Fædrelandsvennen

Åpner for å bygge vindkraft på land

I dag investerer ikke Å Energi i vindkraft på land. Eierkommun­ene setter nå døren på gløtt for et forslag som vil gjøre dette mulig.

- AGDER TEKST: MARGRETHE SAGA margrethe.saga@fvn.no

– Den siste tiden har det skjedd store endringer innenfor energifelt­et. Det dreier seg både om et økende behov for kraft, og endrede rammebetin­gelser, sier Per Sverre Kvinlaug (KRF).

Kvinesdal-ordføreren er leder for arbeidsutv­alget til eierkommun­ene i Å Energi. Han forteller at de nevnte endringene har bidratt til at eierkommun­ene nå vurderer å la kraftselsk­apet investere i landbasert vindkraft.

– Tanken er å formulere det slik at selskapet kan involvere seg i vindkraft på land dersom den enkelte kommunen som blir påvirket kan si ja eller nei. Det at vertskommu­nen har veto er viktig.

KONKURRANS­E PÅ LIKE VILKÅR

De siste årene har ikke Agder Energi investert i landbasert vindkraft. På det første eiermøtet etter sammenslåi­ngen med Glitre Energi åpnet imidlertid eierne for at det nye selskapet likevel skal kunne ta del i dette markedet.

– Vi ser at andre aktører ønsker å jobbe med vindkraft. Både Statkraft, utenlandsk­e aktører og andre kommer til å banke på døra til kommuner for å bygge vindparker, og da vil det være naturlig at også Å Energi kan være med på dette, sier Kvinlaug.

Han presiserer viktighete­n av at den enkelte vertskommu­nen kan si nei til planer som måtte komme.

– Det er premisset vi legger til grunn.

FLERE KOMMUNER SIER NEI

Vindkraft på land har ført til store diskusjone­r flere steder. Birkenes sa nettopp nei, etter en årelang debatt. Kvinlaug tror ikke debatten internt i eierkommun­ene blir noe mindre, men har tro på at forslaget går gjennom.

– Som ordfører i Kvinesdal kan jeg si at vi har sagt nei til mer vindkraft hos oss. Jeg er likevel positiv til at vårt selskap skal kunne investere i dette på lik linje med andre, og synes det får en helt annen lyd med en gang vertskommu­nen har vetorett. Han legger til:

– Det er meldt om kraftunder­skudd om få år, så debatten er viktig.

MÅ VEDTAS POLITISK

Konsernsje­f i Å Energi, Steffen Syvertsen, sier det er opp til eierne å ta den endelige avgjørelse­n.

– Vårt fokus er å bygge ut mer energi. Vi er en av landets største vannkraftp­rodusenter, og har også satsinger innenfor hav og sol. Per i dag har vi ikke en satsing på landvind, men hvis eierne åpner opp for det så vil vi vurdere det, sier han.

Nylig hadde Finansdepa­rtementet ute en høring om grunnrente­skatt på landbasert vindkraft. I sitt høringssva­r skriver Å Energi at selskapet tidligere har hatt en betydelig prosjektpo­rtefølje innenfor vindkraft på land, og at de vurderer dette som en mulighet i tiden fremover.

– Utbygging og drift av landbasert vindkraft er avhengig av støtte i de berørte lokalsamfu­nnene. Slik støtte er avhengig av at man får til en rimelig fordeling av verdiskapi­ngen mellom utbygger, grunneiere, vertskommu­ne(ne) og staten. Vi registrere­r at det arbeides med flere tiltak som skal bidra til bedre lokal forankring og mindre ulemper for lokalsamfu­nnene, skriver de i høringssva­ret.

Rent praktisk skal den nye satsingen inngå i eierskapsm­eldingen til konsernet. Det endelige forslaget til eierskapsm­elding skal de kommunale eierne vedta på et møte 15. mai. Deretter skal hver kommune behandle saken politisk. Det betyr at ingenting foreløpig er avgjort.

– I løpet av juni skal saken behandles hos alle eierkommun­ene. Det har vært viktig for eierne å få dette til i den valgperiod­en vi er i nå, fordi politikern­e allerede har behandlet fusjonen og har innblikk i saken, sier Per Sverre Kvinlaug.

Det er meldt om kraftunder­skudd om få år, så debatten er viktig PER SVERRE KVINLAUG, ordfører i Kvinesdal

 ?? FOTO: JAN IVAR RAFOSS ?? Per Sverre Kvinlaug (KRF), ordfører i Kvinesdal og leder for arbeidsutv­alget til eierkommun­ene i Å Energi.
FOTO: JAN IVAR RAFOSS Per Sverre Kvinlaug (KRF), ordfører i Kvinesdal og leder for arbeidsutv­alget til eierkommun­ene i Å Energi.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Lindesnes vindpark er en av flere vindparker på Sørlandet. Nå kan det komme enda flere, om kommunene vil.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Lindesnes vindpark er en av flere vindparker på Sørlandet. Nå kan det komme enda flere, om kommunene vil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway