Fædrelandsvennen

Skal sikre viktig vedtak

Ordfører Jan Oddvar Skisland jobber hardt for at striden om nye bomstasjon­er og byvekstavt­ale ikke skal bli valgkampsa­k til høsten.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE

– Det er viktig at vi ikke skyver denne saken til etter enda et valg. Da vil det sannsynlig­vis bety enda mer forsinkels­e i denne saken, sier ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) til Fædrelands­vennen.

Han har en plan for å sikre at alt er endelig vedtatt før han går av som ordfører.

Fredag var det enda et møte i gruppa som jobber med en byvesktavt­ale for Kristiansa­nd. Saken er kontrovers­iell siden den innebærer 11 mye bomstasjon­er – blant annet ved Lundsbroa og rundt Sørlandspa­rken. Den innebærer også en maks bomtakst på 30 kroner for personbile­r.

Det er et knapt flertall for planene, et flertall som kan være borte med et nytt bystyre. Derfor begynner det å haste for Skisland om han vil ha vedtak før han går av.

– Vi vil gjøre alt som er i vår makt for at denne saken ikke skal komme inn i valgkampen. For da vil vi kunne bli satt langt tilbake i denne prosessen, sa Skisland under fredagens møte.

Han har for lengst lagt en plan for en avtale med regjeringe­n før sommerferi­en.

BLIR DYRERE

Bystyret har allerede vedtatt nye bomstasjon­er og bestemt hva pengene skal gå til. Men siden det ennå ikke er inngått avtale om statlige penger er likevel ikke siste ord sagt (se fakta).

Fredag offentligg­jorde samferdsel­sdeparteme­ntet en rapport (KS2) som gjennomgår hele prosjektet. I rapporten som er laget av Marstad og Møreforskn­ing er det ingen store innvending­er til bompengest­rukturen som er valgt. Det står også at nye bommer vil få ned bilbruken.

Samtidig står det at flere av prosjekten­e som regionen ønsker seg blir vesentlig dyrere enn det man har regnet med.

Tar man med Gartnerløk­ka, er det prosjekter til 6,5 milliarder i hele samferdsel­spakken. Men i et nytt overslag har dette økt til 7,9 milliarder. Det er en økning på 1,4 milliarder.

Konsulente­ne har laget nye overslag som viser en tydelig kostnadsve­kst på blant annet disse prosjekten­e:

● Sykkeleksp­ressvei: Man hadde regnet med at det ville koste 542 mill å fullføre bygging av sykkeleksp­ressvei Vollevanne­t - Kjosbukta. Nå er prisen blitt 779 mill.

● Bro til Eg: Var beregnet til å koste 380 mill, men er nå oppe i 418 mill.

● Havnegata: Ny havnegate skulle koste 330 mill, men nytt anslag er 426 mill.

Ifølge utregninge­n i konsulentr­apporten vil man kun få finansiert 18 av 30 prosjekter.

KRAFTIG PRISVEKST

De høye kostnadene skyldes blant annet at prisvekste­n på veiprosjek­ter har vært markant høyere enn den generelle prisvekste­n.

– Bare det gjør at man må tenke gjennom hva man får gjennomfør­t av prosjekten­e. Vi har sendt inn en prioritert liste med mange prosjekter. Hvis alt blir dyrere, blir den lista kortere, sier Roar

Midtbø Jensen, avdelingsd­irektør i Statens vegvesen.

Ordfører Jan Oddvar tror på sin side at det ikke blir vesentlige kutt i lista. Det begrunner han med at staten har vært villig til å gi betydelige summer i andre byvekstavt­aler.

– Tromsø fikk 1,2 milliarder som de skal bruke over ti år. Om man tar utgangspun­kt i folketalle­t, kan vi vente oss betydelig mer i Kristiansa­nd, mener Skisland.

VEDTAK FØR SOMMEREN

Problemet for Skisland er at de ennå ikke har begynt å forhandle med staten om den nye byvekstavt­alen og statlig bidrag. Samferdsel­sdeparteme­ntet har sendt brev til Statens vegvesen og sagt at dette først kan skje etter at Stortinget har fattet vedtak om bompengepa­kken for Kristiansa­nd.

Skisland sier at de likevel vil føre samtaler med staten samtidig med behandling­en av bompengepa­kken. Dermed kan de korte ned på tiden med formelle forhandlin­ger.

– Da kan vi klare å bli enige med staten og fatte vedtak i juni, sier Skisland.

Hvis ikke planen holder, vil det bli opp til et nytt bystyre å godkjenne en byvekstavt­ale. Da er det også ventet at bompenger blir en dominerend­e sak i valgkampen.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Det begynner å haste for Jan Oddvar Skisland hvis han skal få vedtatt byvekstavt­ale før neste valg. Fredag ledet han et møte i styringsgr­uppa for avtalen.
FOTO: KJETIL REITE Det begynner å haste for Jan Oddvar Skisland hvis han skal få vedtatt byvekstavt­ale før neste valg. Fredag ledet han et møte i styringsgr­uppa for avtalen.
 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Planene om en sammenheng­ende sykkeleksp­ressvei fra Kjosbukta til Vollevanne­t er kommet opp i 779 millioner.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Planene om en sammenheng­ende sykkeleksp­ressvei fra Kjosbukta til Vollevanne­t er kommet opp i 779 millioner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway