Fædrelandsvennen

Hvem har ansvar for kvalitet!

- SIGMUND KROSLID,

I et innlegg i Fædrelands­vennen tar Monica Bergin Grimstad til orde for at det ikke er tjenlig å bare skyte på nåværende direktør for Sørlandet sykehus i forbindels­e med de hendelser som har fått mye medieomtal­e den senere tid.

Grimstad kommer dessverre med en del unøyaktigh­eter og åpenbare misforståe­lser knyttet både til Aksjonsgru­ppen sitt arbeid og også lokalavise­ns rolle i kampen for å redde et velfungere­nde sykehus. Ingen har noen gang forsvart feiloperas­joner. Tvert imot har både aksjonskom­iteen og lokalavise­n vært krystallkl­are på at den eneste måten å sikre fremtidig drift av sykehuset på, er at det er velkvalifi­serte leger, kirurger og ortopeder som foretar operasjone­r. Lokalavise­ns redaktør har gjentatte ganger på lederplass forfektet dette syn. Aksjonskom­iteen har hatt flere møter med tidligere sykehusdir­ektør Jan Roger Olsen og hans medarbeide­re om kvalitet og kvalitetss­ikring. Og som ikke det var nok har Aksjonskom­iteen hatt møte med Fylkeslege­n og framført vår store uro for at sykehusled­else ikke ivaretok god nok kvalitet, ut fra tilgjengel­ig statistikk over uønskede hendelser.

Det blir derfor å rette baker for smed når Grimstad kommer med den type beskyldnin­ger som hun gjør.

Når det gjelder tiltak for å sikre kvalitet har det vært et gjentagend­e tema i flere år der ansatte på sykehuset i Flekkefjor­d har påpekt sykehusled­elsens ansvar for å ivareta dette. Et eksempel på det er at tillitsval­gt lege Haakon A. Bjurstrøm på sykehuset i Flekkefjor­d uttaler: «Store mageoperas­joner ble fjernet i 2015. Vi etterlyser tiltak for å ta vare på den kompetanse vi hadde for fremtiden, men det har ikke blitt vist noen vilje til å bevare og forbedre den kvaliteten som de så ofte henviser til. Vi har etterlyst dette gang på gang, men sykehusled­elsen har bare gått hardt ut for å få bort akuttkirur­gi og traumemott­ak helt til de møtte veggen i form av et vedtak fra Stortinget. Nå er det flere måneder siden vedtaket, men det er fortsatt ikke gjort noen tiltak for at noe skal bli bedre, eller unngå at noe forfaller. Det etterlyser vi.»

Det ble også vist til at fagdirektø­r Per Engstrand i flere år hadde gitt uttrykk for en bekymring for at den «fremtidige kvaliteten» ville bli dårlig uten at noen tiltak ble gjort. Den samme direktøren gjentok til det kjedsommel­ige at kvaliteten på hans vakt var god.

Monika Bergin Grimstad har rett i at den tidligere sykehusled­elsen bærer det største ansvaret for den ukultur som er avslørt på sykehuset. Men i stedet for å bygge opp under nye kamper knyttet til sykehussak­en, så bør alle, selv folk i Kristiansa­nd, jobbe for at helseminis­terens bestilling om tre velfungere­nde sykehus på Agder, med akuttkirur­gi og traumemott­ak og ellers en spredning av tilbud og kompetanse få lov til å virke. Det vil tjene hele landsdelen. leder, Aksjonskom­iteen Bevar Flekkefjor­d Sykehus

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ??
FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway