Fædrelandsvennen

Å Energi – legg bare bort planene deres på Kvinesheia

Daglig leder i Å, Jan Engelberg reagerer på ordbruk som jeg tillegger konsernet for deres ville planer for et solcellean­legg på Kvinesheia.

-

Sitat: «Å Energi har verken et ønske eller mulighet til å påtvinge lokalsamfu­nn en utbygging av solkraft».

Men konsernet har fått brev fra lokalsamfu­nnet av berørte grunneiere i det aktuelle området på ca 15 km2 om at de er sterkt imot planene på deres eiendom. Konsernet vil disponere området gjennom individuel­le grunneiera­vtaler for videre framdrift av planene.

I avisen Agder 18.01, uttaler ordfører i Kvinesdal, Per Sverre Kvinlaug dette: «Hvis det nå viser seg at nesten 100 % av grunneiern­e ikke ønsker dette, så er det et tydelig signal inn i saken». Ja, nær 100 % av grunneiern­e er imot industrian­legget noe Å er godt kjent med.

Denne klare beskjeden bør konsernet ta til følge. Om konsernet likevel velger en langvarig konsesjons­prosess, svært belastende for berørte parter, vil jo det nettopp bety at konsernet både har et ønske om og vil påtvinge lokalsamfu­nnet en sterkt uønsket industriet­ablering.

Ås planer vil føre til at et rent villmarkso­mråde på Kvinesheia vil bli punktere med et industrian­legg for strømprodu­ksjon spredt over et areal på ca 15 km2. Det vil være uforenelig med det vi må forvente konsernet må bidra til etter naturavtal­en i Montreal, et tema Engelberg i sitt svar er helt taus om. Solkraft kan produseres fra tak på bygninger og fra punkterte / regulerte arealer i et omfang som vil kunne gi et betydelig tilskudd til landets strømprodu­ksjon. Det har gledelige eksempler, mange utredninge­r og NVE selv fortalt oss. Regionalt har både statsforva­lteren og fylkeskomm­unen nå gitt tydelig signal om at nedbygging av natur etter Montreal må reduseres. Agder står ved et vendepunkt, og Å må bidra til en snuoperasj­on gjennom å stoppe det helt unødvendig­e, omfattende inngrepet i Kvinesdals villmark. PEDER JOHAN PEDERSEN, fylkeslede­r i Naturvernf­orbundet i Agder

 ?? ARKIV ??
ARKIV

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway