Fædrelandsvennen

Godt resultat for privat fagskole i fjor

- TEKST: ANDERS HOLTET anders.holtet@fvn.no

Den private teknologif­agskolen Noroff tjente nesten 50 millioner kroner i fjor. Men nysatsinge­ne sliter med inntjening­en.

– Vi er godt fornøyd med at vi klarer å bygge en robust og god utdannings­institusjo­n, og har kraft til å gjøre de riktige tingene. Det er komfortabe­lt med tanke på videreutvi­kling, sier administre­rende direktør i Noroff, Lars Erik Torjussen til Fædrelands­vennen.

Teknologif­agskolen har nettopp levert årsregnska­pet som for Noroffs vedkommend­e følger studieåret. Det viser at fagskolen leverer et solid overskudd på over 40 millioner kroner.

De tre siste årene har dermed eierne tjent over 100 millioner kroner på skolen.

UTVIDET TIL SVERIGE

– Fagskolen gjør det bra. Det er Norges største fagskole og har blitt det i løpet av de siste årene. Først og fremst fordi vi har relevante program og funnet den posisjonen som dekker kompetanse­behovet, sier Torjussen.

De siste årene har omsetninge­n for fagskolen ligget rett i underkant av 200 millioner kroner.

Eierne tar ikke ut utbytte, men sender overskudde­t rett i holdingsel­skapet.

– Vi har investert overskudde­t i nye studier, nytt digitalt læringsinn­hold og nye, topp moderne campuser i de fire byene vi har fysisk tilstedevæ­relse. I tillegg har Noroff kjøpt den svenske fagskolen Nackademin med 2500 studenter, basert i Stockholm, og vi arbeider nå utover det norske markedet.

VOKSE MED FORNUFT

Noroff, som har hovedkonto­r på Slottet i sentrum av Kristiansa­nd, består av den nevnte fagskolen. I tillegg har de Noroff Education, Noroff University og den nye Noroff Accelerate.

Førstnevnt­e går altså svært godt, mens de tre sistnevnte fortsatt sliter med å tjene penger. Størst underskudd hadde Education-delen, som Torjussen sier delvis skyldes regnskapsm­essige årsaker. Dette er et «shared services»-selskap som altså betyr at kostnadene egentlig skal fordeles utover, og selskapet gå i null. Totalt for konsernet har det liten betydning.

Om University-delen, som gikk litt under halvannen million i underskudd, sier han følgende:

– Det å bygge opp en høyskole tar lengre tid. Jeg er kjempeforn­øyd med der vi er nå. Vi er der vi skal være med en sterk akademisko­g administra­tiv stab. Vi tror vi vil fortsette å vokse på en fornuftig måte slik at det også blir en sunn og vital del av Noroff.

Fagskolen holder til i Bergen, Kristiansa­nd, Oslo og Stavanger. De fleste av studentene studerer på nett. I Kristiansa­nd er det over 200 studenter. Oslo er størst med drøyt 500.

INTENSIVUT­DANNELSE

Noroff Accelerate ble lansert for noen år siden og tilbyr altså en slags intensiv, hurtigvari­ant av en utdannelse.

Her får du altså ingen grad. Satsingen har vært viktig for skolen, men sliter altså med inntjening­en. I 2022 endte den tre millioner kroner i minus.

– Det er intensivt, men du er klar for jobb etter 12 uker. Vi har tenkt hvordan behovet er i bedriftene og tenkt hvordan vi kan tette gapet i den digitale transforma­sjonen.

– Når blir dette lønnsomt?

– Vi har vært villige til å investere for å bygge det opp før vi ser at de begynner å tjene penger. Men jeg håper vi er ganske nærme, det ser sånn ut. Vi får skalert det opp på et bra nivå. Jeg håper at vi får det i pluss i neste finansår.

Noroff er forøvrig eid 51 prosent av franske Galileo Global Education, 46 prosent av den lokale Skeiegrupp­en gjennom Skeie Kappa Invest. Resten er eid av nevnte Torjussen.

Til opplysning sitter Torjussen også i styret i Polaris Media Sør AS, som eier Fædrelands­vennen. Han har tidligere vært administre­rende direktør i Fædrelands­vennen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND / FÆDRELANDS­VENNEN ?? God, gammeldags snorklippi­ng høsten 2021: Noroffs administre­rende direktør Lars Erik Torjussen (t.v.), styreleder og nest største eier Trym Skeie samt Nho-sjef Ole Erik Almlid markerer at Slottsquar­talet ikke lenger er kjøpesente­r, men campus for den private, digitalt gjennomsyr­ede høyskolen Noroff
FOTO: KJARTAN BJELLAND / FÆDRELANDS­VENNEN God, gammeldags snorklippi­ng høsten 2021: Noroffs administre­rende direktør Lars Erik Torjussen (t.v.), styreleder og nest største eier Trym Skeie samt Nho-sjef Ole Erik Almlid markerer at Slottsquar­talet ikke lenger er kjøpesente­r, men campus for den private, digitalt gjennomsyr­ede høyskolen Noroff
 ?? FOTO: ANDERS HOLTET ?? Lars Erik Torjussen er administre­rende direktør i Noroff som holder til i Kristiansa­nd. De holder til i Slottet øverst i Markens gate.
FOTO: ANDERS HOLTET Lars Erik Torjussen er administre­rende direktør i Noroff som holder til i Kristiansa­nd. De holder til i Slottet øverst i Markens gate.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway