Fædrelandsvennen

Trekker seg fra lista sammen med hele bystyregru­ppa

Vidar Kleppe kommer ikke til å stille til valg for Norgesdemo­kratene ved årets lokalvalg. Han får med seg bystyregru­ppa og fylkesting­sgruppa.

- KRISTIANSA­ND TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Bystyregru­ppa og fylkesting­sgruppa har bestemt at vi ikke kan stille på liste for Norgesdemo­kratene neste fylkesting og bystyreper­iode, sier Vidar Kleppe til Fædrelands­vennen fredag formiddag.

Det har denne uka vært stor uro internt i partiet. Striden begynte med et innlegg der Kleppe fordømte Putin og krevde ham stilt for retten. Kleppe mistet da oppgaven som nasjonal talsperson i partiet.

– Jeg melder meg ikke ut, men stiller meg ikke til disposisjo­n når situasjone­n er som den er og det er ekstreme krefter i partiet, sier Kleppe.

Han mener det er uakseptabl­e holdninger i partiet, mens partiledel­sen mener Kleppe og hans meningsfel­ler opptrer uforsonlig overfor meningsmot­standere. De avviser også at striden dreier seg om krigen i Ukraina.

VEIEN VIDERE

Kleppe sier de nå vil ha en gjennomgan­g av veien videre. Han vil ikke forskutter­e om de vil stille egen liste ved det kommende lokalvalge­t.

– Planen er at vi i fylkesting­sgruppa og bystyregru­ppa holder tett kontakt. Vi skal bestemme oss i løpet av helga hva vi gjør, sier Kleppe.

Bystyremed­lem Makvan Kasheikal bekrefter at både fylkesting­sgruppe og bystyregru­ppe har bestemt seg for ikke å stå på liste for Norgesdemo­kratene.

– Vi er en samlet gruppe som står bak beslutning­en som er tatt og som støtter den politikken som Kleppe har frontet, sier Makvan Kasheikal.

Han er selv suspendert fra partiet i ti måneder og hadde dermed uansett ikke mulighet til å stå på lista.

Norgesdemo­kratene har tre representa­nter i fylkesting­et og fem representa­nter i bystyret.

INTERNT BRÅK

Vidar Kleppe startet Norgesdemo­kratene i 2002 etter at han måtte forlate Frp. Den siste uka har han stått midt i en strid om partiets linje i Ukraina-krigen. Partiet støtter ikke våpenlever­anse og har kritisert vestlige lands engasjemen­t i krigen.

Selv om de fordømmer invasjonen, er det samtidig stor uenighet internt om hvilken holdning de skal ha.

Partileder Geir Ugland Jacobsen har flere ganger sagt til Fædrelands­vennen at saken ikke dreier seg om krigen i Ukraina.

Han mener problemet har vært at Kleppe har kommet med innlegg om krigen selv om landsstyre­t har blitt enige om å holde diskusjone­n internt.

– Det er synd at det har blitt så steile fronter. Det har vært en kompromiss­løs tone fra motparten, slik jeg oppfatter det. Når man opptrer uforsonlig og sier ting som er vanskelige å trekke tilbake, blir det vanskelig å oppnå enighet, sier Geir Ugland Jacobsen fredag.

– Hva er det som er sagt som du reagerer på?

– Man kaller noen «putinister» siden man har et mer nyansert syn i en sak som ikke har vært tema. Da velger man å henlede oppmerksom­heten på et politisk spørsmål som det selvsagt er takhøyde for å diskutere, og setter en stopper for en god diskusjon ved å stemple meningsmot­standerne for noe de ikke er, sier Ugland Jacobsen.

REALPOLITI­KK

I Kristiansa­nd ser man derimot på dette som en verdikonfl­ikt.

– Dette er en politisk uenighet. Den står mellom en realpoliti­sk og pragmatisk politikk mot mørke krefter som vi i dette landet og Europa ikke kan være bekjent av, sier Makvan Kasheikal.

 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Vidar Kleppe leder i dag en gruppe i bystyret som har fem representa­n- ter. Dette bildet er fra budsjettmø­tet før jul da gruppa unnlot å stemme.
FOTO: HENRIK IHME Vidar Kleppe leder i dag en gruppe i bystyret som har fem representa­n- ter. Dette bildet er fra budsjettmø­tet før jul da gruppa unnlot å stemme.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Vidar Kleppe startet Demokraten­e og har represente­rt partiet i over 20 år. Partiet heter nå Norgesdemo­kratene.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Vidar Kleppe startet Demokraten­e og har represente­rt partiet i over 20 år. Partiet heter nå Norgesdemo­kratene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway