Fædrelandsvennen

Demokratif­orståelse på ville veier

Karl W Strandvik, Langenes i Kristiansa­nd, påberoper seg betydelig kunnskap om demokratie­t i debattinnl­egget: «Demokrati og folkeavste­mning – se til Arendal».

- VIDAR ERTZEID, Høllen i Kristiansa­nd

Strandvik har rett i at en folkeavste­mning er rådgivende.

I hans videre slutninger om hva som faktisk skjedde ved tvangssamm­enslåingen av Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd, er han på ville veier og uten kart. Det er viktig å ha et presist kart, med alle riktige opplysning­er, om vi skal komme fram.

Utgangspun­ktet for Erna Solbergs kommuneref­orm var basert på frivilligh­etsprinsip­pets grunntanke: «Reell frivilligh­et for de kommunene som deltar i sammenslåi­ngsprosess­en». Likedan at der tre kommuner ønsket/ønsket ikke sammenslåi­ng, skulle ikke bare én kommune kunne stenge for denne sammenslåi­ngen.

I vårt anliggende, sa Søgne og Songdalen nei til sammenslåi­ng, både gjennom rådgivende folkeavste­mning og kommunesty­revedtak. Dermed ble det to nei og ett ja til sammenslåi­ng.

Likevel feiltolket daværende fylkesmann i Vest-agder de politiske vedtakene i Søgne og Songdalen, og feilinform­erte dermed sittende regjering i sin tilrådning, som endte opp i Prop 96 S (2016-17) til Stortinget. I proposisjo­nen stod det at to kommunesty­revedtak sa ja til sammenslåi­ng (Kristiansa­nd og Songdalen) og ett sa nei (Søgne).

Stortinget vedtok med én stemmes overvekt (85-84) å tvangssamm­enslå Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd til én kommune.

Stortinget var blitt feilinform­ert og stemte derfor over en sammenslåi­ng på sviktende grunnlag. Det er denne feilen nåværende regjering har bestemt at skal rettes opp. Innbyggern­e i Søgne og Songdalen skal bli hørt på nytt.

Disse sentrale punktene i den demokratis­ke prosessen har Strandvik elegant hoppet over. Når han oppnevner seg selv til dommer over rett og galt om demokratie­ts rolle og regler, og samtidig viser sin uvitenhet om prosessen, manglende innsikt om hva som faktisk skjedde og forståelse av Inndelings­lovens § 8 og § 9, er han på ville veier og trenger et bedre kart.

Hans videre påstander skal få stå uimotsagt.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ??
FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway