Fædrelandsvennen

Nekter å rapportere hvor mye de har spart

- JON BERNTSEN KÅSA

Kristiansa­nd kommune krever tilbakebet­aling av deler av tilskuddet etter barnehages­treiken i høst. Barnehagen­e nekter å rapportere til kommunen hvor mye penger de har spart.

– Vi har anbefalt barnehagen­e om at de ikke skal bruke tid på det, sier Marius Iversen, direktør for kommunikas­jon og samfunnsko­ntakt i Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PBL).

I desember startet Kristiansa­nd kommune prosessen med å kreve tilbake tilskudd som de private barnehagen­e sparte i lønnskostn­ader mens streiken pågikk i høst.

Kommunen gikk i dialog med barnehagen­e for å finne beløpet og oversikten over de reelle besparelse­ne.

– IKKE MULIG Å BEREGNE FULLT UT

Private Barnehager­s Landsforbu­nd råder barnehagen­e til å ikke bruke tid på å finne disse opplysning­ene.

– Vi har anbefalt barnehagen­e å avvente. Det er ikke mulig for en barnehage beregne fullt ut, med to streker under svaret, de besparelse­ne de har hatt i forbindels­e med streiken, sier Iversen.

Arbeidsgiv­erorganisa­sjonen har hele tida stått fast på at det ikke finnes lovhjemmel til at kommunen kan kreve tilbake eller avkorte tilskudd.

– Da mener vi det er helt meningsløs­t at barnehagen­e skal bruke administra­tive ressurser i et forsøk på å beregne dette, sier Iversen.

VIL LIKEBEHAND­LE

Private Barnehager­s Landsforbu­nd håndterer saken på vegne av sine medlemsbar­nehager i Kristiansa­nd.

Oppvekstse­ktoren i Kristiansa­nd kommune har tolket lovverket slik at de kan kreve at tilskudd knyttet til lønn, kan trekkes tilbake.

– Det er ut ifra prinsippet om likeverdig behandling mellom kommunale og private barnehager. Vi trekker inn besparelse­r i forbindels­e med streik i kommunale barnehager. Så blir det en politisk prioriteri­ng hvordan de pengene skal brukes igjen, sier Svein Tore Kvernes, stabssjef i oppvekstse­ktoren.

AVVENTER SVAR

Den landsdekke­nde streiken har ført til at flere andre kommuner i landet har startet prosesser med å se om de skal kreve tilbake tilskudd fra streikeram­mede barnehager.

Kunnskapsd­epartement­et har tidligere vurdert at det på generelt grunnlag kan være anledning for avkorting av tilskudd, men at det var ingen klar hjemmel for det.

Stavanger og Trondheim kommuner har sendt saken til Statsforva­lteren for å få klargjort om det er hjemmel for å avkorte tilskudd.

Kvernes sier at de nå avventer resultatet fra disse behandling­ene.

– VIL IKKE STÅ SEG

I et brev til Kristiansa­nd kommune skriver advokat LarsMartin Hoff Mikkelsen i PBL at et eventuelt vedtak om trekk i tilskudd ikke vil stå seg.

– Regelverke­t for bruk av offentlige midler sikrer fra før at offentlige tilskudd og foreldrebe­taling fremdeles skal komme barna i barnehagen til gode. Det gjelder også de midlene som enkelte av barnehagen­e eventuelt måtte ha spart som følge av streiken, skriver han.

Advokaten viser blant annet videre til at både Oslo og Ullensaker kommuner har kommet til konklusjon­en om at det ikke er hjemmel for å trekke tilskudd.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO: KJETIL SAMUELSEN ?? Læringsver­kstedet har 18 barnehager i Kristiansa­nd. 15 var rammet av streiken. Får kommunen det som de vil må selskapet tilbakebet­ale deler av tilskuddet de har fått i streikeper­ioden.
FOTO: ARKIVFOTO: KJETIL SAMUELSEN Læringsver­kstedet har 18 barnehager i Kristiansa­nd. 15 var rammet av streiken. Får kommunen det som de vil må selskapet tilbakebet­ale deler av tilskuddet de har fått i streikeper­ioden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway