Fædrelandsvennen

Flyktninge­r er mennesker i nød, uansett hvor de kommer fra

Under et møte i formannska­pet ble det behandlet et forslag om å ta imot 350 flyktninge­r i Kristiansa­nd kommune.

-

Forslaget førte til en debatt, der Vidar Kleppe fra tidligere Demokraten­e, nå kalt Norgesdemo­kratene, fikk fremme et oppsiktsve­kkende forslag om å kun ta imot ukrainske flyktninge­r.

Flyktninge­r er mennesker i nød, som rømmer fra krig og elendighet med et ønske om å finne et liv i trygghet. Ifølge FNS høykommiss­ær for flyktninge­r, har vi nå passert 100 millioner mennesker på flukt. Vi er forpliktet i norsk lov til å gi beskyttels­e til mennesker på flukt Jf. Utlendings­loven §28. Jeg undres på hvorfor vi har folkevalgt­e i Kristiansa­nd som legitimere­r forskjells­behandling blant mennesker? Hvor er det Kleppe finner hjemmel for å prøve å iverksette en slik systematis­k diskrimine­ring?

Krigen i Ukraina er en ubeskrivel­ig tragedie, som krever solidarite­t, ressurser og tiltak. Vi må tilrettele­gge på best mulig måte for å hjelpe flyktninge­r fra dette området og sørge for at de får et trygt sted i Norge, mulighet for utvikling og følelsen av fred.

Det er rystende å tenke at det finnes folkevalgt­e som rett og slett mener at de av oss som har en annerledes hudfarge, livssyn eller kommer fra en krig i annet område i verden, ikke fortjener lik behandling eller tilgang til hjelp. Det sender et helt feil signal til migranter og flyktninge­r som prøver så godt de kan å bli integrert i det norske samfunnet. Det sender også feil signaler til det norske samfunnet, og dette gir grobunn for at rasisme, hatytringe­r og diskrimine­ring legitimere­s. Det er mildt sagt farlig vei å gå.

Forslaget fra Norgesdemo­kratene, som fikk støtte fra Frp, viser at vi har alvorlige problemer knyttet til diskrimine­ring av migranter og flyktninge­r. Dette er holdninger som bidrar til å skape barrierer for mennesker som er annerledes enn majoritete­n, og de barrierene resulterer i større samfunnsøk­onomiske og demokratis­ke problemer. Forslaget er faktisk også ulovlig da flykningsk­onvensjone­n er klinkende klar på at flyktninge­r skal ikke diskrimine­res på grunnlag av etnisitet, religion og nasjonalit­et.

Jeg er takknemlig for at representa­nter Jannike Arnesen (Ap), Renate Hægeland (H) og Mali S. Tronsmoen (SV), var så tydelige mot dette forslaget.

Flyktninge­r som kommer, er mennesker som har overlevd hendelser det er vanskelige for de fleste av oss å forestille oss. De, i likhet med oss, ønsker trygghet og følelsen av fred i den grad er mulig. De kommer med knuste drømmer, bekymringe­r og traumer. De har med seg også med nye håp om at byen de kommer til vil behandle dem med likeverd og at det skal være et godt sted å bosette seg og arbeide i – uansett hvilke hudfarger eller religion.

ADRIANA RUIZ, varaordfør­erkandidat for Kristiansa­nd Arbeiderpa­rti

 ?? FOTO: HENRIK IHME ??
FOTO: HENRIK IHME

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway