Fædrelandsvennen

Endelig helt nordmann

Torpal Merjoev har endelig fått sitt norske statsborge­rskap. Det tok 18 år. Her burde myndighete­ne tatt større menneskeli­ge hensyn tidligere.

-

Torpal Merjoev fra Vennesla er født og oppvokst i Norge, men har ikke hatt norsk statsborge­rskap. Han har ikke følt seg akseptert av det norske samfunnet, og levd i et slags utenforska­p. Torpals foreldre kom fra et krigsherje­t Tsjetsjeni­a i 2002. Norske innvandrin­gsmyndighe­ter mente at Torpals foreldre oppga feil identitet da de kom, og familien fikk avslag på asylsøknad­en. De har i stedet fått midlertidi­g opphold gjennom mange år. På grunn av den begrensede oppholdsti­llatelsen får de ikke godkjente Id-papirer. Det betyr at de nektes full tilgang til det norske samfunnet. Og det samme har slått inn for deres barn.

Det har skapt

mange, store og små vanskeligh­eter for Torpal. Han har ikke fått opprette bankkonto, han har vært stengt ute fra alle digitale tjenester, han har ikke kunnet ta lappen på verken moped eller bil. Torpal har ikke kunnet kommet inn på utesteder med vennene sine, han har ikke kunnet få stipend til utdanning, og heller ikke hente pakker på posten.

Det bør gå en grense for hvor lenge uskyldige barn skal betale en så høy pris.

Det som imidlertid har skapt størst problemer for ham er at det hadde kunnet stoppe hans lovende idrettskar­riere. Å reise utenlands for å delta i konkurrans­er har vært vanskelig som følge av manglende dokumenter.

Men så valgte altså UDI å prioritere søknaden hans, siden han nylig ble tatt ut som norsk landslagsu­tøver i kampsporte­n wushu. Denne idretten vant Torpal kongepokal i under NM i Kristiansa­nd i slutten av oktober. Og torsdag kveld fikk Torpal Merjoev den endelige og gledelige bekreftels­en fra UDI. Han har fått norsk statsborge­rskap.

Vi skal ha respekt for at våre innvandrin­gsmyndighe­ter har en vanskelig jobb og står i krevende avveininge­r. Og det er et viktig poeng at den norske stat skal få riktige opplysning­er og sannferdig­e livshistor­ier når man skal plukke ut noen få av alle dem som ønsker opphold i et land som Norge.

Men i saker som dette må også menneskeli­ge hensyn tas, og det bør gå en grense for hvor lenge uskyldige barn skal betale en så høy pris for hva foreldrene kan ha gjort feil.

Det finnes flere skjebner som Torpals i Norge. De har kanskje ikke fått saken sin belyst av media eller kan vise til at de skal represente­re Norge i noen idrettsgre­n. Det bør gi grunnlag for en bred debatt om hvordan både regelverk og vår praksis skal være overfor disse barna og unge, som straffes for det foreldrene har gjort.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Torpal Merjoev fikk endelig sitt norske statsborge­rskap, etter atten lange år.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Torpal Merjoev fikk endelig sitt norske statsborge­rskap, etter atten lange år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway