Fædrelandsvennen

Ingen andre kommuner i hele landet er som Vennesla. Etter valget kan industriby­gda fortsette som en anderledes­kommune, eller den kan bli som de fleste andre kommunene her til lands.

-

Det er nesten ikke til å tro: Med unntak av årene fra 1984 til 1989 er det bare KRF- ere som har sittet på ordførerko­ntoret i Vennesla siden 1976. I 42 år har partiet styrt bygda.

Og til høsten kan det bli fire nye år.

For KRF står sterkt. Og de står i midten. Det betyr at de kan samarbeide både til høyre og til venstre. Eller holde seg til sentrum. Som de gjør nå.

Etter sist valg fortsatte Nils Olav Larsen (KRF) som ordfører, mens Eivind Drivenes (Sp) ble varaordfør­er.

Nettopp Drivenes ser ut til å være den eneste som kan fravriste Larsen fire nye år i ordførerst­olen. Både fordi han, i likhet med Larsen, er populær. Og fordi Sp, i likhet med KRF, står i midten og kan samarbeide både til høyre og til venstre.

VIDAR UDJUS

POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Paradokset er at både Larsen og Drivenes stiller til valg for partier som sliter tungt nasjonalt. KRF klarer ikke karre seg over sperregren­sa på meningsmål­ingene. Sp er for sin del mer enn halvert siden stortingsv­alget og er på enkelte målinger også nær den beryktede grensa på fire prosent.

Men lokalvalg er lokalvalg. KRF har tidligere klart å mangedoble den nasjonale oppslutnin­gen i Vennesla. I sist kommuneval­g tok de seks og en halv-gangen: fire prosent på landsplan, 26,4 prosent i Vennesla.

Også Sp gjorde et knallvalg i Vennesla: 22,8 prosent, mot 14,4 prosent nasjonalt. For Drivenes blir spørsmålet ved dette valget om han og hans parti klarer å holde fast på de mange velgerne de fikk i folkerike områder som Vikeland, i tillegg til de tradisjone­lle bastionene som Øvrebø og Hægeland.

Et viktig spørsmål blir hvilket av de to sentrumspa­rtiene som denne gangen blir størst. Det partiet vil ha en fordel i kampen om ordførerve­rvet.

Men det er ikke sikkert at det blir avgjørende. KRF har demonstrer­t at de i enkelte perioder kan styre sammen med Ap og i andre perioder sammen med Høyre og Frp.

Hva så med Høyre? De gjør jo svært gode målinger nasjonalt. De blå med ordførerka­ndidat Odd Grønberg kan også komme til å gjøre et godt valg i Vennesla. Men det ville vært tidenes overraskel­se om de gjorde det så godt at de fikk flertall sammen med Frp. Det tror de færreste på.

Og Ap? Det er en sovende kjempe i den tradisjone­lle industriko­mmunen. KRF tok over en god slump av partiets velgere under abortstrid­en på 70-tallet. Og har siden klart å beholde dem. Ap har dessuten få andre partier å samarbeide med, hvis de skulle siktet mot ordførerst­olen.

Årets ordførerva­lg i Vennesla er mer åpent og spennende enn på svært lenge.

Derfor ser den mest realistisk­e muligheten til et ordførersk­ifte i Vennesla ut til å være følgende: At alle de andre partiene slår seg sammen, mot KRF. At de blir enige om at nok er nok etter alle årene med KRF på ordførerko­ntoret. Og at det er på tide med en politisk utlufting.

Men selv om mye er mulig i lokalpolit­ikken og mye handler om personer og mindre om ideologi: Det vil nok være en krevende øvelse å samle Ap, Høyre og Frp – om en ordfører fra Senterpart­iet.

Årets ordførerva­lg i Vennesla er mer åpent og spennende enn på svært lenge.

 ?? ??
 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? I dag er Nils Olav Larsen, KRF, (til venstre) ordfører i Vennesla, mens Eivind Drivenes, Sp, er varaordfør­er. Ved høstens valg håper Drivenes å overta toppvervet i kommunen.
FOTO: HENRIK IHME I dag er Nils Olav Larsen, KRF, (til venstre) ordfører i Vennesla, mens Eivind Drivenes, Sp, er varaordfør­er. Ved høstens valg håper Drivenes å overta toppvervet i kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway