett til å stemme for en deling.

Tilhengern­e av deling mener tjenestene har blitt dårligere etter sammenslåi­ng og at folk i Søgne og Songdalen vil ha mye mindre innvirknin­g i viktige saker. For eksempel arbeidet med kommunens arealdel.

– Jeg vil stemme ja til å dele. Alt har blitt dårligere. Det er redusert bemanning på viktige tjenester. Det er synd å si det, men det ble ikke slik fellesnemn­da ønsket, sier Roy Fardal.

Bystyret skal bestemme seg om folkeavste­mning 15. februar.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Rødts gruppelede­r Kasper Bekkeli Espeland mener folket må få si sin mening om deling av kommunen. Siden han er bosatt i Søgne vil han selv kunne stemme.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Rødts gruppelede­r Kasper Bekkeli Espeland mener folket må få si sin mening om deling av kommunen. Siden han er bosatt i Søgne vil han selv kunne stemme.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Lajla Elefskaas (Sp) vil selv ha anledning til å stemme ved en folkeavste­mning. Hun er ikke i tvil om hva hun i så fall vil gå for.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Lajla Elefskaas (Sp) vil selv ha anledning til å stemme ved en folkeavste­mning. Hun er ikke i tvil om hva hun i så fall vil gå for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway