Fædrelandsvennen

❞ Dette handler om råderett over egen eiendom.

Huseier Odd Joar Svensson hevder 12 av 14 eiendommer ved Vollevanne­t har ordnet seg badebrygge, mens han ikke får lov.

- KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi driver og padler og ønsker mulighet for å sette ut kajakkene i vannet der, fortalte Odd Joar Svensson da by- og stedsutvik­lingsutval­get (BSU) torsdag kom på befaring til eiendommen i Bjørndalsh­eia.

Familien har overtatt en enebolig oppført i 1976, som ligger på toppen av en bratt skråning ved vestenden av Vollevanne­t.

Det kreves dispensasj­on fra byggeforbu­d langs vassdrag om man ønsker å oppføre ei badebrygge på 12 kvadratmet­er her.

– IKKE TIL SJENANSE

Og det har Svensson søkt om.

– Den vil ikke være til sjenanse for noen som helst, mente han, og la til:

– Dette handler om råderett over egen eiendom. Vi eier helt ned til vannet, skal vi ikke få lov til å bruke dette?

Han viste deretter til prinsippet om likebehand­ling. Ifølge tiltakshav­eren er det 12 av 14 boligeiend­ommer rundt Vollevanne­t som har brygge eller annen form for tilgang til vannet.

Dessuten har eiendommen hatt flytebrygg­e tidligere, før Svensson overtok. Ifølge plan og bygg var denne ulovlig anlagt, og kan dermed ikke brukes som argument for å få ny.

Heller ikke de andre 12 bryggene rundt Vollevanne­t er det funnet byggetilla­telser for i kommunens arkiv.

– Badebrygga vil ligge i et ubebygd område, den vil virke privatiser­ende og påvirke landskapsb­ildet, advarte kommunens byggesaksl­eder Arne Kjell Brunes overfor utvalget.

– DET DUMMESTE VI KAN GJØRE

Plan og bygg har gitt avslag på søknaden, som så er klagd inn for politisk behandling.

«Hvis brygga blir godkjent, kan bygningsmy­ndighetene ikke videre detaljstyr­e bruken. En «badebrygge» kan dermed brukes også for fortøyning av båter,» skriver de i saksframst­illingen.

– Vi har spesielt ansvar for å ta vare på strandsona, det gjelder også i ferskvann, uttalte Marte Rostvåg Ulltveit-moe (MDG) under den påfølgende debatten i BSU.

Hun tilhørte flertallet som med åtte (to fra MDG, Ap, KRF, Sp, SV, V, Pp) mot tre stemmer (H, Frp, ND) vendte tommelen ned for badebrygga.

Høyres Odd Nordmo mente det strider mot folks rettferdig­hetssans å si nei til den ene som søker, fordi da lønner det seg å bygge uten tillatelse.

Alf Albert fra Norgesdemo­kratene var enig.

– Jeg var glad for en ting, at vi slapp å klatre ned den bratte skråninga der brygga skal være. Jeg kan ikke se at den er til hinder for allmennhet­en, det må være greiere å ha ei brygga og dra folk opp på hvis de faller ned den bratte skråninga, sa Albert.

Men de fikk ikke støtte for dette. – Det dummeste vi kan gjøre, hvis vi skal verne strandsona og mener folk ikke skal bygge, er å tillate bygging der. I stedet burde det opprettes ulovlighet­ssak på alle de bryggene som faktisk ikke er søkt om og dermed er ulovlige, mente Jannike Arnesen (Ap).

 ?? ALLE FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Odd Joar Svensson fikk besøk av by- og stedsutvik­lingsutval­get på verandaen torsdag. De valgte å ikke innvilge søknaden om brygge ved vannet under den bratte skråningen.
ALLE FOTO: JACOB J. BUCHARD Odd Joar Svensson fikk besøk av by- og stedsutvik­lingsutval­get på verandaen torsdag. De valgte å ikke innvilge søknaden om brygge ved vannet under den bratte skråningen.
 ?? ?? Her ses den aktuelle eiendommen til høyre, og Vollevanne­t med E18-kryss og Narviksbak­ken i bakgrunnen.
Her ses den aktuelle eiendommen til høyre, og Vollevanne­t med E18-kryss og Narviksbak­ken i bakgrunnen.
 ?? ?? Alf Albert fra Norgesdemo­kratene var i mindretall­et som syntes brygga var en god idé.
Alf Albert fra Norgesdemo­kratene var i mindretall­et som syntes brygga var en god idé.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway