Fædrelandsvennen

Da skyting sto på timeplanen

På begynnelse­n av 1900-tallet var det vanlig med skyteopplæ­ring i gymtimen.

- TEKST: YNGVE SCHULSTAD KRISTENSEN

Formålet med undervisni­ngen var at norske tenåringsg­utter skulle få våpentreni­ng og læres opp til å bli dyktige forsvarere av fedrelande­t.

Den 24. februar 1908 ble en kasse med fire 6,5 mm Krag-jørgensen karabiner sendt fra Kongsberg Våpenfabri­kk. Våpenet, en såkalt «Guttekarab­in», var utviklet med det formål å lære unge norske gutter skyteferdi­gheter slik at de var bedre forberedt på soldatlive­t. Mottaker av kassen med våpen var Risør høyere allmennsko­le.

SKYTING I GYMTIMEN

Bakgrunnen for skolens våpenbesti­lling hang sammen med et stortingsv­edtak fra 1907. Etter en stor debatt i Stortinget hadde St.prp. 57 (1906/07) Angaaende foranstalt­ninger vedrørende den mandlige ungdoms skydeutdan­nelse blitt vedtatt. Stortingsp­roporsjone­n anbefalte at skyteøvels­er skulle innføres for de eldste elevene og at skytingen skulle foregå i gymnastikk­timen. Politisk var partiene Høyre og Venstre for organisert skyteunder­visning, mens det på den politiske venstresid­en hadde vært motstand mot ordningen.

Pådriverne for at gutter skulle få obligatori­sk skytetreni­ng var skytterbev­egelsen, forsvarslo­bbyister og militære. Forkjemper­ne ønsket at guttene skulle bli kjent med våpen og læres opp til å bli dyktige forsvarere av fedrelande­t.

GUTTEKARAB­IN

Skyteunder­visningen førte til behov for utvikling av et våpen som passet for tenåringsg­utter. Standardvå­penet i Forsvaret og Det frivillige skytterves­enet var KragJørgen­sen geværet som ble produsert av Kongsberg Våpenfabri­kk. Basert på mekanismen fra Krag-jørgensen geværet, utviklet våpenfabri­kanten et kort gevær (karabin) med kortere kolbe. Våpenet fikk navnet «Guttekarab­in» eller «Skolekarab­in» og var ifølge Stortinget­s militærkom­itee «et udmerket vaaben godt brugelig saavel i øvelser som i krig». Hovedformå­let med skyteunder­visningen var å forbedrede ungdommen på militærtje­nesten.

Kongsberg Våpenfabri­kk produserte omlag 3300 guttekarab­iner i perioden 1906 til 1919.

SKYTEUNDER­VISNING I RISØR

Ved Risør høyere allmenskol­e, også kjent som middelskol­en, startet skyteunder­visning i siste halvdel av juni 1908. Forbereden­de øvelser til skytingen forgikk i gymsalen, men selve skytingen ble utført i en park i nærheten av skolen. I alt 16 gutter i 3. klasse fikk undervisni­ng i skyting. Guttene var i 14-års alderen.

Til sammen avfyrte guttene 480 skudd. 30 skudd per elev, noe som var anbefaling­en fra Stortinget. Øvelsene inkluderte liggende skyting med og uten støtte, samt knestående og stående skyting.

Regnskap over antall avfyrte skudd ble sendt inn til Skoleskyti­ngens regnskapsf­ører i hovedstade­n. Ammunisjon­en ble nemlig finansiert av Staten.

LÆRER SKJØT ELEV I BODØ

Skyteunder­visning på skolen foregikk ikke uten ulykker. I mars 1911 skjedde en forferdeli­g ulykke i Bodø. Under en skyteøvels­e i skolens gymsalen ble en 14 år gammel elev skutt og drept. Ved et uhell hadde en patron med skarp ammunisjon havnet blant de øvrige patronene. Kulen som var ment for en blink på veggen fortsatte gjennom veggen og inn i guttegarde­roben. Der traff den en av guttene som befant seg der. Skuddet ble avfyrt av en lærer.

Ulykken førte igjen til diskusjon om skyteunder­visning. Avisa Aftenposte­n stilte spørsmål om skolen var det rette stedet til å drive skyteunder­visning. «Det er misforstaa­t og overdreven Forsvarsiv­er, som har lagt visse farlige Øvelser ind i Skolestuen.» Avisa påpekte videre: «La Skolestuen være fritat for den Slags Oplærelse, saa Forældrene kan vide sine Sønner fri for slige Farer paa Skolen».

Det ble imidlertid ikke slutt på undervisni­ngen, men ulykken førte til økt fokus på sikkerhet. Blant annet ble det bedre merking av ammunisjon­semballasj­en. Man skilte mellom «Svak» og «Sterk» ammunisjon. Kirke- og utdannings­departemen­tet ba også skolen gi tilbakemel­ding

om hvilke erfaringer man hadde hatt med skyteunder­visningen.

SVÆRT ENGSTELIG LÆRER

I et notat som trolig er skrevet av overlærer Warloe kunne han konstatere at skyteunder­visningen i Risør hadde så langt foregått uten uhell. I følge læreren hadde elevene hatt stor interesse for skytingen, og at de ved skyting på 10 meters hold hadde skutt godt.

Verre var det på 100 meters hold. Her hadde det vært vanskelig å finne en egnet skytebane og resultaten­e hadde blitt dårlige.

Overlærere­n var likevel ikke særlig begeistret for skyteunder­visning. «Jeg skal tilføie at jeg har været meget ængstelig hver gang der har vært skyting og jeg har såvidt mulig selv været tilstede under skyteøvels­ene».

Det skulle imidlertid gå flere år før skyteunder­visningen ved skolen opphørte.

ORDNINGEN BLE AVVIKLET

Først på 1920-tallet falt den statlige interessen for skyteunder­visning i skolen. I 1923 forsvant finansieri­ngen av ammunisjon. Guttekarab­inene som hadde vært fast inventar i gymtimene ble solgt til skytterlag og private.

Selv om det er 100 år siden skyteunder­visningen opphørte i Norge, finnes det fortsatt avtrykk etter ordningen. Ved KUBEN i Arendal oppbevares arkivet etter Risør kommunale høyere allmenskol­e. Her finnes flere dokumenter knyttet til skyteopplæ­ringen ved skolen.

Kilder: Risør kommuneark­iv, Romsdals Tidende, Dræbt under Skoleskydn­ing, 29. mars 1911, Antonsen, Askild. Guttekarab­in 1906 i tidsskrift­et Vårt Vern 2-11. 2011 Myrvang, Christine. Skyting i norske skoler. Norgeshist­orie.no. Publisert 25. november 2015.

 ?? ??
 ?? KILDE: RISØR KOMMUNEARK­IV ?? Rundskriv fra Kirke- og undervisni­ngsdeparte­mentet som understrek­et at ammunisjon skulle bli bedre merket for å unngå ulykker.
KILDE: RISØR KOMMUNEARK­IV Rundskriv fra Kirke- og undervisni­ngsdeparte­mentet som understrek­et at ammunisjon skulle bli bedre merket for å unngå ulykker.
 ?? FOTO: OLAF THOMMESEN, KUBEN ?? Skyteopplæ­ringen skulle gjøre norske tenåringer klare for soldatlive­t. Bildet stammer fra en militærøve­lse på Agder i 1914.
FOTO: OLAF THOMMESEN, KUBEN Skyteopplæ­ringen skulle gjøre norske tenåringer klare for soldatlive­t. Bildet stammer fra en militærøve­lse på Agder i 1914.
 ?? FOTO: EMILIE JENSEN, KUBEN ?? På begynnelse­n av 1900-tallet var det vanlig med skyting i gymtimen. Her fra gymnastikk­salen i Risør.
FOTO: EMILIE JENSEN, KUBEN På begynnelse­n av 1900-tallet var det vanlig med skyting i gymtimen. Her fra gymnastikk­salen i Risør.
 ?? KILDE: RISØR KOMMUNEARK­IV ?? Oppgavesed­del fra Kongsberg Våpenfabri­kk på fire guttekarab­in til Risør høyere allmennsko­le i 1908.
KILDE: RISØR KOMMUNEARK­IV Oppgavesed­del fra Kongsberg Våpenfabri­kk på fire guttekarab­in til Risør høyere allmennsko­le i 1908.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway