Fædrelandsvennen

❞ Det er noe jeg kommer til å angre på resten av livet.

Flere sørlandske influenser­e velger å skjerme barna sine for offentligh­eten. Kristina Andersen har nylig endret standpunkt.

- VENNESLA/KRISTIANSA­ND JOHANNE OUSDAL ALVILDE FLAA

– Man vil jo bare dele barna sine med hele verden. De er jo de fineste og skjønneste som finnes. Men hele verden betyr også at man deler sine barn med pedofile, sier influenser Kristina Andersen.

Andersen er en av Sørlandets største influenser­e med nærmere 80.000 følgere på Instagram. Nylig fortalte hun at hun ikke lenger skal dele bilder av sønnen sin.

– Jeg hadde aldri valgt å dele bilder av mine barn dersom jeg hadde satt meg litt bedre inn i saken om barneekspo­nering. Jeg føler jeg har lært ekstremt mye det siste halvåret.

NYTT LOVFORSLAG

Torsdag 5. januar la Venstre fram et forslag på Stortinget som skal beskytte barn mot å bli utlevert på nett. Partiet foreslår å sette ned et eget lovutvalg, og en ny lovparagra­f i barneloven.

Lovforslag­et skal blant annet inkludere et forbud mot at foreldre kan publisere barns personoppl­ysninger, inkludert bilder, for kommersiel­le formål på nett.

Målet er å ivareta barns personvern, hindre at de utleveres på nett og sikre at deres rettighete­r respektere­s.

– ALDRI MED MAMMA PÅ JOBB

Andersen har valgt å aldri bruke barn i annonser. Derfor var valget enkelt.

– Jeg tok veldig tidlig et standpunkt på å aldri bruke ham i annonser. Han har aldri vært med mamma på jobb, sier hun.

Men hun har delt bilder av sønnen i andre sammenheng­er. Andersen fikk sønnen i 2021.

– Den stolthetsf­ølelsen man får som mor er nesten umulig å kontroller­e. Jeg har bare vært så stolt av den fine, skjønne gutten vi hadde fått. Jeg klarte rett og slett ikke la være å dele ham. Jeg synes fortsatt helt ærlig det er skikkelig kjipt å ikke dele bilder av barna. Man vil jo bare dele dem med hele verden. Men hele verden betyr også at man deler sine barn med pedofile.

VIL IKKE KRITISERE ANDRE

På sin Instagrams­tory deler hun en video hvor det blir gjengitt meldinger funnet av politiet i Vest politidist­rikt. Det framstår som en samtale hvor to personer planlegger hvordan de skal forgripe seg på barn. Meldingene er hentet fra boka «Det mørkeste rommet» av Hilde Reikås og Ingunn Røren.

– Det traff meg rett i hjertet. Det beste for disse små barna er uten tvil å kunne leve livet sitt i fred, og slippe å være i offentligh­eten.

Andersen forteller at hun har fått mange meldinger i ettertid fra folk som mener at hun ikke har gjort noe galt.

– Men det har jeg jo! Jeg er ikke bedre enn noen andre, fordi jeg har delt bilder av sønnen min. Skaden har på en måte allerede skjedd. Det er noe jeg kommer til å angre på resten av livet.

Nå har hun bestemt seg for å gå fra minimalt til ingenting.

– Men jeg vil ikke kritisere andre, dette er mitt valg. Jeg bare håper den videoen jeg delte kan åpne øynene til folk.

PERSONOPPL­YSNINGER

Kristiansa­nd-influenser Monica Nyhus deler små glimt av hverdagen med sine 144.000 følgere på Instagram. Hun har også engasjert seg i debatten etter lovforslag­et, og mener vi trenger flere retningsli­njer og regler.

– Vi som «spiller spillet» må få vite når man får gult kort og når man får rødt, mener Nyhus.

For Nyhus er den viktigste delen av debatten delingen av «sårbare» detaljer.

At «influenser­familier» deler bilder av barna sine innenfor visse rammer er ikke i seg selv et problem, mener Nyhus.

– Jeg lar ikke følgerne mine bli kjent med barna og deler aldri personoppl­ysninger og privat informasjo­n. Om jeg deler bilder av dem er de alltid oppstilte og aldri kun av barna, forklarer Nyhus.

– EN MØRK VERDEN DER UTE

Nyhus forteller at hun tidlig i karrieren måtte ta runder med seg selv om hva hun ville dele fra barnas liv.

– Den atferden barna våre kun tillater seg rundt oss, i trygge omgivelser, verner vi godt om, forteller Nyhus.

Nyhus har alltid vært svært påpasselig med hva hun velger å dele.

– Jeg husker at jeg til og med slettet et bilde av familien i sofaen fordi det føltes for privat, forteller Nyhus.

Nyhus oppfordrer andre foreldre til å tenke gjennom sin deling.

– Influenser­e, men også «vanlige» foreldre, må reflektere rundt hva som er til barnets beste. Vi som foreldre må være bevisste på at det finnes en mørk verden der ute, mener Nyhus.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Influsense­r Monica Nyhus forteller at hun aldri deler bilder av barna alene eller i private sammenheng­er.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Influsense­r Monica Nyhus forteller at hun aldri deler bilder av barna alene eller i private sammenheng­er.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kristina Andersen er en av Sørlandets største influenser­e. Hun har tatt et aktivt valg om at hun ikke lenger deler bilder av sønnen sin.
FOTO: PRIVAT Kristina Andersen er en av Sørlandets største influenser­e. Hun har tatt et aktivt valg om at hun ikke lenger deler bilder av sønnen sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway