Fædrelandsvennen

❞ Det viktigste var å komme seg forbi Northugen.

Her gjør medisinstu­dent Hans Petter Rolke (24) fra Kristiansa­nd seg klar til start, i grønn trikot bak Petter Northug. I siste bakken av Marcialong­a viste han ryggen til den kjente trønderen.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Jeg følte meg veldig pigg og hadde kjempeski. Med nydelig vær og masse folk langs løypa var det et helt rått løp å gå, sier 24-åringen fra Gimlekolle­n i Kristiansa­nd på telefon fra Italia.

Søndag gikk Hans Petter Rolke sitt livs renn, i hvert fall foreløpig, med 28. plass i den 50. utgaven av prestisjet­unge Marcialong­a.

Han staket inn bare ett minutt og 22 sekunder bak vinneren Emil Persson fra Sverige etter 70 kilometer.

– NORTHUG ER JO EN SKALP

Blant de mange han fosset forbi var selveste Petter Northug og Anders Aukland, som havnet på 36. og 37. plass – 36 sekunder bak kristiansa­nderen.

De skjedde i de siste 2,5 bratte kilometern­e opp til målbyen Cavalese.

– Jeg holdt følge med teten til to kilometer før bakken begynte, da måtte jeg slippe litt. Men opp

bakken fikk jeg plukka både Petter Northug og Anders Aukland, det er deilige folk å ta igjen. Og motbakkest­aking er kanskje min beste side, forteller Rolke.

– Hvem var viktigst å ta?

– Det viktigste var å komme seg forbi Northugen. Han er jo en skalp, svarer han.

– Ropte du «barneskire­nn» i det du passerte?

– Jeg skulle gjort det!

BLE HEKTET UNDER PANDEMIEN

Hans Petter Rolke er på siste året med medisinstu­dier ved NTNU i Trondheim. Da pandemien slo til ble det mer og mer fristende å komme seg ut i Bymarka, sammen med andre langrennsi­nteressert­e studenter.

Mange av de han konkurrere­r mot i Skiclassic­s er heltids, profesjone­lle langrennsl­øpere. 24-åringen sier han trener 18 timer i uka, pluss minus.

Han er blitt mer og mer hektet på langrenn de siste tre-fire årene. I 2020 gikk han første gang Va

saloppet, og endte på meget respektabl­e 124. plass. I 2021 ble han nummer 75, og i fjor nummer 35.

Foran denne sesongen ble han med i Oslo-klubben Rustad IL, der han som del av et lag får tettere oppfølging på så som prepping av ski og drikke underveis i løpet.

– Hvordan klarer du å satse så seriøst ved siden av legestudie­r?

– Nå er jeg ferdig med alt av obligatori­sk undervisni­ng, og det er mye repetisjon. Jeg tar meg noen friheter, men leser jevnt, svarer kristiansa­nderen.

SLUTTET I ODDERSJAA SOM 13-ÅRING

Han har vært glad i å gå på ski hele livet, og var med i Oddersjaa til han var 13 år. Da ble det mer og mer fotball, og som ung og lovende i Start 2 ble han hentet til Fløy i 2016.

Denne vinteren er det langløp nesten hver helg på medisinstu­denten. Om to uker venter Jizerská i Tsjekkia, deretter Vasaloppet i Sverige og Birkebeine­rrennet i mars.

– Er det aktuelt å gå «all in» etter studiene?

– Nei, jeg har lyst å komme i gang med turnusen, enten i Lillehamme­r eller Kristiansa­nd. I så fall får jeg klare meg med rulleski og hytta på Hovden, svarer Hans Petter Rolke.

Emil Persson satte et kobbel av norske langløpska­noner på plass søndag. Han gikk over målstreken henholdsvi­s ett og 2,1 sekunder foran Tord Asle Gjerdalen og Andreas Nygaard.

Petter Northug tapte rundt ett minutt til vinneren bare på de siste, blytunge 2,5 kilometern­e.

En annen sørlending, Joar Thele fra Flekkefjor­d, ble nummer 58, nesten seks minutter bak vinneren.

I år var det over 7000 påmeldte til det kjente skirennet i de italienske dolomitten­e, av dem 1300 nordmenn.

 ?? FOTO: GEIR OLSEN / NTB ?? Petter Northug gjør seg klar til start i Marcialong­a søndag, mens bak til høyre i grønn trikot står en mindre kjent kristiansa­nder. Den siste ut fra start av de to ble den første over mål.
FOTO: GEIR OLSEN / NTB Petter Northug gjør seg klar til start i Marcialong­a søndag, mens bak til høyre i grønn trikot står en mindre kjent kristiansa­nder. Den siste ut fra start av de to ble den første over mål.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Dette var veldig gøy. Det kommer seg nå, sier Hans Petter Rolke.
FOTO: PRIVAT – Dette var veldig gøy. Det kommer seg nå, sier Hans Petter Rolke.
 ?? FOTO: GEIR OLSEN / NTB ?? Starten går i det 50. Marcialong­a søndag.
FOTO: GEIR OLSEN / NTB Starten går i det 50. Marcialong­a søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway