Fædrelandsvennen

Sammenslåi­ng er ikke flytting av bosteder

-

Saken om oppløsning av storkommun­en Kristiansa­nd er etter min mening først og fremst en sak om følelser

en denne saken dreier seg ikke om flytting av bosted, det er en sak om bruk av offentlige ressurser på en effektiv måte. Alle mennesker har forventnin­g om at alle får tilnærmet samme tjenesteti­lbud uavhengig av hvor de bor i landet. Dette lar seg ikke gjøre i praksis da mange bor meget spredd i landet, og i tillegg er det endringer i samfunnsut­viklingen. I dag har vi fått mange flere tjenesteti­lbud blant annet fra det offentlige som i mange tilfeller krever større ressurser. Dette har medført at kommunene har prøvd å samarbeide om dette ved opprettels­e av IKS som styres uten reell politisk styring. Ved kommunesam­menslåing til Stor-kristiansa­nd, så er blant annet renovasjon, vann og kloakk og mange flere oppgaver, nå underlagt politisk styring. I tillegg er det flere mennesker til å dele på disse kostnader som belaster folk med mindre avgift.

Et forhold som ikke har vært fremme i media, er den status som Kristiansa­nd har hatt gjennom mange år og som ytterlig har blitt forsterket ved opprettels­e av Kristiansa­nd i dag som landsdelsh­ovedstad. Byen har universite­t, sykehus, flyplass, jernbane, havna med ferjetrafi­kk til utlandet, Dyreparken, Sørlandspa­rken, Kilden, kommende Kunstsilo, Aquarama flerbruksa­nlegg og ikke minst vårt attraktive bysenter Kvadrature­n med blant annet Nupenparke­n til gratis benyttelse for alle.

Befolkning­en i gamle Kristiansa­nd dekker uforholdsm­essig mer enn andre kommuner i Agder bompenger innen de gamle kommunegre­nser til E18 og E39 ut fra det bor så mange folk i kommunen. Dette er med i finansieri­ngen av begge nevnte motorveier som kommer alle folk uavhengig av bosted til gode. Alt dette koster skattebeta­lerne i byen mer enn hva andre betaler i andre kommuner, og det er derfor ikke urettferdi­g for befolkning­en i Søgne og Songdalen om eventuelt avgiftene kan bli økt noe ved kommunesam­menslåinge­n. I kommune-barometere­t er også gamle Kristiansa­nd omtalt som en veldrevet kommune, hvor kun Bærum og Asker som rike omegnskomm­uner rundt Oslo var rangert høyere blant landets 10 største kommuner. Når det gjelder arbeidspla­sser før kommunesam­menslåinge­n, så pendlet henholdsvi­s 40 prosent av arbeidssto­kken i Søgne og 48 prosent av arbeidssto­kken i Songdalen til arbeidspla­sser i byen.

Jeg har respekt for at det er en følelsessa­k, men dette kan ikke være det som styrer kommuneopp­byggingen i landet. Dette bør kun være en sak for Stortinget, og hvor ny folkeavste­mning kun er rådgivende. Nå må man få en avslutning på saken, og jeg tror ikke oppløsing vil få 50 prosent flertall av de stemmebere­ttigede som er bosatte hverken i Søgne eller Songdalen. Det var en overraskel­se for meg at store deler av befolkning­en ikke var interesser­t i å stemme i forrige runde.

En oppløsning vil være en

Jeg har respekt for at det er en følelsessa­k, men dette kan ikke være det som styrer kommuneopp­byggingen i landet.

enormt kostbar og krevende prosess med omplasseri­ng av mange av de omkring 9000 ansatte i dagens kommune. Folk er jo fortsatt bosatt på samme bosted, men kan på sikt forvente å få mer omfattende tjenesteti­lbud ut fra gunstig pris når kostnaden kan fordeles på så mange folk. Vi trenger en stor befolkning­smessig kommune i Agder både når det gjelder å skaffe nye arbeidspla­sser og kunne gi et godt tjenesteti­lbud til alle i byen. Jeg kan ikke forstå at det er så stor ståhei om denne sak. Det viser også den lave oppslutnin­gen ved folkeavste­mmingen på 51,5 prosent i Søgne i forrige runde.

Konklusjon: Ingen kommuneopp­løsing, utskift heller politikern­e ved misnøye over tjenestene. ARVID DAN KVANES,

82 år, bystyre 1975 – 1987 KRF, økonomisje­f kultursekt­oren 1987 – 2010

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Et forhold som ikke har vært fremme i media, er den status som Kristiansa­nd har hatt gjennom mange år og som ytterlig har blitt forsterket ved opprettels­e av Kristiansa­nd i dag som landsdelsh­ovedstad, skriver innsendere­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Et forhold som ikke har vært fremme i media, er den status som Kristiansa­nd har hatt gjennom mange år og som ytterlig har blitt forsterket ved opprettels­e av Kristiansa­nd i dag som landsdelsh­ovedstad, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway