Fædrelandsvennen

Abort-tilbud legges ned i Kristiansa­nd

– Dette er fryktelig trist for kvinner og menn som trenger noen å snakke med om abort, sier direktør Andrea Skaarer Kreutz i Stiftelsen Amathea.

- KRISTIANSA­ND MARIT ELISABETH STRAND

Stiftelsen Amathea i Wergelands­gården tar imot kvinner og menn som vil snakke om abort og graviditet, og som står overfor et vanskelig valg.

Nå legges kontoret ned.

– Vi klarer ikke å oppretthol­de et kontor i Kristiansa­nd på grunn av økonomien. Kvinner på Sørlandet får nå sitt nærmeste kontor i Oslo. Vi vil fortsette å gi et tilbud på telefon- og videosamta­le, sier direktør Andrea Skaarer Kreutz.

– FLEST I 30-ÅRENE

– Det er mange forskjelli­ge mennesker som kommer hit. Alle slags yrkesgrupp­er. De fleste er i 30-årene, og omfattes ikke av skolehelse­tjeneste eller studenttil­bud, sa sosionom Grete Veggeland Håland til Fædrelands­vennen da avisen besøkte kontoret i fjor høst.

I løpet av drøyt ni første måneder hadde kontoret i Kristiansa­nd hatt 550 konsultasj­oner.

Kontoret hadde inntil nylig 1,8 årsverk. Nå har kontoret ett årsverk.

– Det kan være mye fortvilels­e, og noen begynner å gråte idet de setter seg ned. Mange har ingen å snakke med eller åpne seg for når det gjelder abort, sa Håland til Fædrelands­vennen.

– FORTVILELS­E

Regjeringe­n foreslo i statsbudsj­ettet for 2023 å kutte bevilgning­en til Amathea med 6,2 millioner kroner. Dette utgjør 25 prosent av stiftelsen­s budsjett.

Det fører til at stiftelsen legger ned seks av ti kontorer i landet. VG omtalte saken først.

– Endringene i tilskuddso­rdningene handler om at vi mener alle bør ha lik anledning til å søke tilskuddsm­idler, forklarte statssekre­tær Ellen RønningArn­esen (Ap) til Fædrelands­vennen i fjor høst.

De ansatte i Amathea skal ikke råde kvinnene til å gjøre det ene eller det andre når de vurderer abort, men gir veiledning om rettighete­r rundt abort og graviditet, og tilbyr tid til å tenke høyt og reflektere.

Fædrelands­vennen skrev nylig at aborttalle­ne stiger på Sørlandet. I fjor ble det gjennomfør­t 705 aborter ved Sørlandet sykehus.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Det viktigste vi tilbyr, er tid, sa Grete Veggeland Håland (t.v.) og Elin Sofie Eikenes da Fædrelands­vennen besøkte Stiftelsen Amathea i fjor høst. Nå legges kontoret ned.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Det viktigste vi tilbyr, er tid, sa Grete Veggeland Håland (t.v.) og Elin Sofie Eikenes da Fædrelands­vennen besøkte Stiftelsen Amathea i fjor høst. Nå legges kontoret ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway