Fædrelandsvennen

Selger hotellet de kjøpte for ei krone

Hvis alt går etter planen, selges Bykle Hotell til en institusjo­n som driver med rusbehandl­ing.

- TORMOD FLEM VEGGE

– Det var Bykle kommune som eide hotellet før vi kjøpte det. Kommunen ga hotellet bort for ei krone, forteller hotellvert Bjørn Erling Auestad.

49-åringen har drevet Bykle Hotell sammen med kona Hanna Auestad (47) i snart 20 år, siden 1. september 2003.

Hvis alt går etter planen, selges nå hotellet til virksomhet­en Mestringsh­usene, som arbeider med rusbehandl­ing og psykiatri.

Men visse forutsetni­nger må på plass før salget kan realiseres.

Det var Setesdølen som først skrev om saken.

OM DEN ENE KRONA

Bjørn Erling Auestad forteller at Bykle Hotell ble utleid til fem ulike vertskap gjennom 11 år før han og kona overtok eierskapet og driften.

– Kommunen ga bort hotellet for ei krone fordi de strevde veldig med driften, påpeker Auestad.

– Hvordan foregikk den overtakels­en i praksis?

– Hotellet ble fusjonert som et eget selskap og aksjene ble solgt for ei krone. Jeg overførte den ene krona via banken, fordi kommunen måtte ha et bokførings­bilag.

– Det var billig?

– Jeg var 29 år gammel, og kommunen låste oss fast til driften i ti år. Når man er 29 år, oppleves ti år som lenge. Så jeg var i tvil om jeg ville ha hotellet. Vi måtte gå «all inn». Jeg er glad for at jeg gjorde det, for det har vært 20 år med arbeidsgle­de, sier Auestad.

– Det har vært oppturer og nedturer. Men i løpet av 20 år har vi bare hatt tre år med underskudd. Overskudde­ne har ikke vært kjempestor­e, men vi har hatt så pass overskudd at vi har bygget opp en betydelig egenkapita­l. De gode årene har gitt kapital til å kjøpe og videreselg­e eiendommer. Noen er leid ut, og noen har jeg utviklet, forteller han.

VIL IKKE RØPE PRISEN

Hotellvert­en vil ikke røpe prisen som er avtalt med Mestringsh­usene.

– Jeg synes vi har gått for en riktig pris for hotellet, så jeg er fornøyd, sier han.

– Hvorfor vil dere selge hotellet?

– Vi har tenkt på det lenge. Jeg vil ikke drive hotellet til jeg er 70. Jeg er ikke grusomt ulykkelig, men det er hardt og tungt å drive det. Samtidig har vi nå fått strømprise­r som er helt uutholdeli­ge for et hotell. Før brukte vi mellom 340.000 og 400.000 kroner på strøm årlig. Jeg frykter at strømregni­nga kan ende på 1,2 millioner kroner i 2023.

– Men det er et spenningsm­oment knyttet til om handelen går i boks?

– Det er det. Det kan hende at handelen havarerer, sier Auestad, som for øvrig også driver Bergtun Hotell i Valle.

Bykle Hotell har i perioder hatt fem-seks ansatte. Ekteparet Auestad driver for tiden hotellet alene.

MÅ VINNE ANBUD

Mestringsh­usene driver fra før av virksomhet to steder i Norge, på Bolkesjø i Notodden kommune i Vestfold og Telemark fylke og i Tysnes kommune i Vestland fylke.

– Vi jobber med pasienter som har rus- eller alkoholpro­blemer. I tillegg har pasienten ofte en del psykiske problemer, forteller Olaf Olsvik, leder for Mestringsh­usene Bolkesjø og Tysnes.

Forutsetni­ngen for at Mestringsh­usene kjøper Bykle Hotell er at organisasj­onen vinner et anbud som Helse Sør- Øst har ute i markedet.

– Helse Sør-øst har lagt ut et anbud knyttet til et oppholdsst­ed i Agder for den pasientgru­ppa vi driver med. Det dreier seg om å etablere et tilbud for 30 pasienter. Virksomhet­en i Bykle vil sysselsett­e 36 årsverk, forklarer Olsvik.

Ifølge ham vil det trolig bli avklart i april om Mestringsh­usene vinner anbudet eller ikke.

Bykle kommune må også gi tillatelse til bruksendri­ng av hotellet om salget skal fullføres.

 ?? FOTO: BYKLE HOTELL ?? Bykle Hotell kan bli solgt.
FOTO: BYKLE HOTELL Bykle Hotell kan bli solgt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway