Fædrelandsvennen

Overtok kirke og bygde den om til moské

Den muslimske menigheten hadde sett seg om etter et samlingsst­ed i 30 år. Så fikk de tilbud om å kjøpe ei nedlagt kirke.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Nå er vi veldig glade. Vi har ventet så lenge på dette, sier Basharat Ahmed til Fædrelands­vennen.

Han kom til Kristiansa­nd fra Pakistan på 80-tallet og tilhører ahmadiyya-menigheten. Det er et muslimsk trossamfun­n som skiller seg fra andre retninger innen islam.

De fleste medlemmene er opprinneli­g fra Pakistan og har ventet i årevis på å få sin egen moské.

– Dette er veldig viktig for meg. Det er vanskelig å forklare, men min tro betyr veldig mye for meg, sier Ghulam Mustafa Zafar, også han innflytter til Kristiansa­nd sent på 80-tallet.

LANG JAKT

Helt siden 80-tallet har forsamling­en også prøvd å finne et sted der de kunne bygge sin egen moské.

– Vi har sett på mange forskjelli­ge steder, men det har ofte vært problemer. Men nå har vi endelig klart det, sier Rai Muzafar som er leder for trossamfun­net med rundt 60 medlemmer.

Tilbake i 2007 prøvde de å få bygge i Holskogvei­en uten at det lyktes. I 2017 kjøpte de taxi-bygget på Tinnheia. De lanserte tegninger av en moské med både kuppel og minaret. Men protestene var store og de måtte droppe planene.

I 2020 fikk de tilbud om å kjøpe kirkebygge­t til en chilensk menighet i Kristiansa­nd. Etter det har medlemmene jobbet dugnad for å få bygget kirken om til en moské.

– Vi er heldige som bor i et land der man kan tilbe slik man vil uten å kjenne seg utrygg. I andre land blir vi forfulgt, sier imam Tahir Kahn som er den åndelige lederen i menigheten.

Torsdag kveld inviterte de andre trossamfun­n til religionen­s dag i menigheten, en tradisjon som går hundre år tilbake.

IKKE GODTATT

Andre muslimer ser ikke på medlemmene av ahmadiyya-forsamling­en som muslimer. Under arrangemen­tet torsdag kveld hadde det heller ikke møtt opp representa­nter fra de andre muslimske trossamfun­nene.

– Men vi møter muslimer i andre fora. Så vi snakker godt sammen med dem, sier Tahir Kahn.

Andre trossamfun­n møtte derimot opp, blant andre sokneprest i Grim, Odd Bjarne Ellingsen. Han stilte også opp da det var spørsmålsr­unde.

Han fikk blant annet spørsmål om hvorfor kristne kunne spise svinekjøtt, samt noen litt mer innfløkte om Jesu gjenkomst og Jesu død på korset.

– Det er det mange tanker om. Men hovedgrunn­en er at Gud gjennom Jesus gjenoppret­tet forholdet til menneskene, forklarte sogneprest­en.

– Kan kristne drikke alkohol? lød et annet spørsmål.

– Det står i Bibelen at man ikke skal drikke seg fulle, men det er ikke noe forbud mot alkohol, svarte Ellingsen.

Imam Tahir Kahn sier han har tro på dialog.

– Vi er veldig ulike, men vi har noe til felles. Vi er begge monoteisti­ske religioner og tror på en Gud. Og jeg er opptatt av å bruke tid på å snakke om det vi er enige om, sier Tahir Kahn.

 ?? ?? Ghulam Mustafa Zafar (t.h.) flyttet til Kristiansa­nd på 80-tallet. Han har drevet butikk, jobbet på fabrikk og kjørt taxi. Ahmadiyya-menigheten har hele tiden vært hans åndelige hjem. Til venstre: Basharat Ahmed og Naveed Ahmed. På plakaten er det bilde av Mirza Ghulam Ahmad, grunnlegge­ren av bevegelsen.
Ghulam Mustafa Zafar (t.h.) flyttet til Kristiansa­nd på 80-tallet. Han har drevet butikk, jobbet på fabrikk og kjørt taxi. Ahmadiyya-menigheten har hele tiden vært hans åndelige hjem. Til venstre: Basharat Ahmed og Naveed Ahmed. På plakaten er det bilde av Mirza Ghulam Ahmad, grunnlegge­ren av bevegelsen.
 ?? ALLE FOTO: KJETIL REITE ?? Imam Tahir Kahn i samtale med sogneprest i Grim menighet Odd Bjarne Ellingsen. Menigheten åpnet dørene for bydelen torsdag kveld.
ALLE FOTO: KJETIL REITE Imam Tahir Kahn i samtale med sogneprest i Grim menighet Odd Bjarne Ellingsen. Menigheten åpnet dørene for bydelen torsdag kveld.
 ?? ?? En gang var det kirke i dette bygget i Tinnheivei­en. Men siden i fjor har det vært menighetsh­us for ahmadiyya-menigheten
En gang var det kirke i dette bygget i Tinnheivei­en. Men siden i fjor har det vært menighetsh­us for ahmadiyya-menigheten

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway