Fædrelandsvennen

Svar til Ebbe Boel Pedersen

- BJØRG IRENE MORGAN SAMUELSEN

Etter å ha lest Ebbe Boel Pedersens innlegg 19. januar mange ganger nå, fordøyer jeg det fremdeles. Her må det protestere­s, umiddelbar­t, med utestemme, men ryddig og systematis­k. Anita Vestøl og Ragnhild Angell Wennberg har allerede kommet med sine svar, og det skal også jeg prøve på:

1: I innledning­en til sin tekst ønsker Pedersen at Fædrelands­vennen skal bruke materiell fra en nettside som tilhører organisasj­onen Menneskeve­rd (menneskeve­rd.no). Det er det vanskelig å rettferdig­gjøre om avisen skal forholde seg verdinøytr­al. Noen kjappe søk viser at både generalsek­retær og flertallet av styremedle­mmene har tilknytnin­g til MF, ulike kristne menigheter og forlag, og reiser på besøk med «undervisni­ngsopplegg» til kristne privatskol­er.

Dette er altså en Krf-politiker som mener at regionsavi­sen skal bruke religiøse kilder som faktagrunn­lag i en sak om medisin og samfunn. Det er ikke heldig.

2. Pedersens egne metodikk og manglende kildekriti­kk kommer dessverre så altfor tydelig fram når han oppgir å ha utført et enkelt googlesøk og funnet at over 76.000 treff viser at kvinner angrer på abort, og at disse i «stor grad er autentiske fortelling­er». Nå vet ikke jeg hva Pedersen bruker all sin tid på, men hvordan han kan si at disse er «i stor grad» autentiske fortelling­er er litt vanskelig å forholde seg til. I tillegg vil man se, om man utfører sitt eget søk (som jeg har gjort) at flere av sakene som dukker opp refererer studier som viser at flertallet av kvinner IKKE angrer på aborter de har fått utført. Det er sikkert behagelig å bruke informasjo­n slik at det passer en selv, men kildekriti­kk er alltid på sin plass, også her.

3. Pedersen peker på «en bedre vei», en helt naturlig samlivsfor­m der mann og kvinne finner sammen i et livslangt forhold og får barn sammen. Her finnes det mange kilder som vil kunne motvise påstandene til Pedersen, for samlivsfor­mer finnes det fryktelig mange forskjelli­ge utgaver av, og har alltid gjort det. Det blir bare platt og pinlig å avslutte på denne måten, forøvrig helt uten noen kilder som kan backe opp påstanden. Som Vestøl og Wennberg peker på i sitt tilsvar til Pedersen handlet den opprinneli­ge saken da også om aborter i aldersgrup­pen 15-19, og ekteskap som løsning på økte aborttall i denne gruppen fremstår som en søkt løsning.

4. Det aller farligste ordet som kommer opp i denne teksten er ordet «fosterdrap», som motsats til ordet «abort» som omtales som nøytralt. Pedersen er forberedt på å bli kalt moralist, og det er nok bra, for det er nøyaktig det han her er. Begrepet «foster» brukes normalt fra og med 9. svangerska­psuke, og i følge fhi.no var 84.5 prosent av alle aborter i 2021 utført før uke 9, altså i embryoperi­oden. Begrepet «fosterdrap» blir altså unøyaktig i et overvelden­de flertall av tilfellene.

Men, det er likevel ikke den faktiske unøyaktigh­eten jeg reagerer mest på, det er bruk av ordet «drap». Å drepe er det mest alvorlige et menneske kan gjøre. Vi ser på en slik handling med det alvorligst­e blikk, og lovens strengeste straff brukes kun i slike sammenheng­er. Å ta et slikt vokabular i bruk når det gjelder medisinske avgjørelse­r og prosedyrer kvinner er involvert i får vanvittige og ekstreme konsekvens­er. Se på USA, der trygge aborter nå er helt eller delvis ulovlig i over halvparten av statene. Dette betyr dødsfall fremover, kvinner som ellers hadde kunnet leve livene sine vil forsvinne etter utrygge aborter som må utføres i hemmelighe­t hjemme.

Ebbe Pedersen sitter trygt i sin moralske høyborg, vel vitende om at han aldri vil være i en slik situasjon. Han kan moralisere og predike alt han vil. Det har han også rett til, i et samfunn med ytringsfri­het. Men, han er ikke unntatt motstemmer. Og tro meg, Ebbe Pedersen. De kommer. De kommer i hopetall. Bare vent.

 ?? FOTO: NTB ??
FOTO: NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway