Fædrelandsvennen

Bygger nytt bakeri og kafé

Et hundretall­s lass sand er kjørt vekk. Nå skal det investeres et lass med penger slik at nye Moseid bakeri kan åpne rundt juletider.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Ved siden av bakeriet på Mosby er det nå ei gigantisk sandgrop.

– Det er deilig å få realisert prosjektet. Nå har det vært nok byggemøter for min del, det måtte skje noe, sier Knut Arne Moseid til Fædrelands­vennen.

46-åringen er klar som eggekrem til å få det nye bakeriet på beina. For sånn som de nå driver funker bare ikke i lengden.

De har kort og godt altfor lite plass.

– Med den produksjon­en vi har er vi presset til å gjøre noe. Hvis vi vil til med noe nytt har vi ikke nok kapasitet, forteller bakeriinne­haveren.

– GØY AT DE SATSER

Vef Entreprenø­r iverksatte prosjekt nytt håndverksb­akeri på Mosby rett over nyttår.

Moseid fikk ei uke på seg til å tømme de deler av bakeriet som nå er revet.

– Vi skal bare rigge et nett så har vi verdens største sandvolley­bane, konstatere­r prosjektle­der Magnus Homme Jortveit fra Vennesla-entreprenø­ren.

Han forteller at det er litt av en kabal når bakeren driver bakeri samtidig som entreprenø­ren river, graver og bygger nytt vegg i vegg.

Om få dager starter betongarbe­idet, som pågår et par måneders tid.

– Som lokal entreprenø­r synes vi det er veldig gøy at de satser. Og samtidig betyr det at vi får flere bein å stå på, sier Magnus Homme Jortveit.

SOLID ØKONOMI

Planene har stått til langtidshe­ving, og det bærer kostnadsov­erslaget preg av. Fædrelands­vennen skrev i fjor høst at opprinneli­g estimat på 40–50 millioner har est til minst 60 millioner kroner.

– Det skal selges noen pai, kommentere­r den eldste av tre Knuter i bakeriet. Nemlig Knut Christian (70), som Fædrelands­vennen treffer på utsiden.

Men selv om senior er lettere nervøs, er økonomien i geskjeften bunnsolid. Omsetninge­n har økt år for år og landet i sist tilgjengel­ige regnskap (2021) på 28,5 millioner, med 6,3 millioner i resultat.

Produksjon­slokalene fra 1950 erstattes av nye 750 kvadratmet­er, som er tre ganger dagens gulvflate. Bemanninge­n på 13–14 årsverk må økes til rundt 20.

I kjelleren blir det nytt glutenfrit­t bakeri, lager og noen parkerings­plasser.

– SOM EI PAKKE FLATBRØD

Det blir store investerin­ger i nye maskiner og utstyr, kjøl og frys. Men den gamle steinovnen blir med på flyttelass­et.

Også infrastruk­tur på utsiden, så som ny trafo og utbedring av veikrysset, er med i regnestykk­et.

Det røde, vernede huset fra 1836 skal restaurere­s med sitteplass­er for gjestene. Tilstanden på laftekonst­ruksjonen er under pari, så det er usikkert om den kan overleve. Også vinduer og takstein skal gjenbrukes, hvis mulig.

– De de fikk skrelt av kledningen var det som ei pakke flatbrød. Men de kommer snart og skal bedømme hvilken tilstand det er i, og hva vi får lov til eller ikke, sier Knut Arne Moseid.

De Moseid-ansatte tar vanligvis ferie, gjerne til varmere strøk, første uka på nyåret. Men både dette og neste år blir unntak.

– Mange tror vi er i Syden. Men det ble dårlig i år, og enda verre blir det neste år når alt skal flyttes. Vi får ta det igjen en eller annen gang, sier bakeren.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Dette huset blir kafébygnin­g. Tilstanden på konstruksj­onen er dårlig, og det er litt av en jobb å sette det i stand.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Dette huset blir kafébygnin­g. Tilstanden på konstruksj­onen er dårlig, og det er litt av en jobb å sette det i stand.
 ?? FOTO: TRAFO ARKITEKTUR ?? Midt i bildet ses det nye bakeriet, mens Mosby oppvekstse­nter ligger til venstre. Det blir ny innkjøring og parkerings­plass.
FOTO: TRAFO ARKITEKTUR Midt i bildet ses det nye bakeriet, mens Mosby oppvekstse­nter ligger til venstre. Det blir ny innkjøring og parkerings­plass.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? 3. januar startet riving av deler av bakeriet på baksiden, og graving. Om få dager starter betongarbe­idene, som skal pågå de neste to måneder.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD 3. januar startet riving av deler av bakeriet på baksiden, og graving. Om få dager starter betongarbe­idene, som skal pågå de neste to måneder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway