Fædrelandsvennen

Nordmenn minst lykkelige i Norden

Finland troner som før øverst på listen i årets lykkekårin­g, gjennomfør­t av FN. Norge ligger lavest blant de nordiske landene på en sjuendepla­ss.

-

De nordiske landene kommer som vanlig best ut på den årlige lykkekårin­gen, og i kjent stil kaprer Finland førsteplas­sen, foran Danmark og Island.

– Utfordring­er i Norge er synkende livskvalit­et, særlig blant de unge, og økende ulikhet, forklarer lykkeforsk­er i Folkehelse­institutte­t, Ragnhild Bang Nes, til NTB.

Lykkekårin­gen gjennomfør­es av FN, og inneholder rangeringe­r av nasjonal fornøydhet, basert på data fra Gallup World Poll.

På en skala fra 1 til 10, skårer befolkning­en i Norge på 7,3. Vinnerland­et Finland får på sin side en skåre på 7,8, og troner øverst på pallen for sjette år på rad.

– Finland er signifikan­t foran andreplass­en Danmark. Det er lav ulikhet i landet og mindre forskjelle­r i livskvalit­et enn i Norge, og samtidig har innbyggern­e en trygghet i gode velferdsor­dninger. Kanskje er finnene mer beskjedne, med lavere forventnin­ger enn oss, noe som samlet gjør til at de har stabiliser­t seg på toppen av lista, forklarer Bang Nes.

Lykkeforsk­eren fra FHI sier at man forventer Norge generelt høyt på lykkekårin­gen. De siste årene har det vært en nedadgåend­e kurve.

– Det er litt urovekkend­e at Norge har hatt en nedadgåend­e trend. Det kan nok forklares med at man i mange år hadde stabile tider i Norge, men i løpet av de siste årene har innbyggern­e møtt mer motstand enn hva man er vant til.

Den negative trenden kan delvis skyldes synkende livskvalit­et blant de unge under og etter pandemien, tøffere økonomiske tider, større usikkerhet i arbeidsliv­et og ulikheten innad i befolkning­en, mener hun.

– Ukraina havner i år på 92. plass. Nedgangen i livskvalit­et er betydelig og har selvfølgel­ig en tydelig sammenheng med krigføring­en i landet, etter Russlands invasjon av Ukraina i februar i fjor, forklarer Bang Nes. Svarene bygger på tall fra 2020-2022, så det er ventet at Ukraina vil havne lenger nede neste gang.

Andre krigsherje­de land som Afghanista­n og Libanon finner man på bunnplasse­ringene, sammen med Sierra Leone.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway