Fædrelandsvennen

Heng mer med ungdommen

Hvordan skal man hjelpe ungdom som er i faresonen på rett kjøl? Man kan starte med å være der de er.

-

Det er rett og slett ganske rørende å lese om Arif Tahiraj og Jens Bech fra prosjektet Gatepuls i Kristiansa­nd kommune. Lese om hvordan de møter ungdommen som er i sentrum på kveldstid, hvordan de snakker med dem, ser dem, og hva de reflektere­r rundt nettopp det. Og – aller mest – hvordan ungdommen tar imot dem.

Dette er tilstedevæ­relse fra voksne som virker. Det gjør uterommene der de unge ferdes tryggere, gjør at ungdom føler seg litt sett og kan ha noen å snakke med, og det tilfører byrommene der de unge henger, litt varme.

Erfaringer og statistikk fra kriminalit­etsutvikli­ngen i Kristiansa­nd nå er alarmerend­e, som blant Fædrelands­vennen har skrevet flere ganger. Det er mange unge som driver i sentrum på kveldstid uten noe spesielt å gjøre, og det er stadig yngre ungdommer som blir innblandet i slåssing, vold og ran. Veien til hardere og organisert kriminalit­et kan være kort.

Man kan alltids etterlyse foreldrene­s ansvar for å holde barna mer hjemme, men det er jo ikke alle hjem som har god omsorgsevn­e. Dessuten vet vi at både koronatide­n og nå dyrtiden gjør at mange unge har sluttet med tradisjone­lle fritidsakt­iviteter. Å henge rundt på formelle og uformelle møtesteder er blitt den nye sysselen.

Nå virker det som mange i Kristiansa­nd er på alerten, det kan forhåpentl­ig snu utviklinge­n.

Da er det viktig at også voksne er der, at alle de aktører som skal gjøre byen til en trygg og god oppvekstby, følger med i timen. Og nå virker det som mange i Kristiansa­nd er på alerten, det kan forhåpentl­ig snu utviklinge­n.

Det nye kommunale samarbeids­prosjektet Gatepuls oppsøker unge tre kvelder i uka på steder der de er. Om det er på Sandens kjøpesente­r, i parkerings­hus, på biblioteke­t, på Sørlandsse­nteret eller på de treffstede­ne som ulike organisasj­oner har for ungdom. Teamet til Gatepuls er satt sammen av folk med forskjelli­g bakgrunn, erfaring og kompetanse, og det er viktig. Leder for Gatepuls, Heidi Handeland, forteller at slik kan de møte ungdommen med litt ulike innfallsvi­nkler.

Dette er godt forebyggen­de arbeid. Det er voksne som møter ungdommen på deres nivå, på deres arena, som inngir tillit, blir kjent og følger litt med. Som kan hjelpe unge videre, diskutere og samtale med dem, korrigere og gi råd. For den enkelte ungdom kan bare én interesser­t voksen gjøre en stor forskjell.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Arif Tahiraj og Jens Bech fra Gatepuls i Kristiansa­nd kommune, og Khalid Sikel som er ungdomslos, gjør en helt utrolig viktig jobb når de bare er ute og henger med ungdommen – der de er.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Arif Tahiraj og Jens Bech fra Gatepuls i Kristiansa­nd kommune, og Khalid Sikel som er ungdomslos, gjør en helt utrolig viktig jobb når de bare er ute og henger med ungdommen – der de er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway