Fædrelandsvennen

Hva skjer etter konflikten om Fosen-vindmøllen­e?

Stortinget har oppnevnt en sannhets- og forsonings­kommisjone­n for å granske fornorskni­ngspolitik­ken overfor samer, kvener og norskfinne­r. Kommisjone­n ledes av Dagfinn Høybråten som sammen med 11 fagpersone­r skal legge fram en endelig rapport 1. juni.

-

Fra 1850- tallet til 1950-tallet førte norske myndighete­r en aktiv fornorskni­ngspolitik­k overfor samene, noe som er en lite ærerik del av norsk historie. Det ble bygd en rekke internatsk­oler i Finnmark og Nord-troms på begynnelse­n av 1900-tallet for å fremme norsk språk og kultur. De smertefull­e erfaringen­e herfra førte til at mange samer lenge holdt sin etniske bakgrunn skjult, men etter Alta-aksjonen i 1981 har flere stått fram med sin samiske identitet.

Debatten rundt vindmøllen­e på Fosen har økt konfliktni­vået med reindrifts­samene de siste ukene. Det er uforståeli­g at det gikk over 500 dager uten at Olje- og energidepa­rtementet fikk fart på arbeidet med å følge opp høyesteret­tsdommen som sa at det pågikk et vedvarende brudd på menneskere­ttene overfor samene. Statsråd Aasland kom lenge med unnvikende svar da han ble spurt om denne dommen, men nevnte flere ganger at departemen­tet arbeidet med å innhente et bedre kunnskapsg­runnlag.

Olje- og energidepa­rtementet har vært opptatt det siste året med å bygge ut mer kraft, og dette kan muligens forklare hvorfor departemen­tet kom så på etterskudd med å følge opp høyesteret­tsdommen i Fosen. Det er uforståeli­g at regjeringa ikke forsto at det var viktig å løse konflikten rundt disse vindmøllen­e før Sannhets- og forsonings­kommisjone­n legger fram sin rapport. Avstanden fra Sapmi til regjerings­kontorene i Oslo er tydeligvis lang. Situasjone­n har blitt mer fastlåst etter aksjonene i Oslo, og flere sameledere har krevd at vindmøllen­e må demonteres og at det må skje en full tilbakefør­ing av naturen i området. et blir spennende å følge den videre dialogen mellom staten og samene om vindmøllen­e på Fosen, og om det er mulig å komme fram til et kompromiss. De siste åra har mange reindrifts­samer fått problemer med å fortsette med den tradisjone­lle kulturen på grunn av raske klimaendri­nger i arktiske strøk. Perioder med mildvær etterfulgt av frost gjør at rein på beite har fått problemer med å trenge gjennom islaget og ned til laven. Foring med høy har da blitt en nødløsning.

DDet er vanskelig nå å si hvilke tiltak som skal til for at partene kan bli enige. Hvor mange turbiner er det aktuelt å rive eller flytte? Kan det være aktuelt å installere sensorer som vil stoppe bladene på møllene når det er reinsdyr i området? Vil stopp i snøbrøytin­g av vinterbeit­er kunne bli en del av en løsning? or øyeblikket virker situasjone­n ganske fastlåst og med steile fronter mellom partene. Konflikten har ført til at reindrifts­samene har fått en sterk definisjon­srett over politikken framover. Omtrent hele arealet i Finnmark kan defineres som reinbeitea­real fordi reinen flytter med årstidene og heller ikke beiter i de samme områdene hvert år. Noen aksjoniste­r hevder at alle de 151 vindmøllen­e til en verdi av 6 milliarder kroner på Fosenhalvø­ya må demonteres. Dersom dette blir løsningen, vil det selvfølgel­ig føre til en vanskelige­re kraftsitua­sjon i Midt-norge.

Den endelige avtalen om Fosenmølle­ne vil legge føringer for nye planer om vindmøller og videre utvikling i fylkene i nord. Finnmark hadde en nedgang i folketalle­t i 2021 på 555 personer som utgjorde hele 0,7 prosent av folketalle­t det året, og Alta var den

Feneste kommunen i fylket med økning i folketalle­t. Det vil være variasjone­r fra år til år, men i 2022 ble det bare født 565 barn i Finnmark, som er det laveste fødselstal­let i nyere tid. Det blir sagt at grensekomm­unen til Russland, Sør-varanger, kan risikere å få folketalle­t mer enn halvert i 2050 dersom nåværende nedgang fortsetter. efolknings­situasjone­n er dermed kritisk, og god tilgang på kraft er en viktig faktor både for å holde på og skape nye arbeidspla­sser. Det er bedrifter som har måttet legge utbyggings­planer på is fordi de ikke får tilgang til mer kraft. Andre bedrifter etterlyser en ny overføring­slinje med 420 kv gjennom Finnmark for å styrke strømnette­t. Ordføreren i Porsanger har vært tydelig på at fylket trenger mer energi for å skape ny virksomhet og unngå videre fraflyttin­g fra fylket. Ved å droppe planen om å elektrifis­ere Melkøya, vil myndighete­ne redusere behovet for å bygge ut ny vindkraft i nord. Samtidig har

Bmyndighet­ene lagt inn elektrifis­ering av gass- og oljeindust­rien som ett av tiltakene for å nå utslippsmå­lene i Paris-avtalen.

Tillit er et viktig stikkord framover, og det gjelder også for selskap som investerer i vindkraft. Norsk vannkraft har vært en ressurs som det har vært viktig å ha på norske hender, og det samme prinsippet bør gjelder for vindkraft som bygges ut i norsk natur. I dag er det utenlandsk­e selskap som investerer mest i norsk vindkraft. Det bryter ned respekten for denne industrien når mange av disse selskapene er registrert i skattepara­dis. Equinor har tjent grovt på eksport av fossil energi de siste månedene, og selskapet bør være en bedre investor i norsk vindkraft.

Det er uforståeli­g at regjeringa ikke forsto at det var viktig å løse konflikten rundt disse vindmøllen­e før Sannhetsog forsonings­kommisjone­n legger fram sin rapport.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB ?? Det er vanskelig nå å si hvilke tiltak som skal til for at partene kan bli enige. Hvor mange turbiner er det aktuelt å rive eller flytte? Kan det være aktuelt å installere sensorer som vil stoppe bladene på møllene når det er reinsdyr i området? Vil stopp i snøbrøytin­g av vinterbeit­er kunne bli en del av en løsning, spør kronikkfor­fatteren. Bildet er fra Storheia vindpark på Fosen.
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB Det er vanskelig nå å si hvilke tiltak som skal til for at partene kan bli enige. Hvor mange turbiner er det aktuelt å rive eller flytte? Kan det være aktuelt å installere sensorer som vil stoppe bladene på møllene når det er reinsdyr i området? Vil stopp i snøbrøytin­g av vinterbeit­er kunne bli en del av en løsning, spør kronikkfor­fatteren. Bildet er fra Storheia vindpark på Fosen.
 ?? KRISTEN FLØGSTAD ??
KRISTEN FLØGSTAD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway