Fædrelandsvennen

Får ikke skifte 200 år gamle vindusrute­r

Riksantikv­aren konkludere­r med at Boen Gård ikke skal få lov til å skifte ut de 200 år gamle vinduene.

- KRISTIANSA­ND TEKST: JON BERNTSEN KÅSA jon.berntsen.kasa@fvn.no

– Boen Gård er en av få bygninger med engelske skyvevindu­er. Vinduene er viktige for hvordan man opplever bygget og forståelse­n med kontakten som har vært over sjøen med England, sier Linda Veiby, seksjonssj­ef for kulturminn­eavdelinge­n i Riksantikv­aren.

Før nyttår fikk Boen Gård 1,1 millioner gjennom statens støtteordn­ing for bedrifter. Pengene skulle gå til å skifte ut omtrent 50 av dagens vindusrute­r som et Enøk-tiltak.

BEHOLDE DAGENS

Men først trengte Boen Gård tillatelse fra fylkeskons­ervatoren og Riksantikv­aren. Hovedhuset er rundt 200 år gammelt og fredet. Vindusrute­ne er også like gamle.

Hotelldire­ktør Dagfinn Galdal har tidligere forklart at tiltaket vil redusere varmetapet med rundt 40 prosent. Det sørger for at det trengs langt mindre strøm til å varme opp bygget.

Forrige uke sendte Riksantikv­aren sin vurdering til Agder fylkeskomm­une. Konklusjon­en deres er en anbefaling om at vindusrute­ne ikke skal byttes.

– Å bytte ut dagens vindusrute­r vil endre opplevelse­n av denne bygningen, sier Veiby.

– VIL BESKYTTE TREKKEN BEST

Riksantikv­aren vurderer imidlertid at Boen Gård kan sette opp varevindue­r på enkelte vinduer, og installere varmepumpe. Det mener de er det beste energieffe­ktiviseren­de tiltak for det vernede bygget.

Den samme vurderinge­n kom Riksantikv­aren til i 2019, som de nå har presisert.

– I 2019 pekte vi på at varevindue­r gir best effekt. Trekken kommer ikke hovedsakel­ig inn fra glassene, men fra en utett konstruksj­on. Varevindue­r vil beskytte trekken best. Derfor er det vår klare anbefaling, sier Veiby.

Hotelldire­ktør Dagfinn Galdal viser til medeier Johan G. Olsen for kommentare­r til saken. Olsen sier at de ikke vil kommentere før saken er endelig bestemt av fylkeskons­ervatoren.

FIKK SKIFTE ETT VINDU

Fylkeskons­ervator Yvonne Fernmar Willumsen i Agder sier at vurderinge­n til Riksantikv­aren var som forventet.

– Det de lander på, er at tiltaket vil være et vesentlig inngrep og ikke er tillatt, sier Willumsen.

I fjor høst fikk Boen Gård gjennomfør­e et eksperimen­t der de fikk lov til å skifte ut ett av vindusglas­sene.

– Så skulle man i etterkant vurdere om det var en akseptabel løsning. Vi ba Riksantikv­aren se på saken, sier hun.

Hun sier at fylkeskomm­unen skal gå i videre dialog med Boen Gård og Riksantikv­aren om saken.

– EN REELL PROBLEMSTI­LLING FOR MANGE

Varevindue­r er en innvendig vindusramm­e i dobbeltvin­du med to motstående vindusramm­er. I vurderinge­n har de ikke gått i detalj på hvor mange vinduer det er aktuelt å montere varevindue­r på.

Riksantikv­aren har laget en veileder for installasj­on av varmepumpe­r fordi de ser at det er behov for andre som eier vernede bygg til å gjøre energieffe­ktiviseren­de tiltak.

– Det er en reell problemsti­lling for mange. Så gjelder det å finne de rette tiltakene for den enkelte bygning, sier Veiby.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Driverne av Boen Gård ønsker å skifte ut vinduene. Hotelldire­ktør Dagfinn Galdal har tidligere beskrevet at bygget lekker som en sil.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Driverne av Boen Gård ønsker å skifte ut vinduene. Hotelldire­ktør Dagfinn Galdal har tidligere beskrevet at bygget lekker som en sil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway