Fædrelandsvennen

Noen ord tilbake til en enhetslede­r i eldreomsor­gen

Takk for ditt innlegg, det er viktig, jeg håper det blir lest, både av politikere, de pårørende og hele samfunnet, og at noe blir gjort, for eldreomsor­gen angår oss alle.

- INGRID WISLØFF JÆGER, Pensjonist­forbundet Agder

Før eller siden står vi der med foten inn i en ny verden hvor vi trenger hjelp til å holde liv i livene våre.

Alle de forferdeli­ge historiene vi har sett på tv, lest om i aviser og hørt om av treskopost­en, skal vi ta på alvor. Det er opprørende, uverdig og et overgrep i eldreomsor­gen.

Hvem har ansvaret? Det er i første rekke politikern­e som har ansvaret for helsetjene­sten, og så er det stortinges­politikern­e som er de bevilgende myndighete­r. Det er de som må stå til ansvar, det er de som ikke gjør jobben sin. I 2017 søkte over 17.000 kvalifiser­te søkere på opptak til sykepleier­studiet. Vel 7000 ble tatt opp. Det «betaler» vi for i dag, med mangel på ansatte i alle ledd i helsetjene­stene. Solbergreg­jeringen prioritert­e mindre skatt til de som minst trenger det. For til syvende og sist er det et spørsmål om prioriteri­nger for å få nok ansatte. Politikere er arbeidsgiv­ere for ansatte i helse og omsorg. De må sørge for at folk som blir sendt ut i hjemmetjen­esten har kompetanse til jobben de skal utføre. De må sørge for nok ansatte i sykehjemme­ne. Det er under enhver kritikk at en sykepleier skal ha ansvar for over 40 pasienter på nattevakt. Kristin Hakli, enhetslede­r på Presteheia omsorgssen­ter, peker på en rekke problemer de ansatte står overfor i sitt arbeid. Les innlegget i fvn 28.1. Det er til å få forstand av. Og gjør noe med det!

Når vi diskuterer eldreomsor­gen må vi vokte oss vel for å snakke ned de som jobber der, det fortjener de ikke. De trenger tilbakemel­dinger som gir dem lyst til å fortsette i jobben! De trenger takk, la oss gi dem det. Og de som tenger utvidet kompetanse og veiledning skal få det. Jeg ser fram til at NRK lager et nytt Brennpunkt­program om det og de som fungerer i eldreomsor­gen! Jeg ser også fram til at de som sitter med ansvaret gjør noe med det som ikke er bra, straks! Det er en hastesak! Vi skal ikke frata våre eldre verdighete­n fordi om de trenger hjelp og omsorg.

Pensjonist­forbundet er vår viktigste vaktbikkje i alle saker som angår pensjonist­er i alle aldre. Vi krever en kraftig utbygging av døgnbasert­e hjemmetjen­ester, nok sykehjemsp­lasser til å ta imot de som trenger det, styrket rettssikke­rhet og økt kvalitet for sykehjemsb­eboere og bedre rettighete­r for pårørende. Vi forventer å nå frem!

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ??
FOTO: KJARTAN BJELLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway