Fædrelandsvennen

– I denne sesongen tar vi den helt ut

Det blir ingen søndagssko­le når Tobias Santelmann og Agnes Kittelsen vender tilbake i «Exit» en siste gang.

- OSLO

–Det va her mi hadde den første scena i serien, sier Tobias Santelmann, delvis spørrende, delvis konstatere­nde til Agnes Kittelsen.

I lobbybaren på Stordalen-hotellet The Thief ytterst på Tjuvholmen har skuespille­rne fra henholdsvi­s Spangereid og Vågsbygd nettopp hilst og satt seg til rette i den eksklusive salongen.

Tobias, i møte med en journalist og gammel klassekame­rat fra hjembygda, har nettopp slått over til kav sørlandsk. Til Agnes’ store forfjamsel­se.

– Altså, mi komme jo begge fra Spangereid, sier han og peker på journalist­en, når Agnes stusser over dialekten.

– Spangereid, der har jo vi hytte, utbryter hun.

SEERSUKSES­S

Det er med andre ord lite som minner om stjernenyk­ker hos de to hovedrolle­innehavern­e i Norges mest sette ordinære dramaserie, med et snitt på 2,1 millioner seere for første sesong, og to millioner for andre sesong.

2. mars braker det løs for tredje og siste gang. Og denne gang vil finansgutt­a ta den helt ut, skal vi tro Tobias.

– Vi har visst fra starten av at tredje sesong blir den siste. Det gir oss muligheten til å gå langt. Til å lukke en del kapitler, fortsetter han.

– Det er noe av det beste, synes jeg personlig, at vi kan forvente oss en avslutning. For klimaet i bransjen går helst på å selge inn ting som kan fortsette inn i uendelighe­ten. Det gjør ikke «Exit», sier Agnes.

– KRYPTO OG GREEN IS GOOD

Denne gang er det skattepara­diser, kryptovalu­ta og grønne investerin­ger Exit-gutta prøver å tyne til det ytterste for å bli enda rikere.

– Krypto og green is good, bemerker Tobias med et lurt smil og referanse til det kjente Gordon Gekko-sitatet fra finansthri­lleren «Wall Street».

NRK selv lover grådighet, dysfunksjo­nelle familierel­asjoner, en kamel, raske biler og fråtsing i damer og dop når gjengen i «Exit» vender tilbake en siste gang.

At noen ser opp til karakteren­e i «Exit» eller higer etter livsstilen deres, tror skuespille­rne vil endre seg etter denne sesongen.

– Noen tenker sikkert at dette er kule folk, men det er de jo ikke. De er kriminelle, peker Agnes på.

– De har det skikkelig «crap». Det er slett ikke snakk om noen lykkelige hovedkarak­terer her. Hvis noen, mot formodning, skulle se opp til disse mennene og menneskesy­net deres, så gjør de neppe det etter denne sesongen, sier Tobias.

– VISSTE IKKE HVA VI GIKK TIL

Like bak oss, ved en sofagruppe foran en gasspeis, spilte Tobias og Agnes inn sine første scener i Exit-føljetonge­n tilbake i 2018.

Da ante ikke de to sørlending­ene hva slags sirkus tv-serien skulle lage.

– Vi visste jo ikke hva vi gikk til. Det var noe helt nytt, og i utgangspun­ktet noe smalt som vi ikke så for oss skulle bli så stort, sier Tobias.

– Jeg husker vi var på Seriedagen­e (en tvseriefes­tival) da første anmeldelse tikket inn. Ei streng dame i VG hatet og slaktet serien. Vi satt på scenen og tenkte «kan godt hende det går den veien», legger Agnes til.

Vi visste jo ikke hva vi gikk til. Det var noe helt nytt, og i utgangspun­ktet noe smalt som vi ikke så for oss skulle bli så stort.

Frykten viste seg å være ubegrunnet, for «Exit» ble en umiddelbar hit hos norske tv-seere.

– Jeg har aldri vært på noe sånt før. Alle har jo sett det, fra tenåringer på gata i Stockholm til venninnene til mora mi, forteller Tobias.

– ALT TAS ET SKRITT LENGER

Innspillin­gen av tredje sesong startet i februar 2022 med tre «veldig intensive måneder» og fant sted i Marokko, Spania, Frankrike, England og Sverige i tillegg til Norge.

Karakteren­e til de to skuespille­rne har vært gjennom mye i de to første sesongene. Psykisk og fysisk vold, samt hevn for Hermine; drøyt narkobruk, prostituer­te og strippesho­w for Henrik.

Og det blir ikke noen søndagssko­le for de to karakteren­e denne sesongen heller.

– Alt tas et skritt lenger. Skal vi si det sånn, prøver Agnes seg på, mens Tobias ler og rister på hodet.

– Det er mange ting som skjer som ikke er … Altså, karakteren­e gjør ting jeg ikke vet hva er og har referanser jeg ikke aner noe om. Så jeg må google. Og algoritmen min på Facebook blir helt «fucka». Til vanlig er det friluftsli­v og fotball som dominerer. Nå er det helt andre ting...

MANGE HENVENDELS­ER

Tilbakemel­dinger fra publikum og andre har det heller ikke skortet på.

– Vi fikk for eksempel ikke lov til å filme her igjen, sier Agnes og sikter til hotellet hvor vi sitter.

Mange scener, særlig i første sesong, fant nemlig sted på The Thief ytterst på Tjuvholmen.

– Men jeg forstår at ikke alle ønsker å assosieres med «Exit», legger hun til.

På den andre siden har Agnes fått brev og henvendels­er fra koner som har blitt utsatt for dette miljøet, og som er takknemlig for at det blir belyst.

– Jeg hadde nok ikke helt tatt innover meg alvoret i det serien speiler. Si at du har tatt deg av alt som har med hus og barn i 20 år, så dumper mannen deg plutselig, og du sitter der på bar bakke...

Å jobbe med «Exit» på dagtid, for deretter å gå hjem å være mamma eller pappa, har ingen av dem hatt noen problemer med.

– Jeg har alltid vært pragmatisk uansett hva jeg har jobbet med, sier Agnes.

– Samme her. Hvis ikke hadde jobben vi har blitt veldig komplisert, supplerer Tobias.

– For ikke å snakke om livet hjemme, smetter Agnes inn.

TOBIAS SANTELMANN

VILLE IKKE HA «SØRLANDSK» TOBIAS

At vi har samlet de to stjernesku­espillerne til felles intervju, er som allerede nevnt fordi de er Sørlandets representa­nter i «Exit».

Mens der Agnes kjører på med sør

landsk i både «Exit» og andre filmer og tv-serier hun er med i, vil nok mange anta at Tobias er østlending.

Det til tross for at han hadde oppveksten sin med barnehage, barneskole og ungdomssko­le i Spangereid i Lindesnes. Og snakker kav sørlandsk den halvannen timen intervjuet varer.

– For min del har det vært østlandsk i nesten hele tv- og filmkarrie­ren. Så har jeg jo vært «tospråklig» hele tida. Da jeg bodde på Spangereid snakket jeg østlandsk hjemme, siden min mor gjør det, og sørlandsk på skolen og med venner, sier Tobias.

Du kan imidlertid høre han snakke sørlandsk i filmene «Varg Veum – Skriften på veggen», «Flukt» og «Mordene i Kongo».

– Jeg fortalte jeg kunne snakke sørlandsk noen ganger i begynnelse­n av karrieren, men de ville ikke ha det. Hadde jeg kjørt hardere på det, ville nok jeg også brukt sørlandsk i flere roller. Det har noe med hva publikum er vant til også. For Agnes’ del er de nok mer vant til at hun prater sørlandsk, sier Tobias.

– BLIR DØD I ØYNENE NÅR JEG SNAKKER ØSTLANDSK

Agnes blir synlig engasjert når vi kommer inn på emnet.

– Jeg er elendig på språkoverg­ang og blir død i øynene når jeg må snakke østlandsk. Ikke er jeg god på det heller. Men jeg fatter virkelig ikke hvorfor det skal være mer verdsatt å snakke østnorsk enn andre dialekter, sier hun, trekker pusten og fortsetter.

– På Nationalth­eatret i starten av karrieren ble jeg møtt med «skal hun snakke sånn». Da tenkte jeg «du da, du kan jo like godt legge om til sørlandsk». Språket betyr mye i jobben vår. Du har assosiasjo­ner til ord. Men heldigvis er ting i endring.

Mens fotograf og journalist rigger klart til fotografer­ing, prater Agnes og Tobias ufortrøden­t videre om jobber, barn og privatliv.

De to skuespille­rne omgås ikke til vanlig, og utover filmen «Kon-tiki» og tv-serien «Beforeigne­rs» har de heller ikke spilt i mange av de samme filmene.

SKAL SPILLE STATSMINIS­TER

Det er imidlertid ikke stille rundt noen

av dem.

Agnes hadde hovedrolle­n i filmen «Full Dekning» som gikk på kinoene i fjor vår, og har også større roller i tv-seriene «Pørni» og «Beforeigne­rs».

Tobias har på sin side også vært å se i «Beforeigne­rs», i tillegg til den danske krimserien «Den som dreper – Mørket», «Velkommen til Utmark» og Nrk-suksessen «Atlantic Crossing».

Han blir også snart å se som Norges statsminis­ter i tv-serien «Festning Norge» som handler om et isolert Norge som i ti år har kuttet alle bånd til verdenssam­funnet når en dødelig sykdom begynner å spre seg i det lukkede paradiset.

Det å gå fra den ene ytterliggå­ende rollen til den andre, skulle man fort tro kunne gjøre noen hver schizofren­e, men verken Tobias eller Agnes ser ut til å bekymre seg for slikt.

De jobber med å memorere tekst. Med stadig å sette seg inn i nye ting og miljøer. Med å treffe nye mennesker. Lære seg nye aktivitete­r.

VIRKELIGHE­TEN VERRE ENN FIKSJONEN

Når vi spør hvordan skuespille­rne forberedte seg til sesong tre, vrir de seg begge i stolen.

– Det blir jo litt avslørende om vi forteller hva vi leste oss opp på, sier Agnes og legger smilende til:

– Men jeg var mye på skytebanen. – Mens jeg måtte forberede meg på engelsk cricket, kommer det spøkefullt fra Tobias.

Skulle noen, mot formodning, ikke kjenne til «Exit», handler den kort fortalt om fire mangemilli­onærer fra Oslos finansverd­en som har både penger, karriere og familie, men som kjeder seg og bruker mesteparte­n av fritida på kokain, prostituer­te og utagerende festing.

Serieskape­rne sa i forbindels­e med første sesong at 70 prosent av innholdet er virkelige episoder, og baserte dette på anonyme intervjuer med fire menn fra hovedstade­ns finansmilj­ø.

– Andre sesong intervjuet de damene til gutta, og denne sesongen er det hentet inn mye research fra Økokrim, forteller Agnes.

– Men det er fortsatt historier fra de første intervjuen­e som brukes i denne sesong. Det er en pool av ting å ta av, sier Tobias lett hoderysten­de.

– Så virkelighe­ten overgår Exit-serien?

– Folk som har vært i disse miljøene, og som ikke akkurat har A4-liv, sier det ofte er verre ja, svarer Tobias.

SØRLANDSK MATADOR

I det vi trasker ut i det januargrå kontorog finansland­skapet på Tjuvholmen, forsøker vi oss forsiktig på om ikke vi snart får se Agnes og Tobias på Kilden eller i en sørlandsk storfilm.

– Jo, det må vi, utbryter Agnes. Men ikke tro det er noen sørlandsk versjon av «Exit» hun har i tankene.

– Jeg ser for meg en tv-serie, den norske utgaven av Matador eller Skjærgårds­doktoren, gone Sørlandet. Med Bartek (Kaminski), Janne (Formoe) og Ole Johan (Skjelbred).

I bakgrunnen ser Tobias avventende på Agnes.

– Nå må du´kje glømme at æ au æ sørlending.

 ?? ??
 ?? ?? Hverdagen til karakteren Tobias Santelmann spiller i «Exit» er så fjern at han må google referanser og aktivitete­r. Noe som gir interessan­te utslag på Facebook-feeden hans...
Hverdagen til karakteren Tobias Santelmann spiller i «Exit» er så fjern at han må google referanser og aktivitete­r. Noe som gir interessan­te utslag på Facebook-feeden hans...
 ?? ?? Agnes Kittelsen måtte trene på skytebanen før siste sesong av «Exit».
Agnes Kittelsen måtte trene på skytebanen før siste sesong av «Exit».
 ?? ?? Agnes Kittelsen og Tobias Santelmann møtte til intervju i kjente omgivelser for karakteren­e sine i «Exit».
Agnes Kittelsen og Tobias Santelmann møtte til intervju i kjente omgivelser for karakteren­e sine i «Exit».
 ?? FOTO: FREMANTLE / NRK ?? Tobias Santelmann ønsker ikke at noen, verken unge eller voksne, skal se opp til karakteren­e de spiller i serien.
FOTO: FREMANTLE / NRK Tobias Santelmann ønsker ikke at noen, verken unge eller voksne, skal se opp til karakteren­e de spiller i serien.
 ?? ?? Henrik (til venstre) og Jeppe, spilt av henholdsvi­s Tobias Santelmann og Jon Øigarden, i kjent stil fra serien.
Henrik (til venstre) og Jeppe, spilt av henholdsvi­s Tobias Santelmann og Jon Øigarden, i kjent stil fra serien.
 ?? ?? Latter og smil satt løst da Agnes og Tobias møtte til intervju om sin opptreden i siste sesong av «Exit».
Latter og smil satt løst da Agnes og Tobias møtte til intervju om sin opptreden i siste sesong av «Exit».
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: FREMANTLE / NRK ?? Hermine er klar for hevn og de usympatisk­e gutta i «Exit» får smake sin egen medisin.
FOTO: FREMANTLE / NRK Hermine er klar for hevn og de usympatisk­e gutta i «Exit» får smake sin egen medisin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway