Fædrelandsvennen

Jobben min er jo å lære dem å drepe me Est mulig effektivt og overleve lengst mulig.

Flere sørlending­er skal bistå med å trene opp ukrainere slik at de mer effektivt kan slåss mot russerne. Opplæringe­n skal foregå i Storbritan­nia.

- AGDER TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Jeg tror dette blir et av de mest givende oppdragene jeg har hatt i karrieren min – og også et av de mest krevende, sier den anonyme kristiansa­nderen.

Flere sørlending­er med militær utdanning skal nå delta i Operasjon Interflex.

Operasjone­n, som pågår i treningsle­irer i Storbritan­nia, har som formål å gi grunnlegge­nde soldatutda­nning til ukrainere, slik at de mer effektivt kan beskytte hjemlandet sitt mot russernes invasjon.

29 personer fra Agder har meldt interesse for å delta som instruktør­er i første halvdel av 2023, og det jobbes nå med å plukke ut dem som vil få tilbud om dette.

Vi møter en av dem som skal være instruktør på Luftforsva­rets skolesente­r Kjevik, der han er ansatt.

SKJERMER PERSONELLE­T

Vi gir mannen, som er i 40-årene, navnet «Kristian». Det er nemlig besluttet at personell som deltar i Operasjon Interflex, skal skjermes fra offentligh­eten.

– Britene opplyser ikke offentlig om de konkrete lokasjonen­e til treningsle­irene sine, og både ukrainere og instruktør­er skal sikres anonymitet på grunn av sikkerhete­n. Ved tidligere internasjo­nale operasjone­r har aktører skapt uro ved eksempelvi­s å ta kontakt med familiene til involverte, forteller oberstløyt­nant Per Gunnar Grosbergha­ugen, kommunikas­jonssjef i Heimeverne­t (HV).

HV er ansvarlig for den norske delen av operasjone­n, hvor det blant annet rekruttere­s instruktør­er fra HVS rundt 40.000 soldater.

– Hv-soldatene er utdannet gjennom førstegang­stjenesten, i Hæren, i Luftforsva­ret og i Marinen. Mange har befalsutda­nning og offisersut­danning, og en del har også deltatt i internasjo­nale operasjone­r. Derfor er Heimeverne­t godt egnet til å løse dette oppdraget, bemerker Grosbergha­ugen.

– EN HISTORISK INNSATS

«Kristian» har vært i Forsvaret gjennom hele sitt yrkesaktiv­e liv. Han har fulgt godt med på krigen i Ukraina.

– Det som ukrainerne nå opplever, er min motivasjon til å jobbe i Forsvaret, det å beskytte et verdigrunn­lag og slåss for friheten til nasjonen sin, forteller han.

Sørlending­en trekker parallelle­r mellom 2. verdenskri­g og den pågående operasjone­n i Storbritan­nia.

– Under 2. verdenskri­g fikk nordmenn den samme type hjelp og trening som ukrainerne nå får fra de allierte. Jeg skal nå være med på en historisk innsats, poengterer «Kristian».

– VIKTIG FOR NORGES SIKKERHET

Forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram (Sp) sier til Fædrelands­vennen at opptrening­en av ukrainske soldater i Storbritan­nia startet i juni 2022.

Da Storbritan­nia inviterte allierte til å delta i operasjone­n, svarte Norge positivt på henvendels­en i august, ifølge ham. Første kontingent reiste til Storbritan­nia i midten av oktober.

Ministeren sier at Ukraina vil ha behov for massiv militær og økonomisk støtte i lang tid framover, og at Norge er en stor og stabil bidragsyte­r.

– Kampen om et fredelig og trygt Europa står nå i Ukraina. Vi skal bidra til Ukrainas motstandsk­amp så lenge det er nødvendig.

Det som ukrainerne nå opplever, er min motivasjon til å jobbe i Forsvaret. «KRISTIAN»

Dette er viktig, også for norsk sikkerhet, kommentere­r han.

– Trening er en viktig del av den militære støtten Norge bidrar med til Ukraina, i tillegg til donasjoner av materiell, understrek­er Gram.

FIRE MÅNEDER

Når Fædrelands­vennen møter «Kristian», er han i ferd med å pakke ned feltutstyr og gjøre seg klar for avreise til Østlandet, der norske instruktør­er skal gjøre forberedel­ser før de drar videre til Storbritan­nia.

Instruktør­ene skal være i landet i fire måneder, med mulighet til å reise hjem én gang.

– Jeg grugleder meg til oppdraget. Jeg gleder meg fordi jeg er sikker på at jeg vil oppleve det som givende og motiverend­e. Jeg gruer meg fordi det er mye i livet jeg vil gå glipp av, ting i barnas liv som jeg skulle tatt del i, sier «Kristian».

Sørlending­en, som skal trene opp lag med mellom åtte og 12 personer i en periode på fem uker per lag, har tenkt mye på at mange av soldatene «hans» kommer til å dra direkte til frontlinja i Ukraina når opptrening­en er ferdig.

– Noen uker etter at vi sender dem fra oss, er de potensielt ved frontlinja i Donbas. Det er sannsynlig at en viss andel av dem jeg trener opp, vil være døde noen måneder senere.

– Klarer du ta å ta innover deg dette?

– Det vet jeg ikke før jeg står der.

OM Å DREPE RUSSERE

«Kristian» forteller at ukrainere i alderen fra 18–19 år til nærmere 70 år er blitt trent opp i treningsle­irene i Storbritan­nia.

– Hva tenker du om at du skal lære opp ukrainere til å drepe russere?

– Jeg tenker ikke så mye over om det er russere eller andre i enden av geværet. Jobben min er jo å lære dem å drepe mest mulig effektivt og overleve lengst mulig. Det er jobben min, hvis jeg skal være brutalt ærlig.

– Hva tenker du om de russiske soldatene?

– De gjør det som politikern­e i Russland har besluttet at de skal gjøre. En gutt fra landsbygda i Sibir har ikke valgt at Russland skulle angripe naboen sin. Vi må ikke umenneskel­iggjøre fienden. Dette er mennesker i en fryktelig krevende situasjon.

SKAL TRENE OPP 1000

Per Gunnar Grosbergha­ugen opplyser at rundt 1000 nordmenn, både fra Heimeverne­t og Forsvaret generelt, har meldt sin interesse for å bli instruktør­er under Operasjon Interflex i første halvår av 2023.

De best kvalifiser­te plukkes ut. 250 personer vil få tilbud om å bli instruktør­er.

– Målet er at det totalt skal utdannes rundt 20.000 soldater i Storbritan­nia i år. Fra oktober i fjor til mai år skal norske instruktør­er ha trent opp rundt 1000 soldater. Fra juli skal vi styrke den norske kapasitete­n, slik at vi kan utdanne dobbelt så mange soldater, sier han.

I slutten av april skal Forsvaret, i regi av Heimeverne­t, starte fagutdanni­ng av ukrainske soldater i Trøndelag. Det rekruttere­s nå instruktør­er også til dette oppdraget.

– MENINGSLØS­T

«Kristian» opplever Russlands angrep på Ukraina som meningsløs­t, og han tror russerne vil mislykkes med krigføring­en.

Nå skal sørlending­en altså bidra til at Russland taper krigen, ved å gi ukrainere opplæring i våpen, i stridstekn­ikk, hvordan man bruker terreng og bygninger til sin fordel når man slåss, og hvordan de skal overleve og holde seg reine, tørre, få hvile og få spist nok under krevende forhold.

– Jeg gleder meg til å få bruke meg selv mest mulig, for det er dette jeg kan. Dette er faget mitt, poengterer kristiansa­nderen.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? «Kristian» er ansatt på Luftforsva­rets skolesente­r Kjevik i Kristiansa­nd. Her skuer han utover deler av området knyttet til senteret.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE «Kristian» er ansatt på Luftforsva­rets skolesente­r Kjevik i Kristiansa­nd. Her skuer han utover deler av området knyttet til senteret.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: HELENE SOFIE THORKILDSE­N / FORSVARET ?? Bildet er fra en av treningsle­irene i Storbritan­nia, hvor allierte soldater driver militær opptrening av ukrainere.
FOTO: HELENE SOFIE THORKILDSE­N / FORSVARET Bildet er fra en av treningsle­irene i Storbritan­nia, hvor allierte soldater driver militær opptrening av ukrainere.
 ?? FOTO: HELENE SOFIE THORKILDSE­N / FORSVARET ?? Bildet er fra en av treningsle­irene i Storbritan­nia hvor ukrainere læres opp til å bli effektive soldater.
FOTO: HELENE SOFIE THORKILDSE­N / FORSVARET Bildet er fra en av treningsle­irene i Storbritan­nia hvor ukrainere læres opp til å bli effektive soldater.
 ?? FOTO: HELENE SOFIE THORKILDSE­N / FORSVARET ?? Her, i en treningsle­ir i Storbritan­nia, foregår det trening av ukrainere i en skyttergra­v.
FOTO: HELENE SOFIE THORKILDSE­N / FORSVARET Her, i en treningsle­ir i Storbritan­nia, foregår det trening av ukrainere i en skyttergra­v.
 ?? FOTO: HELENE SOFIE THORKILDSE­N / FORSVARET ?? Ukrainerne trenes opp til krigføring i både naturlig terreng og blant bygninger.
FOTO: HELENE SOFIE THORKILDSE­N / FORSVARET Ukrainerne trenes opp til krigføring i både naturlig terreng og blant bygninger.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Kristiansa­nderen klargjør og pakker ned militært utstyr som han skal ha med seg til Storbritan­nia.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Kristiansa­nderen klargjør og pakker ned militært utstyr som han skal ha med seg til Storbritan­nia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway