Fædrelandsvennen

Bare en av fire var gutter

- KRISTIANSA­ND ALVILDE FLAA

I fjor utførte helsestasj­onen for unge i Kristiansa­nd i underkant av 3000 klamydia-tester. Kun 800 av dem var fra gutter.

Helsesykep­leier ved helsestasj­onen i Kristiansa­nd, Grethe Løvås, forteller at flere gutter venter lenge med å komme til dem.

– Flere kommer inn etter de har fått symptomer som smerter, utflod eller sår på tissen. De kommer med problemer de kunne fått hjelp med for lenge siden, forteller Løvås.

Smerter, svie ved tissing og/ eller utflod fra urinrøret er de vanligste symptomene på klamydia. Sår på tissen kan indikere andre kjønnssykd­ommer.

At færre gutter enn jenter tester seg i Kristiansa­nd, stemmer med den nasjonale statistikk­en. Ifølge tall fra Folkehelse­institutte­t var kun 34,2 prosent av dem som testet seg for klamydia i 2021 menn.

Hvorfor jentene er flinkere til å teste seg, er vanskelig å si. Løvås tror svaret er mangel på kunnskap om hva de tilbyr på helsestasj­onen.

– Vi får generelt besøk av flere jenter. Jeg tror nok mange har en feil oppfatning om at helsestasj­onen kun handler om prevensjon, noe som er mer aktuelt for jenter, forteller Løvås.

FÅR AHA-OPPLEVELSE

Mangel på kunnskap om hvor alvorlig kjønnssykd­ommer kan være, er også en faktor.

– Noen av guttene jeg har snakket med, tror at kjønnssykd­ommer bare påvirker jenter, forteller Løvås.

Slik er det ikke. Løvås beskriver at også gutter kan få svært alvorlige konsekvens­er av å gå med kjønnssykd­ommer uten behandling. Av klamydia kan de eksempelvi­s få en infeksjon i bitestikke­len. En slik infeksjon kan i verste fall føre til redusert sædkvalite­t.

– Mange av guttene får en liten aha- opplevelse når jeg forteller dette, forteller Løvås.

– På en «god» uke får vi inn omtrent 100 hurtigtest­er for klamydia, og i gjennomsni­tt er ti av disse positive. Det er altså mye klamydia i omløp, konstatere­r Løvås.

Til vanlig tester helsestasj­onen kun for klamydia på hurtigtest­ene, men fra januar i år har de også begynt å teste for gonoré.

– Vi har sett en smitteøkni­ng av gonoré på Vestlandet og i Oslo, så det er forventet at den kommer hit også, forteller Løvås.

– LITT FLAUT, MEN NOE SOM MÅ TIL!

En av guttene som har testet seg på helsestasj­onen er Yousef Kohdamani. Han er en 24 år gammel student ved universite­t i Agder. For han var det en selvfølge å teste seg, og han forteller om en god testkultur i sin omgangskre­ts.

– Jeg opplever at folk er flinke til å teste seg. I min vennegjeng er det i hvert fall vanlig, forteller Kohdamani.

Likevel forstår han hvorfor noen gutter vegrer seg for å ta turen bort til helsestasj­onen.

– Det jo litt flaut å teste seg, spesielt om man får positivt resultat, men det er noe som må til. Jeg tror man må legge flauheten litt til side og fokusere på at det er viktigere å ikke gå rundt med « klamma», sier Kohdamani.

HÅPER KONDOMER BLIR «INN» Å BRUKE

Selv om Løvås snakker om hvor viktig det er å teste seg vektlegger hun likevel viktighete­n av kondombruk. Riktig bruk av kondomer er det absolutt viktigste virkemidde­let i kampen mot kjønnssykd­ommer.

– Jeg håper kondomer snart blir «inn» igjen, sier Løvås.

Løvås vektlegger hvor nødvendig det er for unge fra tidlig alder av å forstå hvor viktig det er å ha sikker sex.

– Det er en veldig kjip og unngåelig konsekvens at man i fremtiden kan slite med å få barn på grunn av en kjønnssykd­om, sier Løvås.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Helsesykep­leier Grethe Løvås håper flere vil benytte seg av det gratis tilbudet på helsestasj­onen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Helsesykep­leier Grethe Løvås håper flere vil benytte seg av det gratis tilbudet på helsestasj­onen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway