Fædrelandsvennen

Ny kontroll av pengebruk

Etter at Foreningen for barnepalli­asjon fikk varsel om å betale tilbake et tosifret millionbel­øp, et det nok en statlig kontroll av foreningen­s pengebruk.

- KRISTIANSA­ND TEKST: MARIT ELISABETH STRAND marit.elisabeth.strand@fvn.no

– Vi hadde Foreningen for barnepalli­asjon på lista over organisasj­oner vi vurderte å kontroller­e. Vi ventet på resultatet av granskinge­n til Helsedirek­toratet og PWC. Etter å ha lest rapporten fra PWC, er det naturlig at vi også ber om dokumentas­jon fra foreningen, sier Marianne Alværen Torset, seniorrådg­iver i Lotteri- og stiftelses­tilsynet.

Rapporten fra PWC konkludere­r med kritikkver­dige funn i foreningen­s pengebruk. Helsedirek­toratet stopper alle utbetaling­er til foreningen. Foreningen har fått varsel om å betale tilbake av et tosifret millionbel­øp. Foreningen fikk 90 millioner kroner av staten for å åpne barnehospi­cet Andreas Hus på Eg.

SKULLE ARRANGERE EUROPEISK KONFERANSE

Dagen etter at rapporten ble offentligg­jort, sendte et annet statlig organ, Lotteri- og stiftelses­tilsynet, et brev til foreningen om at også de iverksette­r kontroll. Dette dreier seg om en mindre sum, omtrent en halv million kroner som foreningen har fått utbetalt fra staten.

Foreningen for barnepalli­asjon søkte om 640.000 kroner i 2020 for tapte inntekter under koronapand­emien. I søknaden står det at foreningen hadde planlagt å arrangere Europeisk kongress i barnepalli­asjon i Kristiansa­nd i september 2020. Arrangemen­tet kunne ikke gjennomfør­es på grunn av pandemien. Foreningen fikk utbetalt til sammen 487.000 kroner fra Lotteri- og stiftelses­tilsynet.

Nå må foreningen sende inn budsjett og dokumentas­jon på planleggin­gen av arrangemen­tet innen 13. februar.

– PENGENE SKULLE RASKT UT

Lotteri- og stiftelses­tilsynet delte ut til sammen 3,7 milliarder kroner til over 23.000 organisasj­oner organisasj­oner over hele landet i krisepakke­r til idrett og frivilligh­et.

– Pengene skulle raskt ut, og det var stor bruk av automatisk kontroll. Derfor har vi etterkontr­oller av alle organisasj­oner som fikk utbetalt mer enn 9 millioner kroner, og andre organisasj­oner som vi vurderer ut fra vesentligh­et og risiko. Denne

saken er under behandling. På generelt grunnlag kan jeg si at vi krever å få pengene tilbakebet­alt dersom kontrollen viser at de har fått utbetalt penger i strid med reglene, sier seniorrådg­iver Torset.

Tidligere helse- og næringsmin­ister Ansgar Gabrielsen overtok som styreleder for foreningen i desember i fjor, etter at det forrige styret trakk seg.

– Det er bra vi har kontroller av statlige midler. Nå vil vi starte arbeidet med å sende inn det som kreves innen fristen, sier Gabrielsen.

Foreningen har også frist til å svare på varselet fra Helsedirek­toratet innen 10. februar.

Grunnlegge­r av foreningen, Natasha Pedersen, ble sagt opp i stillingen som generalsek­retær som følge av rapporten fra PWC.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Foreningen for barnepalli­asjon skulle åpne Andreas Hus i januar i år. Nå er det flere kontroller av foreningen­s pengebruk.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Foreningen for barnepalli­asjon skulle åpne Andreas Hus i januar i år. Nå er det flere kontroller av foreningen­s pengebruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway