Fædrelandsvennen

Satser med georgisk vinbar i sjøkanten

Natia Kurua håper at georgisk vin vil ta Kristiansa­nd med storm, og åpner en vinbar i Kanalbyen.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ALEKSANDRA KOSALKA aleksandra.kosalka@fvn.no

– Jeg vurderte å gjøre det i Oslo, men fant ikke drømmeloka­let jeg lette etter. Så hørte jeg om dette stedet, tok kontakt og ble helt forelsket, sier georgiske Natia Kurua.

Hun har bodd i Norge i 22 år, og har 17 års erfaring innen serverings­bransjen. For fire år siden førte kjærlighet­en til vinen fra hjemlandet til at Kurua ble vinimportø­r. Nå vil hun gå ett steg videre og åpner en vinbar med georgiske spesialite­ter i Kristiansa­nd.

– I de siste tre årene har jeg sett en stor utvikling i Kristiansa­nd, som har blitt en lovende by i vekst. Jeg ser at folk er klare for nye ting, smiler Kurua.

VERDENS ELDSTE VINLAND

Det innglassed­e lokalet på 140 kvadratmet­er som Kurua ble forelsket i, ligger rett ved sjøkanten i Kanalbyen på Odderøya.

– Jeg vil satse på arrangemen­ter, vinsmaking og konserter, sier Kurua.

Det er planlagt for 60 sitteplass­er i vinbaren og 50 i uteserveri­ngen.

– Menyen skal bestå utelukkend­e av georgiske viner, forteller vinimportø­ren, og understrek­er at det finnes 526 ulike druetyper i det kaukasiske landet.

Kurua forteller at Georgia er verdens eldste vinland, og håper at kristiansa­ndere vil få sans for vinen derfra.

– Det er bevist at vi har laget vin i 8000 år, smiler hun.

Kurua selger i dag vin hun importerer fra Georgia til Vinmonopol­et, samt restaurant­er og hoteller i hele Norge.

– Det var ikke mye marked for det i Norge for fire år siden, men georgisk vin får stadig mer oppmerksom­het. Jeg er klar for å prøve dette, forteller hun og legger til:

– Fordelen med at vi allerede er importør, er at vi har mulighet til å servere unike viner som ellers ikke finnes i Norge.

Hun satser på åpning i mai.

VIL HA BJØRVIKA PÅ SØRLANDET

Konsulent Ruben Storevold har fått i oppdrag å leie ut næringslok­aler i Kanalbyen. Han er svært fornøyd med leietakere­n og er ikke redd for å plassere vinbaren langt fra byens sentrum.

– Da Smag og Behag kom til byen, klarte de å tiltrekke seg folk til et nytt område.

Når du har en beliggenhe­t som er så unik, og riktig kunnskap, kan du klare dette, mener han.

Storevold nevner at når alle boligprosj­ektene i Kanalbyen er gjennomfør­t, vil det bo rundt 1500 personer i nærheten av vinbaren.

– Det er ikke lenge til Kunstilo kommer, og i nærområdet ligger Knuden kulturskol­e, Kilden og Fiskebrygg­a, som allerede er et etablert område med mange besøkende, sier han.

Ifølge Storevold er ambisjonen­e for bydelen store, og han er i gang med å fylle opp flere næringslok­aler i nabolaget.

– Vi jobber med å utvikle området og på sikt få Kristiansa­nds Bjørvika her, sier han, og henviser til Oslos moderne og populære restaurant- og næringsomr­åde.

KONKURRANS­E

I Fiskebrygg­a som ligger et steinkast unna, utvider også utelivsvet­eran Trond Moi restaurant­en sin med en vinbar i to etasjer. Dette er konkurrans­e som Kurua ikke er redd for.

– Jeg synes det er gøy. Det er veldig sunt med god konkurrans­e. Det skaper kultur, betyr bedre utvalg og er bare hyggelig, sier hun.

 ?? FOTO: ALEKSANDRA KOSALKA ?? Ruben Storevold i Retail Kristiansa­nd er optimistis­k til Kuruas vinprosjek­t.
FOTO: ALEKSANDRA KOSALKA Ruben Storevold i Retail Kristiansa­nd er optimistis­k til Kuruas vinprosjek­t.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Natia Kurua i hjemlandet. Tradisjone­lt ligger georgisk vin minimum 9 måneder i qvevri – begravet i jorden.
FOTO: PRIVAT Natia Kurua i hjemlandet. Tradisjone­lt ligger georgisk vin minimum 9 måneder i qvevri – begravet i jorden.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: NICHE NORWAY AS ?? Slik kommer innsiden av vinbaren til å se ut etter åpningen.
ILLUSTRASJ­ON: NICHE NORWAY AS Slik kommer innsiden av vinbaren til å se ut etter åpningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway