Fædrelandsvennen

Foreslår å flytte alle beboere fra omsorgssen­ter

- KRISTIANSA­ND KJETIL REITE

Det er kostbart å drive omsorgssen­ter på Langenes og bygget trenger oppgraderi­ng. Nå kan alle beboere bli flyttet til Tangvall.

På Langenes omsorgssen­ter i gamle Søgne kommune er det 14 langtidspl­asser. Alle disse kan bli flyttet til Kleplandst­unet på Tangvall.

Da vil Langenes omsorgssen­ter bli stengt, i hvert fall for en periode.

– Jeg personlig mener det er et fornuftig forslag. Det ene er dette med økonomi, men det viktigste er utfordring­ene vi har sett med å rekruttere personell, sier Espen Saga (H), leder i helseutval­get i Kristiansa­nd kommune.

Han mener beboerne kan få et bedre tilbud på Kleplandst­unet enn det de i dag har på Langenes omsorgssen­ter.

TILPASSING

Saken kommer opp i helseutval­get i neste uke. Den er bare en av flere saker som kommer opp i 2023 og som dreier seg om innsparing.

Politikern­e må i år ta stilling til en rekke tiltak for å få ned kostnadene. Dette gjelder både innen oppvekst og innen helse og mestring.

– Dette er snakk om en nødvendig tilpasning av driften. Da er vi avhengige av en god dialog med politikere, pårørende og brukere, sier Brede Skaalerud, direktør for helse og mestring i Kristiansa­nd kommune.

I forslaget står det at det må gjøres store investerin­ger på Langenes for å få opp standarden på omsorgssen­teret. I tillegg mener administra­sjonen at det vil være vanskelig å finne folk med rett kompetanse i årene framover.

Det vil også være dyrt å bemanne omsorgssen­teret på en forsvarlig måte, står det i saksutredn­ingen. Derfor kommer altså forslaget om å flytte beboerne.

KAN BLI GJENÅPNET

Målet er at beboerne på Langenes omsorgssen­ter er på plass på Kleplandst­unet før sommeren. Hva som skjer med Langenes omsorgssen­ter er mer usikkert. I 2025 vil det være behov for flere plasser og kommunen vil i denne perioden vurdere om det er mulig å utvide omsorgssen­teret på Langenes og oppgradere bygningsma­ssen.

– Vi må se om man skal bygge nytt eller foreta oppgraderi­ng. Så vi får komme tilbake og se hva som er hensiktsme­ssig på sikt, sier Saga.

– Vil ikke brukerne miste nærheten til sitt nærmiljø?

– Det er et moment som det absolutt er verdt å ta med seg. Men vi har erfaring fra slike flyttepros­esser fra tidligere, og det vil ha mye å si hvordan brukere og pårørende blir ivaretatt, sier Saga.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Langenes omsorgssen­ter har i dag 14 langtidspl­asser. De kan bli flyttet til Kleplandst­unet.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Langenes omsorgssen­ter har i dag 14 langtidspl­asser. De kan bli flyttet til Kleplandst­unet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway