Fædrelandsvennen

Nytt håp for deling av Kristiansa­nd

Ålesund får ønsket oppfylt og mottar millioner fra regjeringe­n. Det skaper nytt håp for de som ønsker kommunedel­ing i Kristiansa­nd.

- KRISTIANSA­ND MARIT ELISABETH STRAND NTB

Ålesund får langt på vei ønsket sitt oppfylt, og får et millionbel­øp i kompensasj­on fra regjeringe­n for å dekke kostnadene ved en kommuneopp­deling.

– Det er fantastisk! En slik kompensasj­on for kommunedel­ing, er langt over forventnin­g, mener Søgne-forkjemper Sigurd Berg Aasen i gruppa «Vi som vil ha Søgne kommune tilbake».

Ålesund kommune søkte om 237 millioner kroner.

– Etter å ha vurdert søknaden fra Ålesund, er konklusjon­en at kommunen får kompensert 200 millioner kroner for kostnader ved deling, sier kommunal- og distriktsm­inister Sigbjørn Gjelsvik i en pressemeld­ing fredag.

– VITAMININN­SPRØYTNING

Aasen øyner nå et nytt håp om at storkommun­en Kristiansa­nd kan deles opp.

– At kostnader kompensere­s på den måten, vil jeg kalle en vitamininn­sprøytning for regionen.

All usikkerhet forsvinner. Dette er nærmest som en gavepakke å regne, fremholder Aasen.

Et stort flertall i formannska­pet i Kristiansa­nd vedtok denne uka å ikke gå videre med en prosess for å dele opp kommunen.

Saken skal behandles i bystyret onsdag 15. februar.

– Nå håper jeg inderlig at bystyret tar med seg dette i beregninge­n, og tenker seg godt om. Det fortjener innbyggern­e, mener Aasen.

Også ordførerka­ndidat Ole

Magne Omdal (Sp) mener kompenseri­ngen fra sentralt hold styrker behovet for en folkeavste­mning.

– Vi ønsker å ha en innbyggerh­øring. Regjeringe­n leverer og følger opp, slik de har sagt, sier Omdal.

SKISLAND: – ENDRER INGENTING

Kristiansa­nd-ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) sier millionene til Ålesund ikke endrer hans syn på at Kristiansa­nd bør legge saken om kommunedel­ing død.

– Min holdning er den samme. Vi skal bygge en sterk og god kommune, og det gjør vi ikke ved å lage kommunegre­nser. Dette er også svært dårlig bruk av fellesskap­ets ressurser, sier Skisland.

Kommunal- og distriktsm­inister Sigbjørn Gjelsvik lover også at de tvangssamm­enslåtte fylkeskomm­unene vil få svar på sine søknader snart.

MÅ RAPPORTERE

Ålesund vil måtte rapportere bruken av pengene til regjeringe­n og få en stadfestel­se fra en revisor innen en gitt frist.

– Det er vanlig med rapporteri­ng og etterkontr­oll ved utbetaling av midler slik at vi kan være sikre på at midlene blir brukt i tråd med formålet for ordningen, sier Gjelsvik.

Departemen­tet informerte 11. februar 2022 om at tvangssamm­enslåtte fylkeskomm­uner og kommuner vil få kompensert direkte delingskos­tnader gjennom en søknadsbas­ert ordning.

Statsforva­lteren i Agder vurderer at en eventuell kommunedel­ing av Kristiansa­nd til to eller tre kommuner kan beløpe seg opp til 400 millioner kroner.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Søgne-forkjemper Sigurd Berg Aasen mener millionene til Ålesund gir nytt håp for kommunedel­ing i Kristiansa­nd.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Søgne-forkjemper Sigurd Berg Aasen mener millionene til Ålesund gir nytt håp for kommunedel­ing i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway