Fædrelandsvennen

Asylsøkere og utenforska­p

- SVEIN SIMONSEN

Fvn hadde tidlig i januar en omtale av Torpal Merjoev som ble født i Norge for 18 år siden av foreldre som ankom som asylsøkere fra Tsjetsjeni­a for 20 år siden. De har gjort sitt beste for å bevise sin identitet, mens UDI ikke er overbevist, uvisst av hvilken grunn. Den stedlige regiondire­ktør uttaler seg ikke om enkeltsake­r, men sier at det er politisk vedtatte forskrifte­r som gjør at saken forblir uløst. Alle som søker asyl, plikter å bevise hvem de er, det handler om sikkerhet, uttaler regiondire­ktøren.

Det er vanskelig å se logikken her. Jeg for min del kan jo bevise hvem jeg er, men i seg selv garanterer ikke det for at jeg ikke gjør noe kriminelt i morgen. Tilsvarend­e var Behring Breivik (nå Fjotolf Hansen) fullt i stand til å bevise sin identitet. Gjennom innlegg på sosiale media hadde han imidlertid kunngjort at han pønsket på noe skummelt. PST hadde også registrert at han hadde kjøpt kunstgjøds­el i Polen i stedet for Felleskjøp­et slik skikkelige bønder gjør.

Konklusjon­en må derfor bli at det ikke er noen sikkerhets­garanti at en person kan bevise sin identitet. Det må være mer tungtveien­de å kunne bevise hva slags menneske man er, for eksempel gjennom sin adferd gjennom flere år. Her synes det som at både jeg og familien Merjoev står sterkt i motsetning til Breivik.

I Bladet Vesterålen sto det 27. januar en artikkel om en kurdisk familie som hadde fått oppholdsti­llatelse etter 16 år. Sønnen på 28 år har ventet forgjeves i 10 år på å ta sykepleier­utdannelse, mens søsteren på 30 år ble helsesekre­tær på videregåen­de skole for 12 år siden, men uten lovlig adgang til å jobbe. Uten oppholdsti­llatelse kan man nemlig verken jobbe, ta høyere utdanning, få personnumm­er, ta førerkort, ha bankkonto osv. Det er i samsvar med det hellige regelverk som statsminis­ter Stoltenber­g etablerte under mottoet «En streng og rettferdig innvandrin­gspolitikk» og som senere er praktisert av lojale saksbehand­lere.

Alle er enige om at det må være noen regler for behandling av asylsøknad­er, og at det kan ta tid i enkelte tilfelle. Men 16 og 20 års ventetid er absurd. Å holde folk i uvisshet og passivitet så lenge er intet mindre enn psykisk terror. Det er norsk byråkrati på sitt verste. Eksemplene her er ikke enestående. Det finnes noen tusen som lever i uvisshet. Politikern­e må gjøre det som er nødvendig for at regelverke­t også skal være humant. Da må man gå inn i enkeltsake­ne og se om praktiseri­ngen har gitt det resultatet man ønsker og ikke minst som nasjonen kan være bekjent av.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ??
FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway