Fædrelandsvennen

Har vi glemt hvem vi jobber for?

Mens 3000 av byens barn lever et liv i fattigdom, krangler de som har ansvaret over kommunegre­nser.

- SIRIL BRATTEN

Mens familier sitter hjemme i mørke rom og fryser, sitter folkevalgt­e i bystyresal­en og er vitne til en atferd som jeg som lærer hadde slått hardt ned på som mobbing. Som folkevalgt skjemmes jeg over hvordan den politiske debatten er, både retorisk og tematisk.

2013 er året jeg kommer hjem fra min danningsre­ise på utveksling i Canada. Jeg elsker den norske velferdsst­aten, gikk med mariusgens­er og meldte meg inn i senterungd­ommen, klar for å påvirke verden med ny kunnskap. 18 år og full av pågangsmot. Nesten ti år senere har gnisten min dødd. Jeg har gitt opp. Jeg kan ikke stå inne for hva mitt eget parti holder på med, eller hvordan den politiske debatten føres frem. Med polarisert­e saker der vi glemmer det viktigste, menneskene som vi skal være en stemme for.

Heldigvis bruker jeg hverdagen min som lærer. Der får jeg planta beina mine trygt på bakken og sett hvordan hverdagsli­vet egentlig er. For mens staten kan punge ut opptil 400 millioner på kommuneopp­deling, har vi innkjøpsst­opp på alt fra blyanter til post-it lapper, og ansettelse­sstopp og kutt der vi må velge hvem som skriker høyest og har utagerende atferd kontra innagerend­e atferd som ikke ødelegger for andre enn seg selv.

For samtidig som vi har alvorlige problemer mellom fattige og rike, har Agder også Norges største levekår- og utenforska­psutfordri­nger. Det er mennesker som faller utenfor allerede tidlig i skoleløpet, dette går i arv, og det er vi folkevalgt­e som har ansvar for å følge det opp. Så mens den politiske debatten handler om oppsplitti­ng og ufyselige kommentare­r, så lider menneskene vi har ansvar for. Vi velger å ikke se de, vi har ikke overskudd eller tid til å se de. Vi bruker tiden på andre saker som tar all vår tid. For hvem er det viktigst å kjempe for, konservati­ve menn med identitets­krise fordi deres oppvekstko­mmune har gått fra fem til 12 bokstaver. Eller de som faktisk ikke har mulighet å snakke for seg som sulter og fryser i en leid kjellerlei­lighet?

 ?? FOTO: DAMARES STENBAKK ??
FOTO: DAMARES STENBAKK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway