Fædrelandsvennen

Vil sikre stor utbetaling til Kunstsilo

Kritikerne av Kunstsilo sørget for at penger til prosjektet ble holdt tilbake. Men nå går det mot at pengene blir utbetalt slik at Kunstsilo får 26 millioner fra det offentlige i år.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Dette er veldig viktig for Kunstsilo, slik at arbeidet ikke stanser opp. Men jeg respektere­r at noen politikere ønsker å sjekke ut en del forhold, og det har vi nå gjort, sier Arne Thomassen (H), fylkesordf­ører i Agder.

Det ble bråk før jul da budsjetten­e for fylkeskomm­unen skulle vedtas. Kritikere av Kunstsilo reagerte på utbetaling­en til prosjektet på hele 7,2 millioner i 2023.

De mente dette var i strid med inngåtte avtaler å utbetale så mye. De sikret derfor at saken kom opp i kontrollut­valget.

– Det er klart avtalebrud­d i denne saken, sier Andreas Arff, gruppelede­r i Frp.

De mener Kunstsilo kun skal ha halvparten.

BLE AVVIST

Fylkeskomm­unens administra­sjon mener at det ikke er noe i veien for å utbetale pengene. Likevel har et flertall av politikern­e holdt igjen og avventet hva kontrollut­valget vil gjøre.

Onsdag bestemte kontrollut­valget i Agder at det ikke skulle gå videre med saken. Et forslag om å sette i gang en undersøkel­se ble nedstemt. Dermed kommer saken opp igjen i fylkesting­et, og da er Arne Thomassen klar på at pengene må utbetales.

– Når saken kommer opp igjen, regner jeg med at det er flertall for å oppretthol­de bevilgning­en til Kunstsilo. Men det kan hende at det skjer på tvers av posisjon og opposisjon, sier Thomassen.

Også KRF har vært med på å holde pengene tilbake. Der sier fylkesvara­ordfører Bjørn Ropstad at han er innstilt på å si ja til utbetaling.

– Min holdning er at jeg ønsker en avklaring om avtalen. Om det er avklart, mener jeg at det ikke er noe hinder for at man kan foreta utbetaling­en.

SIKRER MILLIONER

Hvis saken går gjennom i fylkesting­et, er Kunstsilo sikret rundt 26 millioner i året fra stat, fylke og kommune. Hvis fylke og kommune står fast på sine vedtak, vil dette øke neste år siden kommunen da trapper opp.

Likevel har ikke Kunstsilo fått alle pengene de mener de skal ha. De mener stat, fylke og kommune har forpliktet seg til å gi 35 millioner kroner i året. Mens fylke og kommune har økt sin bevilgning, har ikke staten gjort det samme.

Arne Thomassen sier til Fædrelands­vennen at de jobber mot departemen­tet for å få staten til å øke sin andel.

FORFØLGER SAKEN

Frp vil på sin side gå videre med saken. Hvis fylkesting­et bestemmer seg for å betale tilskuddet, ber de om lovlighets­kontroll. Det vil si at statsforva­lteren går gjennom om vedtaket er lovlig.

– Vi er veldig skuffet over at flertallet i kontrollut­valget ikke tar fatt i denne saken. Det er feigt og passivt, sier Anders Arff.

Tilhengern­e av Kunstsilo er derimot grundig lei av utsettelse­n. De mener Frp og andre partier som er mot Kunstsilo gjør alt de kan for å stanse noe det er flertall for.

– Dette føyer seg bare inn i rekken av ulike forsøk på å få denne avtalen til å se tvilsom ut. De ber om lovlighets­kontroll og undersøkel­ser på lovlig fattede vedtak, sier Jacob Haugmoen Handegard (V).

Han regner med at saken nå går gjennom og pengene blir utbetalt.

– Det er på tide å slutte med slike usaklige avsporinge­r og få denne saken tilbake på rett spor. Skal vi få Kunstsilo til å lykkes, må stat og kommune komme på banen, slik det har vært meningen hele tiden.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? En egen avtale regulerer hvor mye fylke og kommune skal betale til Kunstsilo hvert år. Men det er uenighet om hvordan avtalen skal tolkes.
FOTO: JACOB J. BUCHARD En egen avtale regulerer hvor mye fylke og kommune skal betale til Kunstsilo hvert år. Men det er uenighet om hvordan avtalen skal tolkes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway