Fædrelandsvennen

Vil investere 800 millioner på Lista

Baring Farsund, med Reme-familien på eiersiden, satser tungt på landbasert oppdrett. Etter å ha fått Thor Hushovd og Knut Nikolai Ugland på laget, jobber de nå med å hanke inn flere investorer.

- TEKST: ANDERS HOLTET anders.holtet@fvn.no

– Vi er veldig positive til at vi vil være i gang med å bygge i år, sier Ole Kristoffer Torsvik, medeier i Baring Farsund.

Fædrelands­vennen møter selskapet som vil bygge et gigantisk, landbasert oppdrettsa­nlegg i Lundevågen på Lista.

I desember 2021 fikk de konsesjon og i forrige uke ble det kjent at Knut Nikolai Ugland og Thor Hushovd går inn på eiersiden.

Selskapet er stort sett dominert av den lokale Reme-familien, som Torsvik også er en del av, i tillegg til investorer fra Vestlandet og prosjektle­der Kjell Arne Møklebust. Selskapet ledes av tidligere banksjef i Handelsban­ken, Kjell Rege.

Nå jobbes det med å få med flere, større investorer.

ÅPNER FOR BØRSNOTERI­NG

Baring har så langt investert 60– 70 millioner kroner i prosjektet som har en ramme på rundt 800 millioner kroner. Det er med andre ord kapitalkre­vende.

– Vi jobber med prosesser for å få plass siste del av finansieri­ngen, sier Torsvik.

Rege sier de ser på ulike muligheter for å hente inn mer kapital.

– Vi bygger finansieri­ngspakken. Det er ulike deler. Du kan ha noe fra finaniseri­ngsistutis­joner og noe i form av investorer. Det er flere mulige veier til det første byggetrinn­et.

– Er børsnoteri­ng aktuelt?

– Et eller annet sted i løypa kan det være aktuelt, uten at vi har sagt noe om når det vil skje. Det blir ikke i denne runden.

Rege sier det dreier seg om større investorer i denne omgangen, og forklarer at man snakker med oppdrettss­elskaper, samt industriel­le og finansiell­e investorer.

HAR BRG I RYGGEN

I første byggetrinn ser de for seg å produsere rundt 5000 tonn smolt, stadiet en laks er i etter rundt ett år i tanken. De ser for seg å ha godt over 100 personer i sving under byggingen, som vil ledes av BRG, Remes familiekon­sern.

– Mange av prosjekten­e andre steder i verden har fått byggekostn­ader ute av kontroll. At vi har BRG i ryggen gir oss en trygghet, sier Torsvik.

Selskapet fikk derimot en brattere oppoverbak­ke enn først antatt. Først kom pandemien, så krigen i Ukraina.

PÅVIRKES AV LAKSESKATT­EN

I tillegg har grunnrente­skatten rammet en bred oppdrettsb­ransje, også de landbasert­e, om enn indirekte. For Baring er i likhet med oppdrettsb­ransjen negative til den såkalte lakseskatt­en.

I «smoltifise­ringen» skal laksen gjøres klar til å leve i saltvann. Fisken veier da rundt 100 gram. Baring vil produsere rundt 25.000 tonn smolt i året når de etter hvert når full kapasitet. Smolten selges da videre til oppdrettsa­nlegg i sjøen.

Baring mener det vil være positivt for hele bransjen om fisken blir større på land, slik at den får kortere tid i sjøen.

Det er oppdrettsa­nleggene i sjøen som først og fremst rammes av grunnrente­skatt, som kort kan forklares som en eiendomssk­att på naturressu­rser. Skatten har rammet oppdrettsb­ransjen hardt.

– Hele bransjen er satt på hold. Det har vært fullstendi­g stillstand fra november til nå, sier Rege.

For Baring betyr det at oppdrettsa­nlegg de vil selge smolt til er preget av usikkerhet. I tillegg har flere av de største oppdrettss­elskapene i Norge, blant annet Salmar, satt flere investerin­ger på vent og permittert ansatte. Det er heller ikke positivt for Baring.

Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) står imidlertid fast ved innføringe­n av skatten, og det er forventet en avklaring av grunnrente­skatten i sommer.

Hele bransjen er satt på hold. Det har vært fullstendi­g stillstand fra november til nå. KJELL REGE

 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Daglig leder i Baring Farsund, Kjell Rege (.t.v), prosjektle­der Kjell Arne Møklebust, Ole Kristoffer Torsvik og Lars Reme.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Daglig leder i Baring Farsund, Kjell Rege (.t.v), prosjektle­der Kjell Arne Møklebust, Ole Kristoffer Torsvik og Lars Reme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway