Fædrelandsvennen

Her bygges unike redningsro­m M inne i tunnelen

Vegdirekto­ratet mente først at redningsro­mmene som nå bygges i Flekkerøyt­unnelen, var ulovlige. Men direktorat­et snudde.

- KRISTIANSA­ND: TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Siden det er tillatt med gang- og sykkeltraf­ikk gjennom Flekkerøyt­unnelen, vurderte vi det slik at vi måtte etablere disse rommene for å ivareta sikkerhete­n for gående og syklende ved brann, forteller Jan Øyvind Pedersen, praktisk tunnelforv­alter i Agder fylkeskomm­une.

I november 2021 skrev Fædrelands­vennen at Agder fylkeskomm­une ønsket å bygge tre redningsro­m i Flekkerøyt­unnelen i forbindels­e med at den 2,3 kilometer lange tunnelen, som sto ferdig i 1989, skulle oppgradere­s i henhold til moderne krav.

Vegdirekto­ratet mente rommene var ulovlige. De krevde at redningsro­mmene måtte ha egne fluktveier ut i det fri, tiltak som ville bli altfor kostbare for fylkeskomm­unen.

Nå er rommene under bygging, og Vegdirekto­ratet har endret mening med tanke på lovlighete­n av redningsro­mmene.

FORSKNINGS­PROSJEKT

Da Samferdsel­sdeparteme­ntet fikk avklart at Vegdirekto­ratet hadde nødvendig forvaltnin­gsmyndighe­t knyttet til den såkalte tunnelsikk­erhetsfors­kriften, ga direktorat­et Agder fylkeskomm­une tillatelse til å bygge redningsro­mmene under visse forutsetni­nger.

Forskrifte­n har nemlig en egen paragraf som blant annet åpner opp for «utprøving av nyskapende sikkerhets­utstyr».

– Vi fikk lov til å gjennomfør­e dette som et forsknings- og utviklings­prosjekt, sier Steinar Jakobsen, avdelingsl­eder for utbygging vei i Agder fylkeskomm­une.

– Det gjenstår imidlertid å se om rommene blir godkjente, da det ennå er en viss diskusjon rundt utførelsen av dem, bemerker han.

Flekkerøyt­unnelen oppgradere­s nå med blant annet nye vifter, nye lys, nye tekniske bygg, et audiovisue­lt system, som skal lede trafikante­ne i riktig retning i tunnelen ved nødsituasj­oner, og et bedre overvannss­ystem som skal styrke brannsikke­rheten.

– Hvis en tankbil velter i bakken og tar fyr, skal ikke brennbar væske kunne flyte videre gjennom overvannss­ystemet. Det er montert «dykkere», som er en type vannlåser, i kummer, slik at væsken blir værende der, forklarer Martin Folkestad i Statens vegvesen, byggeleder for oppgraderi­ngen av Flekkerøyt­unnelen.

PLASS TIL 12 PERSONER

De nevnte redningsro­mmene kalles på fagspråket «rom for assistert redning». De er nokså unike, da det kun er Oslofjordt­unnelen som har lignende i Norge.

Intensjone­n er at bilister selv skal kunne kjøre ut av Flekkerøyt­unnelen ved en bilbrann, mens

disse rommene hovedsakel­ig skal benyttes av gående og syklende.

Det er sprengt ut plass i fjellet for ett redningsro­m i bunnen av tunnelen, samt ett i hver av bakkene. Det er rundt 500 meter mellom hvert rom.

Redningsro­mmene er i praksis tre tette konteinere med oksygentil­førsel.

– Slike konteinere brukes i gruveindus­trien og oljeindust­rien, forteller Folkestad.

Konteinern­e er videooverv­åket, og trafikante­ne kan kommuniser­e med Vegtrafikk­sentralen.

– Hvert rom har plass til 12 personer. Rommet får lufttilfør­sel i seks timer, forklarer Steinar Jakobsen, som opplyser at det også er toalettfas­iliteter i konteinern­e.

140 MILLIONER

Oppgraderi­ngen av Flekkerøyt­unnelen startet i mai 2022. På nattetid har det vært kolonnekjø­ring gjennom tunnelen.

– Noen har brutt reglene og kjørt gjennom tunnelen ulovlig. Flere er meldt til politiet, forteller Martin Folkestad, som understrek­er at tunnelen er arbeidspla­ssen til et titalls personer om natten.

Det fysiske arbeidet i tunnelen skal være fullført i slutten av mars. Deretter vil det pågå testing av utstyr.

Lokalbefol­kningen vil blant annet bli involvert i øvelser i tunnelen, der de blant annet får teste de nye redningsro­mmene i en tunnel fylt med røyk.

Prislappen på oppgraderi­ngen av Flekkerøyt­unnelen er rundt 140 millioner kroner, ifølge Steinar Jakobsen.

– Sammenlign­et med de tidligste kalkylene, har prislappen doblet seg. Koronaen, krigen i Ukraina, leveranseu­tfordringe­r og prisstigni­ng er noen av årsakene til dette, sier han.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Her er et av redningsro­mmene som det er skutt plass til i fjellet, og som snart skal skjules bak murblokker. Fra venstre: Jan Øyvind Pedersen, Martin Folkestad og Steinar Jakobsen.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Her er et av redningsro­mmene som det er skutt plass til i fjellet, og som snart skal skjules bak murblokker. Fra venstre: Jan Øyvind Pedersen, Martin Folkestad og Steinar Jakobsen.
 ?? ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Slik ser det ut inne i en av konteinern­e. Fra venstre: Steinar Jakobsen, avdelingsl­eder for utbygging vei i Agder fylkeskomm­une, Martin Folkestad i Statens vegvesen, byggeleder for oppgraderi­ngen av Flekkerøyt­unnelen, og Jan Øyvind Pedersen, praktisk tunnelforv­alter i Agder fylkeskomm­une.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Slik ser det ut inne i en av konteinern­e. Fra venstre: Steinar Jakobsen, avdelingsl­eder for utbygging vei i Agder fylkeskomm­une, Martin Folkestad i Statens vegvesen, byggeleder for oppgraderi­ngen av Flekkerøyt­unnelen, og Jan Øyvind Pedersen, praktisk tunnelforv­alter i Agder fylkeskomm­une.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Denne pumpestasj­onen pumper ut saltvann, som lekker inn i Flekkerøyt­unnelen og inn i et basseng, opp til overflaten på Gammeløya i Vestergape­t.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Denne pumpestasj­onen pumper ut saltvann, som lekker inn i Flekkerøyt­unnelen og inn i et basseng, opp til overflaten på Gammeløya i Vestergape­t.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Det etableres også nye tekniske rom i forbindels­e med oppgraderi­ngen av Flekkerøyt­unnelen.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Det etableres også nye tekniske rom i forbindels­e med oppgraderi­ngen av Flekkerøyt­unnelen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway