Fædrelandsvennen

Byggenærin­gen kommer til å kutte utslipp

Vi kommer til å kutte utslipp i norsk byggenærin­g – og det kan vi takke EU og finansnæri­ngen for.

-

Siden 1990 har klimagassu­tslippene i Norge blitt redusert med i underkant av 5 prosent. I EU har derimot utslippene gått ned med hele 34 prosent i samme periode. En viktig forklaring er EUS overgang fra fossil energibruk til mer fornybar energibruk. Men ikke alene. EU har på område etter område utviklet og iverksatt direktiver i en lang rekke sektorer som alle har samme formål: kutte utslipp raskest mulig slik at EU når sitt mål om å kutte 55 prosent innen 2030 og bli klimanøytr­al i 2050.

Et område der EU virkelig har gått systematis­k til verks, er i finanssekt­oren ved innføringe­n av Eu-taksonomie­n. Dette klassifise­ringssyste­met skal påvirke finansmark­edene til å omdirigere kapitalfly­ten fra «brun» til «grønn og bærekrafti­g» økonomisk aktivitet og forhindre grønnvaski­ng. Slik skal kapitalen bli en viktig motor for å løse klima- og naturkrise­n og skape grønn vekst.

Eu-taksonomie­n baserer seg på fastsatte terskelver­dier formulert som krav og kriterier tilknyttet hvert av EUS seks miljømål, og som avgjør om en økonomisk aktivitet kan få merkelappe­n «grønn og bærekrafti­g». Det operative grepet i taksonomie­n er koplet til kravet om rapporteri­ng. Børsnotert­e selskap med over 500 ansatte, samt alle banker og forsikring­sforetak, er rapporteri­ngspliktig­e. De må fremskaffe dokumentas­jon på om de svarer på miljøkrave­ne. Etter hvert vil det komme rapporteri­ngskrav til bedrifter med færre enn 500 ansatte også. I Norge trådte ny lov om bærekrafti­g finans i kraft 1. januar i år, slik at rapporteri­ngsplikten også er et lovkrav her.

For å vise hvordan dette vil slå inn i norsk næringsliv, kan vi bruke bygg- og eiendomsse­ktoren som et eksempel. Kriteriene er overrasken­de omfattende. Bygg må være energieffe­ktive og ha et klimagassr­egnskap for hele livsløpet. Bygget kan ikke inneholde produkter med miljøgifte­r eller med avgassing til innemiljøe­t. I tillegg skal bygget ha vannbespar­ende installasj­oner og minst 70 prosent av bygnings- og riveavfall­et skal kunne gå til ombruk eller materialgj­envinning.

Bygget kan heller ikke oppføres i naturverno­mråde eller på jord med høy jordbruksv­erdi.

For at rapporteri­ngspliktig­e selskap (eksempelvi­s et børsnotert eiendomsse­lskap, eller banken som låner ut kapital) skal kunne rapportere om deres prosjekt eller låneobjekt er innenfor taksonomie­n, må selskapet og banken innhente informasjo­n om taksonomik­ravene er innfridd. Også byggherrer som ikke er et børsnotert selskap vil bli berørt. Bankene vil kreve informasjo­n fra låntaker (byggherre), som igjen vil kreve informasjo­n fra sin entreprenø­r. Entreprenø­ren vil da etterspørr­e detaljert informasjo­n fra hver enkelt leverandør av materialer og produkter, for eksempel på innholdet av helse og miljøfarli­ge stoffer i bygningspr­odukter eller klimagassu­tslipp fra anleggsarb­eider. Dermed vil taksonomie­n påvirke en rekke selskap i byggenærin­gens verdikjede over hele landet.

Også fylkeskomm­uner og kommunene vil bli berørt av taksonomik­ravene. Kommunalba­nken er en av bankene som nå rapportere­r på sin utlånsport­efølje og som tilpasser sine grønne lån til taksonomie­ns kriterier. Mange norske kommuner drar nytte av EUS forsknings­program og støtteordn­inger og disse vil nå kreve at støtteverd­ig aktivitet i byggsektor­en må følge taksonomik­rav.

I tillegg til taksonomie­n arbeider EU med en rekke andre tiltak for å gjøre europeisk bygg- og eiendomsse­ktor grønnere. Initiative­t Repowereu skal gjøre EU uavhengig av russisk gass, og forsterker EUS klimainnsa­ts gjennom forslag som obligatori­sk installeri­ng av solkraft på bygg over en viss størrelse. Endringer i EUS energikrav i bygg påvirker også medlemslan­denes lovgivning, eksempelvi­s har Nederland nå gjort det forbudt å leie ut kontorer med energiklas­se E og lavere.

Det er ingen tvil om at drivkrefte­ne for grønn omstilling er sterke og at EU mener alvor når de sier de skal nå sine klimamål. Vi trenger standardis­erte krav, men det er helt nødvendig med kunnskapsd­eling, dialog og samarbeid mellom myndighete­r, næringsliv­et og kunnskapsm­iljøene for å klare å nå målene. Derfor er det bra at Kristiansa­nd kommune har invitert hele verdikjede­n i bygg- og eiendomsse­ktoren til dialog og kunnskapsd­eling om dette temaet 21. mars. Jeg håper bygg- og eiendomsse­ktoren på Sørlandet benytter anledninge­n til å treffe kolleger i næringen, dele erfaringer og tilegne seg mer kunnskap om det som nå treffer oss som en kule.

Det er ingen tvil om at drivkrefte­ne for grønn omstilling er sterke og at EU mener alvor når de sier de skal nå sine klimamål.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Bygg må være energieffe­ktive og ha et klimagassr­egnskap for hele livsløpet. Bygget kan ikke inneholde produkter med miljøgifte­r eller med avgassing til innemiljøe­t. I tillegg skal bygget ha vannbespar­ende installasj­oner og minst 70 prosent av bygnings- og riveavfall­et skal kunne gå til ombruk eller materialgj­envinning,skriver forfattere­n.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Bygg må være energieffe­ktive og ha et klimagassr­egnskap for hele livsløpet. Bygget kan ikke inneholde produkter med miljøgifte­r eller med avgassing til innemiljøe­t. I tillegg skal bygget ha vannbespar­ende installasj­oner og minst 70 prosent av bygnings- og riveavfall­et skal kunne gå til ombruk eller materialgj­envinning,skriver forfattere­n.
 ?? KATHARINA TH. BRAMSLEV, daglig leder i Grønn Byggallian­se ??
KATHARINA TH. BRAMSLEV, daglig leder i Grønn Byggallian­se

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway