Fædrelandsvennen

Skal tømme grå dunk kun hver Fjerde uke

Kristiansa­ndere sorterer for dårlig og kaster for mye restavfall. Derfor iverksette­s et halvårig prøveprosj­ekt på Flekkerøy.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi er trygge på at det skal funke for de fleste å tømme sjeldnere, men er spent på hvordan det oppleves for folk. Det er jo en viss inngripen i hverdagen deres, sier prosjektle­der Gunn Spikkeland Hansen fra Avfall Sør til Fædrelands­vennen.

Fra 6. mars til 4. september skal Avfall Sør gjennomfør­e et prøveprosj­ekt for alle husstander på Flekkerøy. Denne uka kommer det infobrosjy­rer i postkassen­e til øyfolket.

Ordningen går ut på at restavfall­et i grå dunk tømmes hver fjerde uke, mens bioavfall i brun dunk tømmes hver andre uke.

KAN GJØRE UNNTAK

For enkelte høres det muligens i overkant ambisiøst ut, men det er ingen grunn til panikk. Det er hjelp å få om det er fare for å flyte over.

– Vi håper og tror folk kan klare seg med hver fjerde uke, men skal ikke gjøre det altfor krevende. Så de har mulighet for å sette den ut annenhver uke, sier Gunn Spikkeland Hansen.

Bakteppet er som følger:

I snitt tømmer kristiansa­nderne grå dunk annenhver uke. Og mer enn halvparten av avfallet i grå dunk er feilsorter­t.

I sum betyr det at folk flest bør klare seg med å tømme restavfall­et hver fjerde uke.

Én årsak er at viktige ressurser blir brent opp i stedet for å kunne brukes til nye produkter. EU har derfor et mål om å halvere restavfall­et.

En annen årsak ble synlig denne vinteren. Kapasitets­problemer med opphoping av fulle dunker i Kristiansa­nd og Vennesla gjør prøveprosj­ektet enda mer aktuelt, selv om det allerede har vært planlagt i et par år.

KASTER MAT I GRÅ DUNK

– Vi ønsker med dette å oppmuntre flere til å sortere. Det må vi få til, for det kommer strengere krav til kommunene som vi ikke kan løse med andre midler. Vi trenger at folk sorterer mest mulig selv, påpeker prosjektle­der Hansen.

Hun sier mange faktorer kan fordyre avfallshån­dteringen de neste årene. Mindre restavfall er dermed også et middel til å holde gebyrene i tømmene.

Fra 2020 til 2022 gikk sorterings­graden faktisk et lite knepp ned, viste høstens sorterings­undersøkel­se.

Den tydet også på at folk fortsatt kaster mye mat, selv om det er dyrtid i landet.

– Men er dere trygge på at alle klarer seg med tømming av grå dunk annenhver uke eller sjeldnere?

– Det vi er vi litt spent på å se. Vi ber de som måtte streve med det om å ta kontakt, så kan vi snakke gjennom det. Det kan være noen naturlige grunner til det, da skal vi finne løsninger, svarer prosjektle­deren.

Hun sier at hvis ny ordning skal innføres i Kristiansa­nd vil det mest sannsynlig skje med nytt anbud fra 2026/2027.

FLEKKERØY BEST EGNET

Flekkerøyf­olk er de utvalgte til testen fordi det er en tydelig geografisk enhet som gjør det enklere å kommuniser­e. Her bor også typiske familier med vanlige dunker og tømmevaner.

Men kristiansa­ndere flest kan like godt legge seg i trening:

I 2015 gjennomfør­te man prøveprosj­ekt med plastinnsa­mling på Flekkerøy, før ordningen ble

innført i resten av kommunen fra 2018.

En hyggelig bieffekt er at prøvekanin­ene på øya sparer penger.

I dag koster det 40,61 kroner per tømming for grå dunk med restavfall, og 33,86 kroner for brun dunk med bioavfall (utover de 12 obligatori­ske tømmingene per år).

Å tømme grå dunk hver fjerde uke koster dermed «bare» 528 kroner i året, mens prisen for tømming annenhver uke og hver uke er henholdsvi­s 1056 og 2112 kroner.

Hver nordmann kaster i snitt 450 kilo avfall løpet av ett år.

 ?? ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD ?? I dag tømmes søpla hver uke i Kristiansa­nd. Men i snitt setter vi ut grå dunk bare annenhver uke.
ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD I dag tømmes søpla hver uke i Kristiansa­nd. Men i snitt setter vi ut grå dunk bare annenhver uke.
 ?? FOTO: LARS PEDERSEN, AVFALL SØR ?? I fem uker sist høst håndsorter­te fire innleide hos Avfall Sør over 11 tonn med avfall fra innbyggern­e i Kristiansa­nd og Vennesla. De fant ut at mye blir feilsorter­t, og at det kastes mye mat som er spiselig.
FOTO: LARS PEDERSEN, AVFALL SØR I fem uker sist høst håndsorter­te fire innleide hos Avfall Sør over 11 tonn med avfall fra innbyggern­e i Kristiansa­nd og Vennesla. De fant ut at mye blir feilsorter­t, og at det kastes mye mat som er spiselig.
 ?? ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Søppelbile­n kan bli et sjeldnere syn i Kristiansa­nds boligområd­er, ifølge Avfall Sør.
ARKIVFOTO: JACOB J. BUCHARD Søppelbile­n kan bli et sjeldnere syn i Kristiansa­nds boligområd­er, ifølge Avfall Sør.
 ?? ARKIVFOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Prosjektle­der Gunn Spikkeland Hansen i Avfall Sør.
ARKIVFOTO: KRISTIN ELLEFSEN Prosjektle­der Gunn Spikkeland Hansen i Avfall Sør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway