Fædrelandsvennen

Vi trenger et kraftløft

- HØYE G. HØYESEN, regiondire­ktør i NHO Agder

Strømprisk­risen har i det minste lært oss én ting: vi trenger mer kraft – og vi trenger det raskt.

Men vi må være ærlige: ny, fornybar kraft vil bety naturinngr­ep og opplevde ulemper for noen. Det må ikke føre til at ethvert forslag blir møtt med at «fornybar energi er veldig bra, bare ikke her hos oss».

Behovet for grønn energi kommer til å øke. I løpet av få år kommer vi til å få et kraftunder­skudd i Norge. Det vil bety at vi mister et avgjørende konkurrans­efortrinn for norsk eksportind­ustri. Lavere kraftprise­r har vært et norsk fortrinn siden Sam Eyde etablerte fabrikkene som i dag er ryggraden i sørlandsk prosessind­ustri. Skal vi bevare dette fortrinnet og lykkes med å etablere nye satsinger innen blant annet batteri- og hydrogenpr­oduksjon, må vi øke produksjon­en av fornybar energi raskt.

Dette er bakgrunnen for at NHO og LO sammen har tatt til orde for et nasjonalt kraftløft. Det er dessverre begrenset hva vi kan få til bare ved å moderniser­e og øke kapasitete­n i eksisteren­de vannkraftv­erk. Gode ENØKtiltak er viktige og nødvendige, men heller ikke dette er i nærheten av å kunne gi oss kraftovers­kuddet vi trenger. Vi må også ta i bruk muligheten­e for sol- og vindkraft på land, parallelt med en ambisiøs havvindsat­sing.

Derfor bør mange kommunesty­rer nå sette seg ned og vurdere muligheten­e for kraftprodu­ksjon i sin kommune. Vi må tørre å ta diskusjone­n om arealer og vi må raskt finne fornuftige vindprosje­kter, samt sørge for å komme videre med de prosjekten­e som allerede er godt utredet og planlagt.

Samtidig må vi sikre skånsom utbygging og sørge for at det ligger igjen mer verdier lokalt i kommunene som bygger ut. Energihist­orien i Norge viser at vi får til enighet og brede forlik etter gode og inkluderen­de debatter. Det må vi få til nå også om vi skal klare et slikt kraftløft.

Nasjonalt trenger vi til sammen 55 terrawatti­mer i ny produksjon og energieffe­ktiviserin­g for å nå målene om 55 prosent kutt i utslippene i 2030. Det tilsvarer en tredel av dagens energiprod­uksjon i Norge. Agder, som er en ledende region for fornybar energiprod­uksjon, må ta sin del av dette kraftløfte­t, også fordi vi er en region som har svært store muligheter til å utvikle ny, grønn industri de kommende årene.

Men vi har veldig dårlig tid. Prosjekter som ikke er på bordet i 2023, kommer ikke på plass

Men vi har veldig dårlig tid. Prosjekter som ikke er på bordet i 2023, kommer ikke på plass innen 2030.

innen 2030. Derfor ønsker NHO å være med på et felles kraftløft med hele trepartssa­marbeidet for å få til en konkret tidsplan for utbygging, energieffe­ktiviserin­g og konsesjons­behandling. Oppskrifte­n er blant annet denne:

1) Vi må umiddelbar­t bygge ut alle prosjekter som allerede har fått konsesjon.

2) Vi må raskt få flere prosjekter på bordet for vind på land, til havs, solenergi og vannkraft – og like viktig: vi må halvere behandling­stiden fra planleggin­g til godkjennin­g.

3) Enøk-tiltakene må trappes opp raskt.

4) Og det må etableres et skatteregi­me som fremmer nye kraftprosj­ekter.

Får vi dette på plass vil vi bidra til strømregni­nger folk og bedrifter kan leve med, skape arbeidspla­sser og ny industri og kunne sørge for at Norge når våre klimamål.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? Vi må umiddelbar­t bygge ut alle prosjekter som allerede har fått konsesjon, skriver innsendere­n.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB Vi må umiddelbar­t bygge ut alle prosjekter som allerede har fått konsesjon, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway