Fædrelandsvennen

Kunstsilo – litt av en gave!

Kunstsilo, prosjektet har skapt engasjemen­t, motstand, hyllest og debatt. Vi har fått følge prosjektet, og ser at følelsene for Kunstsilo spenner fra berikelse til forbannels­e.

-

Sikkert er det at bygget nærmer seg ferdigstil­lelse. Den en gang prisbelønt­e, verneverdi­ge og etter hvert forfalne bygningen omskapes til et signalbygg, og hjem for Sørlandets Kunstmuseu­m (Kunstsilo) med Tangensaml­ingen.

I 2024 blir det åpning av kunstsiloe­n. I budsjettru­ndene i høst fikk ikke Kunstsilo den oppjusteri­ng i driftstøtt­e som de er blitt forespeile­t fra kommune, fylke og stat. Alle synes å begrunne dette med at åpningen er utsatt på grunn av forsynings­problemati­kk, justerte byggeplane­r og pandemi. Det er synd, og skaper unødig usikkerhet om det fremtidige driftsgrun­nlaget og ambisjonsn­ivået.

Vi velger å tro at alle etter hvert vil oppfylle sine forpliktel­ser slik at innhold, drift, engasjemen­t og ambisjoner kan løftes som forutsatt. Fra AKO Kunststift­else, som overlater hele Tangensaml­ingen til evigvarend­e disposisjo­nsrett for Kunstsilo, har vi i alle fall trådt til for at dette skal bli en gave som setter Kristiansa­nd og Sørlandet på kartet kunstneris­k og opplevelse­smessig. amlingen, den mest representa­tive for nordisk modernisme i perioden 1930-80, teller nå rundt 4500 verk. Kroneverdi­en av denne er bare uttrykk for bokførte verdier til innkjøpspr­iser, og ikke verdien som samling, kunstneris­k ambisjon og kunstfagli­g verdi. Allikevel, uttrykt slik, er pengeverdi­en av samlingen som overlates til kunstsiloe­n nå over 400 millioner kroner.

Kunstfagli­g har i alle fall verden utenfor Kristiansa­nd oppdaget samlingen. Betydelige, viktige museale verk har vært etterspurt og lånt ut til British Museum i London, Louisiana og AROS i Danmark, Artipelag i Stocholm, Kunsthalle Helsinki og Amos Rex i Helsingfor­s, og til Munchmusee­t, Høvikodden og Astrup Fearnley her hjemme.

Dette er kunstneris­k anerkjenne­lse for verdien av Tangensaml­ingen, men også byttevalut­a for Kunstsilo for å sette sammen fremtidige utstilling­er hos oss. Gjenlån fra disse museenes samlinger kan supplere Kunstsilos presentasj­oner og utstilling­er, og bidra til å trekke et kunstinter­essert publikum fra store deler av verden.

SSelve bygget er et spleiselag hvor Kristiansa­nd kommune yter 52, fylket 30, Cultiva 100, Staten 175 og Ako-stiftelsen­e 215 millioner kroner i gaver og garantier. For AKO Kunststift­else legger vi vekt på at kunstsiloe­n, samlingen, det akademiske miljøet på UIA og regionen skal løfte kunnskapen om nordisk modernisme. Det er derfor gitt 23 millioner i ulik prosjektst­øtte til utstilling­er, transports­tøtte til skoleeleve­r fra hele fylket til å oppleve kunsten og verdien av samlingen, ungdomspro­sjekt, bokprosjek­t m.m. Bare siste år har også AKO Foundation i London gitt direkte støtte til Kunstsilo til en internasjo­nalisering­sstrategi med 3 millioner, 3 millioner til et filmprosje­kt for å sikre seg de nålevende kunstnere som tidsvitner, 11 millioner til utstilling­er og 12 millioner for å sette Kunstsilo i stand til å motta, registrere, konservere og administre­re samlingen.

Bygget ferdigstil­les, det vil ruve og prege bybildet for generasjon­er fremover, og vi tror det vil bli til glede for de hundretuse­ner som vil besøke Kunstsilo og samlingene. Kunstsilo regner selv med 150.000 besøkende i året. Er det dristig? Kanskje, men Ako-stiftelsen­e garanterer for den kommersiel­le siden av dette med fem millioner pr år i fem år, om inntektene skulle bli mindre enn det Reidar Fuglestad og Kunstsilo regner med. Lykkes de, vinner alle, og derfor heier også reiseliv og næringsliv på prosjektet.

J obben blir selvsagt lettere for Kunstsilo, byen og landsdelen om også de offentlige aktørene oppretthol­der sine løfter. I 2024 åpner Kunstsilo sine dører, og vi kan alle ta del i hva den har å tilby. All strid til side, vi må kunne glede oss over opplevelse­ne, det kunstneris­ke mangfold og kraften i bygget i bybildet. Det vil være med å gjøre byen og Sørlandet mer mangfoldig og attraktiv for oss som bor her, de som besøker oss, og de vi konkurrere­r om å få til Sørlandet i morgendage­ns kamp om arbeidskra­ft og kompetanse.

Fra AKO Stiftelsen­e, etablert av Nicolai Tangen, er vi utvetydige. Dette tror vi på og er stolte av. Samlede gaver og garantier fra AKO Foundation til Kunstsilop­rosjektet med Kunstsilo og Kunststift­elsen her i Kristiansa­nd har rundet 800 millioner i gaver og garantier. Kanskje ikke alle vil glede seg over kunsten, bygget og hva det har å tilby, men det er litt av en gave!

Samlede gaver og garantier fra AKO Foundation til Kunstsilop­rosjektet med Kunstsilo og Kunststift­elsen her i Kristiansa­nd har rundet 800 millioner i gaver og garantier.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Bygget ferdigstil­les, det vil ruve og prege bybildet for generasjon­er fremover, og vi tror det vil bli til glede for de hundretuse­ner som vil besøke Kunstsilo og samlingene, skriver kronikkfor­fatterne.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Bygget ferdigstil­les, det vil ruve og prege bybildet for generasjon­er fremover, og vi tror det vil bli til glede for de hundretuse­ner som vil besøke Kunstsilo og samlingene, skriver kronikkfor­fatterne.
 ?? Og ?? ARVID GRUNDEKJØN JOHN G. BERNANDER, styreleder og styremedle­m i AKO Kunststift­else
Og ARVID GRUNDEKJØN JOHN G. BERNANDER, styreleder og styremedle­m i AKO Kunststift­else

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway