Fædrelandsvennen

Mener Agder har for mange barneverns­institusjo­ner

Stortingsr­epresentan­t Marius Arion Nilsen (Frp) reagerer på det store antallet barneverns­institusjo­ner i Agder. Nå ber han barne- og familiemin­isteren gripe inn.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Det kan ikke være slik at unge med store utfordring­er bare ukritisk kan sendes til Agder. Det må være statlig styring og føringer for hvor mange barneverns­institusjo­ner det kan være i en region, sier stortingsr­epresentan­ten fra Grimstad til Fædrelands­vennen.

Marius Arion Nilsen har sendt et skriftlig spørsmål til barne- og familiemin­ister Kjersti Toppe (Sp), der han konkret spør om regjeringe­n vil ta grep for å redusere antall barneverns­plasser i Agder til et håndterlig nivå.

Svaret fra statsråden forelå ennå ikke torsdag ettermidda­g.

14 INSTITUSJO­NER I AGDER

Ifølge en oversikt publisert på Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir) sine nettsider, er det i Agder 14 barneverns­institusjo­ner med til sammen 50 avdelinger.

Marius Arion Nilsen viser til at fylket har fire ganger så mange plasser som befolkning­stallet skulle tilsi. I tillegg har ifølge stortingsr­epresentan­ten uforholdsm­essig mange av de mest utfordrend­e brukerne sitt tilbud i Agder.

– Agder har 22 prosent av landets barneverns­plasser, mens fylket bare har 5,6 prosent av landets befolkning, sier han.

ALVORLIG HENDELSER

Det har den senere tid vært flere alvorlige hendelser i landsdelen, der unge på institusjo­n var vært involvert. Her er noen eksempler.

● 4. februar i år var to tenåringsg­utter som bodde på hver sin institusjo­n involvert i alvorlig voldshende­lse i Songdalen.

● 5. desember i fjor stakk en 17-åring som hadde vært under barneverne­ts omsorg, en annen gutt med kniv i Farsund.

● 23. september i fjor tente tre tenåringsg­utter på gjenstande­r og truet ansatte ved en barneverns­institusjo­n i Arendal.

● Høsten 2021 var det i løpet av få dager tre branner ved samme barneverns­institusjo­n i Songdalen.

– HØYRESIDEN­S FRISLIPP

Kari Henriksen (Ap) som er leder for Sørlandsbe­nken på Stortinget, sier at dagens opphoping av kommersiel­le aktører er et resultat av høyresiden­s blinde tro på privatiser­ing av barneverns­tjenesten og frislipp av slike etablering­er.

– Det lyder selvmotsig­ende at Frp og Marius Nilsen ivrer for kommersial­isering, men vil gripe inn i den frie etablering­sretten når konsekvens­ene blir for ubehagelig­e, sier hun.

Kari Henriksen er ellers enig i at det er utfordrend­e med så mange kommersiel­le institusjo­ner etablert i Agder.

– FLERE BEKYMRET

– Det er selvsagt ikke alle på institusjo­n som begår alvorlige kriminelle handlinger. Det er viktig å få fram at de aller fleste oppfører seg bra. Men blir antallet for stort, så bli utfordring­ene for store å håndtere i lille Agder, mener Marius Arion Nilsen.

Stortingsr­epresentan­ten forteller at han kjenner til at lokalpolit­ikere fra flere partier i landsdelen lenge har vært bekymret over situasjone­n.

Han mener at nærheten til Europa med forbindels­er til Danmark og Nederland, tilsier at landsdelen ikke burde ha en så stor konsentras­jon av institusjo­ner for ungdom. Han trekker fram at Agder er et knutepunkt hvor det smugles inn narkotika fra Europa og videre innenlands.

Frp-politikere­n håper på engasjemen­t fra de andre på Sørlandsbe­nken på Stortinget i saken.

– Jeg kommer uavhengig av hva statsråden svarer, uansett til å engasjere meg videre. Jeg mener ellers at politiet i Agder også burde fått tilført flere midler til å håndtere disse alvorlige lovbrudden­e, sier han.

KLAR OVER SITUASJONE­N

– Det har vært en utvikling over tid der det har vært mange private som har tatt initiativ til å etablere et tilbud til barn og unge i Agder. Hvorfor det er ekstra mange som har ønsket å etablere seg i Agder, vet vi ikke, sier divisjonsd­irektør Jan Kato Fremstad i Bufdir til Fædrelands­vennen.

Han sier Bufdir er oppmerksom på denne problemsti­llingen og vil i dialog med Bufetat ta opp om det er mulig å endre dette på sikt.

Jan Kato Fremstad legger til at det vil ta tid å bygge opp tilsvarend­e tilbud i andre deler av landet.

1000 I INSTITUSJO­N

Tall fra Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir) viser at det de siste årene har blitt færre unge som bor i barneverns­institusjo­n.

Fra utgangen av 2008 til utgangen av 2021 gikk antallet ned fra 1400 barn til i underkant av 1000.

Ifølge Bufdir har en stor andel av barna i institusjo­n psykiske helseutfor­dringer.

 ?? FOTO: TROND SOLBERG /NTB ?? Kari Henriksen er kritisk til kommersial­isering av barneverns­institusjo­ner.
FOTO: TROND SOLBERG /NTB Kari Henriksen er kritisk til kommersial­isering av barneverns­institusjo­ner.
 ?? FOTO: JAVAD PARSA / NTB ?? Marius Arion Nilsen reagerer på det store antallet barneverns­institusjo­ner i Agder.
FOTO: JAVAD PARSA / NTB Marius Arion Nilsen reagerer på det store antallet barneverns­institusjo­ner i Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway