Fædrelandsvennen

Vil dele ut 226 millioner i kundeutbyt­te

Sparebanke­n Sør deler ut kundeutbyt­te for første gang. Totalt vil banken dele ut 226 millioner kroner av overskudde­t til kundene.

- KRISTIANSA­ND ANDERS HOLTET

– Vi har en god resultatut­vikling som på årsbasis er det vi har satt som mål. Det er det vi bør tjene for å kunne vokse videre og tilføre utlånskapi­tal til regionen, sier administre­rende direktør i Sparebanke­n Sør, Geir Bergskaug.

Fredag morgen la de frem resultaten­e for fjerde kvartal, som også er årsresulta­ltet.

Den viser at banken tjente 566 millioner kroner før skatt for kvartalet. I fjor gikk banken 1,6 milliarder i overskudd.

I 2022 hadde Sparebanke­n Sør renteinnte­kter på 2,3 milliarder kroner. Det er en økning på over 400 millioner kroner fra året før.

– For det første skyldes det i stor grad at vi som bank har så høy egenkapita­l. Det er klart at rentenivåe­t er positivt for oss. Nullrente er negativt for en bank. Men vi tjener mindre på utlånene og mer på innskudden­e og andre inntekter, sier Bergskaug.

– Kunne man avstått fra en rentehevin­g?

– Nei, det ligger i sakens natur at når Norges Bank øker styringsre­nten og bankens innlånskos­tnader øker, vil også bankenes utlånsrent­e øke. Det er også sånn at vi tjente mindre på boliglånen­e enn tidligere år.

VIL DELE UT OVER 200 MILLIONER

Dersom forstander­skapet i banken godkjenner det, vil altså 226 millioner kroner av disse gå tilbake til kundene.

Bankens kundeutbyt­te baserer seg på hva en kunde har i innskudd og boliglån i banken.

Dersom en familie har fire millioner kroner i boliglån, med to millioner i lån hver og en halv million i innskudd, vil de få 9000 kroner i kundeutbyt­te. Maksimalt utbytte for én person er 8000 kroner.

Det er boliglån som «enklest» kvalifiser­er til kundeutbyt­te. Har du en million kroner i boliglån og ingen innskudd får du 2000 kroner.

– Kundene får ta del i bankens verdiskapn­ing og vil få en substansie­ll del av bankens resultat og utbytte. Vi deler jo også ut nesten 150 millioner i gaver. Det er samfunnsny­ttige gaver til vår landsdel.

I mars i fjor annonserte banken at de ville dele ut kundeutbyt­te, samtidig som de gjorde flere grep for å gjøre egenkapita­lbevisene (aksjene) i banken mer attraktive.

TROR PÅ MYKERE LANDING

Det er flere årsaker til at en bank deler ut kundeutbyt­te. Et av dem er at utbyttet bidrar til å sikre en stabil/mer jevn eierbrøk mellom banken og aksjonæren­e.

Etter Sparebanks­tiftelsen Sparebanke­n Sør og et Eikafond er det den utflyttede mandalitte­n Svein Støle som eier flest egenkapita­lbevis i Sparebanke­n Sør.

Bergskaug presiserer også at Sparebanks­tiftelsen er største eier i banken og mottar også utbytte.

Når det gjelder utsiktene fremover, ser Bergskaug mer positivt på fremtiden enn en stund.

– Vi har gjennom året opplevd en betydelig uro – både i verdensøko­nomien og i finansmark­edene. Nå opplever vi at sannsynlig­heten for en myk landing er bedre enn tidligere.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Geir Bergskaug har levert nok et solid resultat for Sparebanke­n Sør. Nå går deler av pengene tilbake til kundene.
FOTO: JACOB BUCHARD Geir Bergskaug har levert nok et solid resultat for Sparebanke­n Sør. Nå går deler av pengene tilbake til kundene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway