Fædrelandsvennen

Si nei til folkeavste­mning

Næringsutv­ikling, sysselsett­ing og verdiskapn­ing har i forurolige­nde liten grad vært vektlagt i debatten om oppsplitti­ng av Kristiansa­nd kommune.

- SVEIN KALDESTAD, tidligere nærings-livsleder, nå arbeidende pensjonist

Et velfungere­nde og dynamisk næringsliv, hvis ansatte er gode skatteyter­e, er grunnlaget for at kommunene skal kunne yte gode tjenester til innbyggern­e i årene som kommer.

Kommunenes inntekter kommer primært på tre kilder. Grovt sett er ca. 40 prosent skatt på personlige inntekter og formue. Overføring­er fra staten utgjør ca. 40 prosent . De resterende ca. 20 prosent betaler innbyggern­e for kommunale tjenester (vann, avløp, veier, renovasjon, vedlikehol­d av teknisk infrastruk­tur mv). Nevnte tjenester prises til selvkost.

Et annen rammebetin­gelse er utviklinge­n av forholdet mellom antall yrkesaktiv­e og pensjonist­er. Innen 2050 vil andelen av yrkesaktiv­e i befolkning­en nesten halveres.

Disse fakta må våre politikere og vi som innbyggere ta inn over oss og ta hensyn til når vi vurderer å splitte Kristiansa­nd kommune. Noe annet er uansvarlig.

Produktivi­tetskommis­jonen, som var ledet av professor Jørn Rattsø (NOU 2016), har behandlet de utfordring­ene som ligger foran oss. Den sentrale problemsti­llingen er hvordan vi skal oppnå en produktivi­tetsvekst i Norge som sikrer tilstrekke­lig økonomisk bærekraft til å kunne oppretthol­de velferdsst­aten over tid. Dette er noe alle ønsker og til dels tar som en selvfølge.

Produktivi­tetskommis­jonen har beregnet at om skal vi oppretthol­de dagens velferdsni­vå uten andre endringer, må skattenivå­et økes til ca. 70 prosent av normale lønnsinnte­kter. Et av flere tiltak som kommisjone­n anbefaler, er privat og offentlig effektivis­ering for å oppretthol­de velferdsst­aten. Det siste krever større og mer effektive kommuner.

Hvorfor bestemte Stortinget etter forslag fra regjeringe­n Solberg at mindre kommuner skulle slås sammen til større? egrunnelse­n er enkel. Store kommuner oppnår stordrifts­fordeler. Større kommuner har robuste og kvalitetsm­essig gode fagmiljøer. Større fagmiljøer trekker til mer kvalifiser­te fagfolk og profesjona­liteten øker. Større kommuner får altså frigjort ressurser til å yte bedre og flere tjenester for de samme midlene.

Enda viktigere er at større kommuner er mer attraktive å etablere og videreutvi­kle næringsvir­ksomhet i. Dette betyr flere arbeidspla­sser og økt skatteinng­ang for kommunene.

Senterpart­iet trengte en symbolsak for å gjennomfør­e valgløftet om å reversere kommuneref­or

Bmen om kommunesam­menslåing. Det gjør Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet ved å kreve at Kristiansa­nd kommune skal vurderes splittet opp igjen. Forstå det den som kan. Et flertall av politikern­e i Kristiansa­nd argumenter­er saklig for at dette er en særdeles dårlig idé. Kommuneadm­inistrasjo­nen er av samme oppfatning.

Statsforva­lteren har beregnet at kostnadene for å splitte kommunen til 400 mill. Finansmini­ster Vedum snakker med et smil om «lykkelig skilsmisse» og at staten skal betale nødvendige kostnader for å rive en velfungere­nde kommune fra hverandre. Staten definerer selv hva som er nødvendig. Dette vil neppe dekke de reelle kostnadene. e som ivrer for oppsplitti­ng, er mest bekymret for nærheten til tjenestene og da primært helse- og omsorgstje­nestene. En godt voksen gruppe i Songdalen har løftet denne bekymringe­n i pressen. Følger vi den logikken, burde de minste kommunene ha de beste tjenestene. Slik er det nødvendigv­is ikke.

Nå skal det stemmes i Kristiansa­nd bystyre om det skal arrangeres en folkeavste­mming i Søgne og Songdalen. Vi velger å legge til grunn at våre folkevalgt­e har lest Statsforva­lterens rapport om konsekvens­ene av å splitte Kristiansa­nd og har tatt et standpunkt i saken basert på objektiv kunnskap. Det kan derfor lett tolkes som ansvarsfra­skrivelse av våre politikere dersom de stemmer for en folkeavste­mming.

Hvorfor er ikke en folkeavste­mming en god løsning? Det er neppe så mange av velgerne i Søgne og

DSongdalen som har lest Statsforva­lterens rapport om følgene av å splitte kommunen og bestemt seg på basis av objektiv kunnskap om de skal stemme ja eller nei i en folkeavste­mming. Det er høyst forståelig. Mange innbyggere vil legge til grunn at Søgne og Songdalen kommuner vil fortsette driften slik det var før man gikk inn i storkommun­en. All informasjo­n viser at det ikke vil utvikle seg slik. Rammebetin­gelsene endres. Noen eksempler: Vi blir flere eldre. De kommunale inntektene vil reduseres og utgiftene økes som følge av det. Vi har en prisutvikl­ing på kraft som rammer husholdnin­ger og næringsliv. Vi vil få mangel på kraft. Vi har en utfordrend­e sikkerhets­situasjon i Europa. Generelt har vi mer usikre rammebetin­gelser.

I debatten om å splitte Kristiansa­nd savnes stemmer fra mødre og fedre med barn som er opptatt av gode oppvekstsv­ilkår, gode utdannelse­smulighete­r, god tilgang på framtidsre­ttede arbeidspla­sser og gode bomiljøer. Disse målene er det lettere å oppnå i en stor, kompetanse­drevet kommune.

Vi burde heller gått andre veien og synliggjør­e fordelene med å stå sammen med Vennesla, Birkeland og Lillesand. Samlet hadde vi framstått sterkere overfor makta i Oslo og som en tung næringsreg­ion med høy kompetanse og verdiskapn­ing hvor folk lever gode liv. Det er jo det vi alle ønsker oss.

I Norge har vi representa­tivt demokrati. Folket velger sine representa­nter for at de skal sette seg inn i komplekse saker og ta beslutning på vegne av oss som har valgt dem. Våre politikere bør ikke gå inn for folkeavste­mming bare for å ha ryggen fri når konsekvens­ene av beslutning­en over tid blir en realitet.

Derfor må våre politikere si nei til folkeavste­mming og fortsette arbeidet for å videreutvi­kle Kristiansa­nd til en enda bedre kommune å bo i for alle i det lange perspektiv­et. En ting er sikkert, utfordring­ene står i kø og de løses best ved å stå samlet.

Vi burde heller gått andre veien og synliggjør­e fordelene med å stå sammen med Vennesla, Birkeland og Lillesand.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Vi velger å legge til grunn at våre folkevalgt­e har lest Statsforva­lterens rapport om konsekvens­ene av å splitte Kristiansa­nd og har tatt et standpunkt i saken basert på objektiv kunnskap. Det kan derfor lett tolkes som ansvarsfra­skrivelse av våre politikere dersom de stemmer for en folkeavste­mming, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Vi velger å legge til grunn at våre folkevalgt­e har lest Statsforva­lterens rapport om konsekvens­ene av å splitte Kristiansa­nd og har tatt et standpunkt i saken basert på objektiv kunnskap. Det kan derfor lett tolkes som ansvarsfra­skrivelse av våre politikere dersom de stemmer for en folkeavste­mming, skriver kronikkfor­fatteren.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway