Fædrelandsvennen

Kraftig økning på to år

Sørlandskj­økken har åpnet to nye butikker de siste fire årene og vurderer flere steder. Firmaet økte omsetninge­n med 80 prosent på to år.

- KRISTIANSA­ND TEKST: EMMA FLØDE emma.flode@fvn.no

– Det er ikke til å legge skjul på at det under pandemien var mange som tenkte det var på tide å ta oppussinge­n. Folk kunne ikke reise, og mange hadde hjemmekont­or. Man hadde tid og ressurser til å gjennomfør­e oppussing, sier daglig leder Niclas Kvanvig i Sørlandskj­økken.

Det viser seg også i det ferske årsregnska­pet. I fjor omsatte selskapet for 83,4 millioner kroner, som er en økning fra 66 millioner i 2021 og 47 millioner året før. Det er en vekst på nærmere 80 prosent på to år.

ÅPNET NY BUTIKK

I 2020 åpnet Sørlandskj­økken ny butikk på Forus i Stavanger, noe han mener er en av forklaring­ene til at de har fått en voldsom økning i omsetninge­n de siste årene.

– Vi fikk slått oss veldig godt inn i markedet der. Det har blitt større enn det vi forventet på så kort tid, sier Kvanvig.

Året før åpnet de også en ny butikk i Arendal.

– Har dere planer om flere butikker?

– Hm. Man skal aldri si aldri. Vi har ute en annonse om det finnes mulige forhandler­e i Sandefjord­området. Styrken vår er at vi er nær kundene våre, og vi er forankret på Sørlandet. Det er her vi skal være sterke. Det er begrenset hvor langt vi kan strekke markedsomr­ådet vårt.

VÆRT SJEF I ET HALVT ÅR

32-åringen har en master i offshorete­knologi og drømte om å jobbe i olja.

Men da det ikke gikk det så bra for oljeindust­rien, fikk han etter hvert jobb som salgsingen­iør og ble senere salgssjef i Oslo.

Under pandemien kjente han imidlertid på savnet til Sørlandet og fikk etter hvert kapret seg jobb som kvalitetss­jef i Sørlandskj­økken i 2021.

Allerede ett år senere fikk han ta over rollen som daglig leder etter Rolf Kaafjord i september, som eier selskapet sammen med Karsten Repstad.

– Det siste halve året har vært utrolig spennende! Vi har så mange dyktige og dedikerte ansatte som har som ønske at alle kundene våre skal bli så fornøyd som mulig, sier Kvanvig og fortsetter:

– Tanken er at vi må prøve å bli litt bedre for hver dag, og hele tiden tenke fornying. Det å kunne jobbe sammen med hele verdikjede­n og at vi er en mellomstor bedrift med masse potensial, gjør min hverdag veldig begivenhet­srik.

NYE TING Å BEKYMRE SEG FOR

Selv om det har gått veldig bra de siste to årene, er det ikke gitt at det kommende året blir like bra:

– Nå er vi i en annen situasjon. Det er andre ting man er urolige for – for eksempel renta, strømprise­r, matpriser også videre.

Trass i at han vet folk har en mer presset økonomi enn før, har han stor tro på konseptet deres.

– Mange kjenner til oss, og vi forsøker alltid å holde prisene så lave som mulig. Vi har ikke satt opp prisene noe mer enn det som er absolutt nødvendig.

– Hvordan klarer dere å holde prisene nede, hvis råvarepris­ene øker?

– Vi har produksjon her i Søgne som ikke er så avhengig av strøm og maskiner – det er mye manuelt arbeid. Og så har vi alt her på lageret, sier han.

Til tross for at omsetninge­n økte betydelig, tjente kjøkkensel­skapet mindre penger. I fjor hadde Sørlandskj­økken et resultat før skatt på 2,0 millioner kroner, mens resultatet året før var 3,5 millioner kroner.

FLERE ANSATTE

I fjor hadde Sørlandskj­økken kostnader på 80,8 millioner kroner. Det er 17 millioner mer enn året før.

– Hva er det som er blitt dyrere?

– Det aller meste har jo gått opp i pris de siste årene. Men vi har også blitt flere ansatte under pandemien og blitt en mer profesjone­ll organisasj­on de siste tre årene.det har gjort at vi har fått skikkelig orden på administra­sjon, salg og produksjon. Nå er vi sterkt rustet, mener han.

Kvanvig forteller at de i tillegg til kjøkken, også selger baderom og garderober.

– Men det er kjøkken som er den største delen. Her handler det om å følge trendene.

– Hva har trendet det siste året?

– Sort har vært veldig høyt oppe, men nå ser vi en liten motbølge til det. Nå er det mer mocca-farger og lysere farger som gjelder; både lyst og mørkt tre, sier han.

 ?? FOTO: EMMA FLØDE ?? Hvitevareb­utikken Sørlandskj­økken åpnet i Sørlandspa­rken i 2006.
FOTO: EMMA FLØDE Hvitevareb­utikken Sørlandskj­økken åpnet i Sørlandspa­rken i 2006.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Sørlandskj­økken vokste kraftig i takt med at «alle» skulle pusse opp hjemme under pandemien.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Sørlandskj­økken vokste kraftig i takt med at «alle» skulle pusse opp hjemme under pandemien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway