Fædrelandsvennen

Er Kaptein Sabeltann i utakt med tiden? Ottersen misforstår

- ØYVIND HVALEN

Det går nå store diskusjone­r om at spesielt barnelitte­raturen fra tidligere tider må foreta en del forandring­er til mer moderne språkbruk. Det skal ikke lenger være i takt med tiden at barn skal bli utsatt for å lese om for eksempel hottentott­er og negerhøvdi­nger.

Belastning­en for barn kan bli for stor. Det må alltid tas hensyn til barnets beste.

Men hva med Kaptein Sabeltann, skal han fortsatt være et forbilde for barna? Sjørøvere var vel ikke akkurat humanister? Så i denne debattten om ordbruk i barnelitte­raturen, kanskje Kaptein Sabeltann også må være med i vurderinge­n?

I innlegget «Sykehusets ledelse må holdes ansvarlige» (Fvn 15.3.23) kommer Jon S. Ottersen med feilopplys­ninger som må korrigeres.

Ottersen har lest seg opp på styresaken­e som omhandler saken om uønskede hendelser og som fortløpend­e er lager ut på sshf. no. Det er bra. Men det er viktig å gjengi disse på riktig måte ut i offentligh­eten. Ottersen skriver nemlig: «Et enstemmig styre godkjente ledelsens forslag (styreproto­koll datert 25/9 2020 sak nr 068) om å flytte legen fra Flekkefjor­d til Kristiansa­nd med en ny ansettelse­savtale med en bindingsti­d i 2 år, bedre lønn samt dekke boutgiften­e i Kristiansa­nd.»

Om man går inn i denne protokolle­n fra et styremøte i 2020, vil man se at dette var et ekstraordi­nært styremøte der styret hadde en gjennomgan­g av «Konsernrev­isjonens rapport 6-2020 - Uønskede hendelser SSHF». I vedtaket heter det at «Styret tar revisjonsr­apporten til foreløpig orienterin­g». Dette var altså ingen godkjennin­g av noe som skjedde tilbake i 2018.

Styret kom imidlertid med følgende kommentar til Konsernrev­isjonens rapport:

«Styreleder understrek­et at styret har fått en vanskelig sak på bordet. Den er tung for de pasienter som saken berører, den er tung for ansatte som på en direkte eller indirekte måte er berørt, og det er en tung sak for SSHF. Sykehusets visjon er å levere «trygghet når du mest trenger det mest». Vi må konstatere at for en liten andel av våre pasienter har vi over tid ikke evnet å levere på visjonen. Selv om antall pasienter som har opplevd dette er lavt i forhold til det totale antall pasienter, er det likevel for mange. Med denne erkjennels­e vil styret ved SSHF beklage overfor berørte pasienter at helseforet­aket ikke har levert helsetjene­ster av forventet og ønskelig kvalitet. Rapporten avdekker flere kritikkver­dige forhold, og administre­rende direktør vil legge fram en plan med tiltak for oppfølging av rapportens funn og anbefaling­er i styremøtet 29. oktober (2020 … min mrk).

Verken sittende styre eller nåværende administre­rende direktør var involvert i legens overgang fra stillingen som overlege i generell kirurgi ved sykehuset i Flekkefjor­d til en utdannings­stilling i Kristiansa­nd og avtalens innhold. Det finnes ingen dokumentas­jon på dette, kun påstander som er gjentatt mange ganger. Men det blir ikke en sannhet av den grunn. SIGNY SVENDSEN, kommunikas­jonsdirekt­ør Sørlandet sykehus HF

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ??
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ??
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway